Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μεγάλη απάτη - Μην ανοίξετε αυτό το email

Προσοχή

6 Ιουνίου 2020 15:10
Μεγάλη απάτη - Μην ανοίξετε αυτό το email
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Χέρι στα email ανυποψίαστων πολιτών βάζουν επιτήδειοι, με την ιδιότητα εκπροσώπων φυσικών και νομικών προσώπων. Με τον τρόπο αυτό εξαπατούν τους πολίτες, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Επίσης, η περιπέτεια ενός Έλληνα πολίτη σε ΑΤΜ χρίζει ιδιαίτερης προσοχής!

Την νέα μορφή ηλεκτρονικής απάτης σε βάρος πολιτών εντόπισε η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και εφαρμόζοντας μία νέα πολιτική πρόληψης του εγκλήματος, δια της ενημερώσεως του κοινού, ανακοινώνει τα εξής:

Μπροστά σε μία νέα μορφή διαδικτυακής απάτης βρέθηκε η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ενημερώνει το κοινό με ανακοίνωσή της για τη νέα μορφή διαδικτυακής απάτης προκειμένου να μπορέσει να προστατευτεί.

Συγκεκριμένα όπως διαπίστωσε η Αρχή οι δράστες υποκλέπτουν περιεχόμενο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στην συνέχεια επικοινωνούν με τα θύματα εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι φυσικών και νομικών προσώπων, με τα οποία το θύμα έχει συναλλαγές.

Στη συνέχεια ζητούν από αυτούς (σ.σ. τα θύματα) να κατατεθούν οφειλόμενα σε άλλους λογαριασμούς από τους συνήθως χρησιμοποιούμενους, με αποτέλεσμα να αποστέλλουν τα θύματα μεγάλα ποσά σε λογαριασμούς των δραστών, αντί σε εκείνον που πραγματικά οφείλουν τα χρήματα.

«Σημειώνεται ότι η επικοινωνία μπορεί να γίνεται και με διακρατικούς διαύλους επικοινωνίας. Εφιστούμε την προσοχή του κοινού σε αυτή τη νέα μορφή ηλεκτρονικής μορφής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αρχής.

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM - Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, μια απάτη με πενταψήφια SMS ήρθε στο «φώς» της δημοσιότητας, με το Υπουργείο Ανάπτυξης να την έχει ανακαλύψει και να επιβάλει «βαρύ» πρόστιμο, ύψους 250.000 ευρώ, σε εταιρεία πολυμεσικής πληροφόρησης για το λόγο αυτόν.

Με ανακοίνωση της, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δίνει συμβουλές στους πολίτες για το πώς θα προστατεύσουν πολύ ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία τους, σχετικά με τους αριθμούς κινητών και το e- banking. Αναλυτικά, η Ένωση δίνει τις παρακάτω συμβουλές στους πολίτες:

Τι είναι το SIM Swapping

Ο δράστης εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιείται είτε ότι είναι κάτοχος της είτε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από τον νόμιμο συνδρομητή. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να εξαπατήσει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσει νέα κάρτα SIM προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος.

Μόλις ο δράστης ενεργοποιήσει τη νέα κάρτα, η παλιά απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του. Αποκτά, έτσι, τη δυνατότητα να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία του νόμιμου συνδρομητή. Μπορεί, για παράδειγμα, να λαμβάνει κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για το νόμιμο συνδρομητή, αλλά και να υποκλέπτει κωδικούς μιας χρήσης ή μηνύματα επαλήθευσης ασφάλειας.

Τι συμβουλεύουν οι τράπεζες

  1. Αν το κινητό σας σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Εάν χάσετε την υπηρεσία σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.
  2. Μην αποκαλύπτετε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  3. Εγγραφείτε στις υπηρεσίες των οργανισμών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.
  4. Μην απαντάτε ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις που σας ζητούν τα στοιχεία λογαριασμών σας και τον καταχωρημένο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
  5. Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) ιστοσελίδων και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία που μπορεί να λάβετε από άγνωστους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ελέγξτε προσεκτικά τον αποστολέα καθώς οι δράστες συχνά προσποιούνται νόμιμες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  6. Μην κοινοποιείτε σε κανέναν και μην εισάγετε σε άγνωστες ιστοσελίδες, τους κωδικούς e-banking σας (username και password) ή αριθμούς καρτών. Επιβεβαιώνετε ότι έχετε επισκεφθεί το επίσημο site της τράπεζάς σας και θυμηθείτε ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν θα σας ζητήσουν τους κωδικούς σας.
  7. Ο υπολογιστής και οι συσκευές σας (tablet, έξυπνα κινητά) πρέπει να έχουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού και εφαρμογών. Εγκαταστήστε και έχετε πάντα ενημερωμένο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.
  8. Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.
  9. Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης τύπου SIM Swapping ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την τράπεζά σας.
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share