Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πώς η τεχνολογία έχει καταφέρει να επηρεάσει τον άνθρωπο; Ποιες είναι οι αλλαγές που δεν ξέραμε;

Τα στοιχεία που θα διαβάσετε θα σας προκαλέσουν έντονο προβληματισμό!

7 Νοεμβρίου 2019 14:28
Πώς η τεχνολογία έχει καταφέρει να επηρεάσει τον άνθρωπο; Ποιες είναι οι αλλαγές που δεν ξέραμε;

Έχετε αναρωτηθεί πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας από τότε που η τεχνολογία έχει εισβάλλει στην καθημερινότητα μας; Ο άνθρωπος έχει τις περισσότερες συνέπειες όσο και οφέλειες από την τεχνολογία! Ποιες είναι οι αλλαγές που δεν γνωρίζαμε και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε με τίποτα; Η τρισδιάστη τεχνολογία βοήθησε έναν 13χρονο να αποκτύσει και πάλι πτερύγια αυτιών!

Ορισμένοι ειδικοί εκθειάζουν τις επιδράσεις της τεχνολογίας στον εγκέφαλο, εγκωμιάζοντας την ικανότητά της να οργανώνει τις ζωές μας και να απελευθερώνει το μυαλό μας από βαθύτερες σκέψεις.

Αυτό οφείλεται σε ένα επιστημονικό φαινόμενο, γνωστό ως νευροπλαστικότητα, που δεν είναι άλλο από την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει τη συμπεριφορά του, με βάση τις νέες εμπειρίες που αποκομίζει.

Στην περίπτωση αυτή, οι «νέες εμπειρίες» είναι ο πλούτος πληροφοριών που προσφέρει το Διαδίκτυο και οι διαδραστικές τεχνολογίες.

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους τρόπους, με τους οποίους η τεχνολογία έχει καταφέρει να… «επανακαλωδιώσει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο:

Βιώνουμε αυτό που (στα αγγλικά) αποκαλείται «FOMO»

Οι εκθέσεις γύρω από αυτό το φαινόμενο είναι μέχρι στιγμής ανεπίσημες. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν ορισμό που έδωσαν οι New York Times, το φαινόμενο «FOMO» (από τα αρχικά της φράσης «fear of missing out») είναι ένα «μίγμα από άγχος, στρες, αίσθημα ανεπάρκειας και εκνευρισμού, που μπορεί να προκληθεί όταν κανείς δεν έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ονειρευόμαστε… έγχρωμα

Η τηλεόραση έχει επηρεάσει τόσο καθοριστικά την ψυχοσύνθεσή μας, που μπορεί να επηρεάζει ακόμη και τα όνειρά μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 από το πανεπιστήμιο Dundee της Σκωτίας, οι ενήλικες άνω των 55 ετών που είχαν μεγαλώσει σε ένα σπιτικό που διέθετε ασπρόμαυρη τηλεόραση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ονειρεύονται… σε ασπρόμαυρο φόντο.

Οι νεότερης ηλικίας συμμετέχοντες, οι οποίοι μεγάλωσαν στην εποχή της έγχρωμης τηλεόρασης, ανέφεραν -στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- ότι έβλεπαν και έγχρωμα όνειρα.

Τα ευρήματα αυτά υποστήριξε και η Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας το 2011.

Δε μπορούμε να κοιμηθούμε

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν για ύπνο με το laptop, ή το iPad τους αγκαλιά, βλέποντας ταινίες, διαβάζοντας βιβλία ή παίζοντας παιχνίδια στα smartphones.

Η συνήθεια αυτή ωστόσο μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα του ύπνου.

Νευροεπιστήμονες υποψιάζονται, ότι το φως που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές, επηρεάζει τον οργανισμό και την παραγωγή των ορμονών του ύπνου.

Η έκθεση σε αυτά τα μήκη κύματος φωτός μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο και να τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ακόμη μέρα, κάτι που μπορεί να αλλάξει τον κιρκαδικό ρυθμό (τη λειτουργία του εσωτερικού μας, βιολογικού ρολογιού).

