Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Η τρισδιάστη τεχνολογία βοήθησε έναν 13χρονο να αποκτύσει και πάλι πτερύγια αυτιών!

Μην σας φαίνεται περίεργο!

29 Οκτωβρίου 2019 15:40
Η τρισδιάστη τεχνολογία βοήθησε έναν 13χρονο να αποκτύσει και πάλι πτερύγια αυτιών!

Ένας 13χρονος κατάφερε να αποκτήσει πτερύγια αυτιών με την βοήθεια της τρισδιάστατης τεχνολογίας! Ήταν η πρώτη επέμβαση με τη χρήση εκτυπωτή τριών διαστάσεων για την κατασκευή ιατρικών προσθετικών μελών στην Ιταλία. 4+1 ασθένειες του 21ου αιώνα!

Στη συνέχεια διαμορφώθηκε το σχήμα του πτερυγίου που έπρεπε να τοποθετηθεί και μέσω ενός προγράμματος τελευταίας γενιάς εκτυπώθηκε σε τρισδιάστατη μορφή. Προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ακρίβεια στον σχεδιασμό του πτερυγίου, ελήφθη ως μοντέλο το αντίστοιχο της μητέρας.

Όπως ανακοίνωσε η κλινική, με μία αξονική τομογραφία ο πλαστικός χειρουργός της εντόπισε την ακριβή μορφή των χόνδρων στο αυτί του παιδιού, που έπασχε από μικροωτία, μία δυσπλασία που πλήττει πέντε ανά 10.000 παιδιά και δεν επιτρέπει στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού να αναπτυχθεί.

Η τεχνική αναπτύχθηκε από την κλινική σε συνεργασία με το τμήμα βιομηχανικής μηχανολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

«Για ένα παιδί με μία τόσο εμφανή δυσπλασία, η αισθητική αποκατάστασή του λαμβάνει μία μεγάλη ψυχολογική και κοινωνική σημασία. Το ίδιο δεν είχε πρόβλημα στην ακοή, όμως η δυσμορφία του οργάνου του δημιουργούσε μεγάλη ψυχική αναστάτωση», τόνισε ο δρ Φλάβιο Φλακίνι, που προέστη της επέμβασης.

Προτού καταλήξει στο χειρουργικό τραπέζι, η διαδικασία της επέμβασης είχε δοκιμασθεί μέσα από πολλές εξομοιώσεις τοποθέτησης. Αυτό βοήθησε τους πλαστικούς χειρουργούς να τελειοποιήσουν την τεχνική τους φθάνοντας στον βέλτιστο βαθμό ακρίβειας, μειώνοντας και τον χρόνο της επέμβασης, στις έξι ώρες, με τοπική αναισθησία.

Μετά την επιτυχία της επέμβασης, το ειδικό αυτό επεμβατικό τμήμα έχει προγραμματισμένη και δεύτερη με τη χρήση της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης προσθετικών μελών.

"Δεν πεθαίνω, μεταμορφώνομαι" Ο γιατρός που γίνεται cyborg για να μην πεθάνει! (Video)

Η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή του ανθρώπου τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση ενός γιατρού που δεν θέλει να πεθάνει; Ο αμερικανο-βρετανός επιστήμονας Δρ Πίτερ Σκοτ Μόργκαν διαγνώστηκε προ διετίας με τη νόσο του κινητικού νευρώνα κι οι γιατροί του έδωσαν μόνον δύο χρόνια ζωής. Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με πρωτοπόρους στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και να μεταμορφωθεί σε ένα cyborg -διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο επιτρέπει στον 61χρονο γιατρό να κάθεται ή να σηκώνεται, ενώ οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα που θα του επιτρέπει να ελέγχει με τα μάτια του ένα άβαταρ που θα μιλά με τη δική του φωνή. Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την σχέση των γονιών με τα παιδιά;

Η ίδια ομάδα, ορισμένα μέλη της οποίας είχαν συνεργαστεί και με τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, δημιούργησαν και ένα άλλο πρωτοποριακό αμαξίδιο για τον επιστήμονα -cyborg, που θα περιλαμβάνει ένα λάπτοπ, έναν ανιχνευτή κινήσεων των οφθαλμών κι άλλες λειτουργίες.

Παράλληλα ο δρ Μόργκαν έχει ήδη υποστεί αλλαγές στις σωματικές του λειτουργίες: Τρέφεται μέσω σωλήνα, ενώ στο κορμί του έχουν προσαρμοστεί ένας σάκος κολοστομίας κι ένας καθετήρας. Στο τελευταίο στάδιο της μεταμόρφωσής του, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο 61χρονος γιατρός υπεβλήθη σε λαρυγγεκτομή - για να μην κινδυνεύσει με ασφυξία από την εισρόφηση τροφών, υγρών και σάλιου στους πνεύμονες.

Έχασε όμως έτσι τις φωνητικές του χορδές και αναγκάστηκε να περάσει δεκάδες ώρες σε στούντιο ηχογραφώντας τη φωνή του, για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να συναρμολογήσει μια μηχανική προέλευσης ρομποτική φωνή. Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο ανέφερε σε ανάρτησή του: «Αυτή είναι η τελευταία μου ανάρτηση ως Πίτερ 1.0. Αύριο θα ανταλλάξω τη φωνή με δεκαετίες πιθανώς ζωής καθώς ολοκληρώνουμε την τελική ιατρική διαδικασία για τη μεταμόρφωσή μου σε πλήρες cyborg το μήνα που μού είχαν πει ότι θα πέθαινε βάσει στατιστικών στοιχείων. Να, όμως, που δεν πεθαίνω, αλλά μεταμορφώνομαι. Ω, πόσο λατρεύω την επιστήμη!»

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share