Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την σχέση των γονιών με τα παιδιά;

Τι μπορεί να προκαλέσει στην σχέση τους;

23 Αυγούστου 2019 11:56
Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την σχέση των γονιών με τα παιδιά;

Γνωρίζετε ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στην σχέση μεταξύ των παιδιών και των γονιών; Η τεχνολογία είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και θα λέγαμε ότι εξαρτώμαστε πολύ από αυτήν!

Οι γονείς δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση. Επηρεάζει όμως αυτή τους η σχέση με τη τεχνολογία τη συμπεριφορά των παιδιών τους; Δείτε ακόμα: Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την εκπαίδευση;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλησε να δώσει μία νέα έρευνα, εξετάζοντας το κατά πόσο η συχνή χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς διαταράσσει τη σχέση τους με το παιδί και διακόπτει τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και «technoference», και η έρευνα εξετάζει εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτού του φαινομένου και των ζητημάτων που προκύπτουν στη συμπεριφορά των παιδιών.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Child Development, έγινε από την Δρ. Jenny Radesky και τον καθηγητή Brandon T. McDaniel με αντικείμενο 170 οικογένειες που έχουν παιδιά ηλικίας 3 ετών.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους γονείς σχετικά με τη χρήση που κάνουν στα κινητά, στα laptop, στα tablet και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Η έρευνα εξέτασε το πώς οι συσκευές αυτές παρεμβαίνουν στον χρόνο που περνάνε μαζί με την οικογένειά τους, από το να διαβάζουν μηνύματα την ώρα του βραδινού, του παιχνιδιού, ή κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων, μέχρι και κατά τις συζητήσεις που έχουν με τα παιδιά τους.

Ζητήθηκε από τους γονείς να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους για το χρονικό διάστημα δύο μηνών, αναφέροντας κάθε πόσο γκρινιάζουν, μουτρώνουν, δείχνουν σημάδια υπερκινητικότητας, είναι εκνευρισμένα ή απλώς αναστατωμένα.

Οι δύο ερευνητές έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες, όπως σημάδια άγχους και κατάθλιψης στους γονείς, το εισόδημα και τη μόρφωσή τους, καθώς και κατά πόσο υποστήριζαν ο ένας τον άλλο.

Τα αποτελέσματα

Το 48% των γονιών ανέφερε τρεις ή και περισσότερες περιπτώσεις «technoference» την ημέρα, το 24% είπε ότι η τεχνολογία διέκοπτε την επικοινωνία δυο φορές την ημέρα και το 17% μία φορά την ημέρα. Μόλις το 11% είπε ότι δεν υπήρχε καμία παρέμβαση.

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τεχνολογία ενδεχομένως να επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών, οι συγγραφείς τονίζουν ότι είναι σίγουρα αναγκαίες έρευνες που θα γίνουν σε μεγαλύτερο βάθος και χρονικό διάστημα.

Οι παράγοντες που συντελούν άλλωστε στο πώς θα διαμορφωθεί η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι πολλοί και σύνθετοι και σίγουρα η «δαιμονοποίηση» της τεχνολογίας θα ήταν λανθασμένη.

Πώς να καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει εθιστεί στην τεχνολογία!

Αναμφισβήτητα η χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση αλλά και την καθημερινή κοινωνική μας ζωή έχει κάνει την τεχνολογία μέρος της ζωής μας. Πόσο όμως έχει επηρεάσει τα παιδιά αυτή η τεχνολογική εξάρτηση ή εθισμός όπως θα το χαρακτηρίζαμε καλύτερα;! Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Νύχτα-μέρα «αγκαλιά» με τον υπολογιστή είναι όλο και περισσότερα παιδιά στη χώρα μας. Αυτό έχει συνέπειες στην κοινωνική τους ζωή και την ατομική τους κατάσταση.

Προειδοποιητικά σημάδια - συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

• Το παιδί ασχολείται συνεχώς με το διαδίκτυο ή με δραστηριότητες σχετικές με αυτό, παραμελώντας συχνά τις υποχρεώσεις του στο σπίτι και στο σχολείο.
• Το παιδί ξεχνιέται συχνά στον υπολογιστή και δεν έχει συναίσθηση του χρόνου που
αναλώνει σε αυτόν.
• Προτιμά τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, από το να συναντά φίλους του, με αποτέλεσμα να απομονώνεται.
• Πέφτει η απόδοση του στο σχολείο.
• Το διαδίκτυο το απασχολεί ακόμα και την ώρα που τρώτε ή την ώρα που διαβάζει.
• Αντιδρά πολύ νευρικά θυμωμένα ή επιθετικά όταν κάποιος το διακόπτει από το παιχνίδι ή από τη συζήτηση που είχε online.
• Ξενυχτά συχνά για να μένει συνδεδεμένος / συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.
• Λέει συχνά «καλά, θα παίξω μόνο ένα λεπτό ακόμη». .
• Δείχνει άγχος, ανησυχία, εξάρσεις θυμού ή βίας ή καταθλιπτική συμπεριφορά όταν δεν παίζει στο διαδίκτυο.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share