Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μεγάλο πείραμα τύπου Big Brother θα παρακολουθεί 10.000 άτομα επί 20 χρόνια!

τι ακριβώς είναι αυτό...

3 Σεπτεμβρίου 2019 13:20
Μεγάλο πείραμα τύπου Big Brother θα παρακολουθεί 10.000 άτομα επί 20 χρόνια!

Σε ενάμιση περίπου χρόνο 2.500 νοικοκυριά -συνολικά 10.000 άνθρωποι- στη Νέα Υόρκη μπορεί να λάβουν μια ασυνήθιστη πρόσκληση: να επιτρέψουν σε μια ομάδα επιστημόνων να «καλωδιώσουν» τα σπίτια τους και τους ίδιους, έτσι ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η καθημερινή ζωή τους - που πάνε, τι τρώνε, σε ποιον μιλάνε, τι αγοράζουν, πώς μεγαλώνουν και γερνάνε. Και αυτό θα γίνει ούτε για ένα, ούτε για δύο, αλλά για 20 ολόκληρα χρόνια! Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου με πίθηκο!

Αυτό είναι το φιλόδοξο σχέδιο του προγράμματος HUMAN (Human Understanding through Measurement and Analysis - Ανθρώπινη Κατανόηση μέσω Μέτρησης και Ανάλυσης), το οποίο σκοπεύει να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια οι κάθε είδους επιστήμονες (από γιατρούς και ειδικούς των υπολογιστών έως κοινωνιολόγους και ψυχολόγους) θα έχουν στη διάθεσή τους προς αξιοποίηση, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science".



Οι 10.000 εθελοντές που θα δεχθούν να εκθέσουν τη ζωή τους σε συνεχή παρακολούθηση, θα δίνουν επίσης δείγματα αίματος, σάλιου, τριχών και κοπράνων ανά τριετία, ώστε να παρακολουθείται, εκτός από τη συμπεριφορά τους, η εξέλιξη ζωτικών βιοδεικτών τους, του γονιδιώματος και του μικροβιώματός τους.

Θα επιτρέψουν την πλήρη πρόσβαση των επιστημόνων στα προσωπικά ιατρικά αρχεία τους, στα εκπαιδευτικά και στα οικονομικά. Ακόμη, τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνά τους θα καταγράφουν συνεχώς το πού βρίσκονται και τι κάνουν, ενώ θα τους ζητούν να απαντούν και σε ερωτηματολόγια κάθε εβδομάδα. Εν ολίγοις, τίποτε δεν θα μείνει κρυφό (εκτός από τα όνειρά τους).

Πόσο θα διαφέρει η τεχνολογία μέχρι το 2045;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο θα διαφέρει η τεχνολογία μέχρι το 2045; Ποια θα είναι η εξέλιξη της πληροφορικής; Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος και πως συμβάλλει σε αυτό η τεχνητή νοημοσύνη;

Περίπου πριν από 30 χρόνια ξεκίνησε η τακτική χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος στην πορεία συνέβαλε στο μετασχηματισμό της κοινωνίας και του τρόπου ζωής μας.

«Με το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής, είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πώς θα είναι το τοπίο σε μερικές δεκαετίες. Ωστόσο, είναι σαφές ότι κάθε χρόνο οι τεχνολογίες μας θα γίνονται ακόμα πιο έξυπνες και οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να συμβαδίζουν με αυτές. Οπωσδήποτε, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση κάθε νέας προόδου στον τομέα της Πληροφορικής για τους δικούς τους κακόβουλους σκοπούς».

«Αλλά όπως και αν μοιάζει ο κόσμος μας σε 30 χρόνια, θα πρέπει να ξεκινήσουμε να βελτιώνουμε την άνεση, την ασφάλεια και την ευημερία μας από τώρα. Η τεχνολογία είναι απλώς ένα εργαλείο και είναι εξολοκλήρου στο χέρι μας αν θα τη χρησιμοποιήσουμε για καλό ή κακό σκοπό», συμπλήρωσε.