Αποκτούμε καλύτερες οπτικές δεξιότητες

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως τα Halo και Call of Duty, ενίσχυαν την ικανότητα λήψης αποφάσεων καθώς και τις οπτικές δεξιότητες.

Ακόμη, τα παιχνίδια στρατηγικής, όπως το Starcraft μπορεί να βελτιώνουν τη «γνωστική ευελιξία του εγκεφάλου», ή την ικανότητα να εναλλάσσει διαδικασίες, ενισχύοντας το λεγόμενο «multitasking».

Είμαστε περισσότερο δημιουργικοί

Ο συγγραφέας Σίρκει υποστηρίζει ότι το διαδίκτυο ενισχύει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «γνωσιακό πλεόνασμα», τις επιπλέον δηλαδή ώρες και ενέργεια που αφιερώνει κανείς για να κάνει δραστηριότητες που απολαμβάνει.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούν την κουλτούρα του «μοιράζομαι», κάνοντας τους χρήστες να αισθάνονται περισσότερο την τάση να δημιουργήσουν κάτι και να το μοιραστούν με τους φίλους τους (π.χ. ένα φωτογραφικό άλμπουμ, μια κριτική ενός βιβλίου/ταινίας κ.τ.λ.

"Δεν πεθαίνω, μεταμορφώνομαι" Ο γιατρός που γίνεται cyborg για να μην πεθάνει! (Video)

Η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή του ανθρώπου τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση ενός γιατρού που δεν θέλει να πεθάνει; Ο αμερικανο-βρετανός επιστήμονας Δρ Πίτερ Σκοτ Μόργκαν διαγνώστηκε προ διετίας με τη νόσο του κινητικού νευρώνα κι οι γιατροί του έδωσαν μόνον δύο χρόνια ζωής. Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με πρωτοπόρους στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και να μεταμορφωθεί σε ένα cyborg -διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο επιτρέπει στον 61χρονο γιατρό να κάθεται ή να σηκώνεται, ενώ οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα που θα του επιτρέπει να ελέγχει με τα μάτια του ένα άβαταρ που θα μιλά με τη δική του φωνή. Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την σχέση των γονιών με τα παιδιά;

Η ίδια ομάδα, ορισμένα μέλη της οποίας είχαν συνεργαστεί και με τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, δημιούργησαν και ένα άλλο πρωτοποριακό αμαξίδιο για τον επιστήμονα -cyborg, που θα περιλαμβάνει ένα λάπτοπ, έναν ανιχνευτή κινήσεων των οφθαλμών κι άλλες λειτουργίες.

Παράλληλα ο δρ Μόργκαν έχει ήδη υποστεί αλλαγές στις σωματικές του λειτουργίες: Τρέφεται μέσω σωλήνα, ενώ στο κορμί του έχουν προσαρμοστεί ένας σάκος κολοστομίας κι ένας καθετήρας. Στο τελευταίο στάδιο της μεταμόρφωσής του, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο 61χρονος γιατρός υπεβλήθη σε λαρυγγεκτομή - για να μην κινδυνεύσει με ασφυξία από την εισρόφηση τροφών, υγρών και σάλιου στους πνεύμονες.

Έχασε όμως έτσι τις φωνητικές του χορδές και αναγκάστηκε να περάσει δεκάδες ώρες σε στούντιο ηχογραφώντας τη φωνή του, για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να συναρμολογήσει μια μηχανική προέλευσης ρομποτική φωνή. Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο ανέφερε σε ανάρτησή του: «Αυτή είναι η τελευταία μου ανάρτηση ως Πίτερ 1.0. Αύριο θα ανταλλάξω τη φωνή με δεκαετίες πιθανώς ζωής καθώς ολοκληρώνουμε την τελική ιατρική διαδικασία για τη μεταμόρφωσή μου σε πλήρες cyborg το μήνα που μού είχαν πει ότι θα πέθαινε βάσει στατιστικών στοιχείων. Να, όμως, που δεν πεθαίνω, αλλά μεταμορφώνομαι. Ω, πόσο λατρεύω την επιστήμη!»

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share