Τα ρομπότ θα είναι παντού

Είναι πιθανό ο παγκόσμιος πληθυσμός να περιλαμβάνει δισεκατομμύρια ανθρώπων και δισεκατομμύρια ρομπότ, με τα τελευταία να κάνουν σχεδόν όλη τις δουλειές ρουτίνας ή τις βαριές εργασίες. Οι άνθρωποι θα εργάζονται για τη βελτίωση του λογισμικού των ρομπότ και η βιομηχανία της Πληροφορικής θα αποτελεί το «σπίτι» των εταιρειών που αναπτύσσουν προγράμματα για ρομπότ, όπως έγινε περίπου στις μέρες μας με τις εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές, τις οποίες οι χρήστες «κατεβάζουν» και εγκαθιστούν.

Σοκ: Τι θα συμβεί αν καταρρεύσει το Ίντερνετ;

«Μηχανικοί άνθρωποι»

Σε κάποιο βαθμό, τα όρια μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ θα γίνουν θολά. Στις μεταμοσχεύσεις θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά ελεγχόμενα τεχνητά όργανα και η προσθετική μελών θα αποτελεί ρουτίνα στη χειρουργική διαδικασία. Νανορομπότ θα «ταξιδεύουν» βαθιά μέσα στο ανθρώπινο σώμα για την έγχυση φαρμάκων σε ασθενή κύτταρα ή για την εκτέλεση μικροχειρουργικών επεμβάσεων. Ειδικά εγκατεστημένοι αισθητήρες θα παρακολουθούν την υγεία των ανθρώπων και θα μεταφέρουν τα ευρήματα τους σε cloud «αποθήκες», στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί. Όλα αυτά, λογικά μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

«Έξυπνα» σπίτια

Επιπλέον, οι άνθρωποι θα ζουν σε «έξυπνα» σπίτια, όπου οι περισσότερες ανέσεις θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες. Το λογισμικό που θα «τρέχει» το σπίτι, θα φροντίζει για την κατανάλωση και την αναπλήρωση ενέργειας, νερού, τροφίμων και προμηθειών. Η μόνη ανησυχία των κατοίκων θα είναι να εξασφαλίσουν ότι διαθέτουν αρκετά χρήματα στην τράπεζα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Τα ψηφιακά μας alter ego θα πάρουν πλήρη μορφή, μέσα σε μια ενιαία παγκόσμια υποδομή, ικανή να αυτορυθμίζεται και η οποία θα ασχολείται με τη διαχείριση της ζωής στον πλανήτη. Το σύστημα θα λειτουργεί περίπου όπως τo σημερινό TOR. Οι πιο ενεργοί και αποτελεσματικοί χρήστες θα κερδίζουν δικαιώματα συντονιστή. Το σύστημα θα προσανατολίζεται στην κατανομή των πόρων μεταξύ των ανθρώπων, στην πρόληψη των ενόπλων συγκρούσεων και σε άλλες ανθρωπιστικές δράσεις.

Δεν θα είναι μόνο οι δουλειές ρουτίνας που θα περάσουν στην ιστορία, καθώς η παραγωγή συγκεκριμένων ειδών δεν θα είναι πλέον αναγκαία. Αντιθέτως, 3D εκτυπωτές θα μας δώσουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε ό, τι χρειαζόμαστε, από είδη οικιακής χρήσης, όπως πιάτα και ρούχα, μέχρι δομικά υλικά για το σπίτι του μέλλοντος.

Μπορεί η έκρηξη της Πληροφορικής να οφείλεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά το 2045, μάλλον θα τους βλέπουμε μόνο σε μουσεία. Για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον ένα εργαλείο για την επεξεργασία δεδομένων – δηλαδή, γι’ αυτό που κάνει ουσιαστικά ένας υπολογιστής. Θα υπάρξει μια ακόμα μεγαλύτερη γκάμα «έξυπνων» συσκευών, οι οποίες θα αναλάβουν σταδιακά την εκτέλεση των λειτουργιών των σημερινών υπολογιστών. Για παράδειγμα, η χρηματοοικονομική ανάλυση θα μπορεί να γίνεται από έναν server με τη χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων κι όχι από έναν λογιστή που θα χρησιμοποιεί έναν προσωπικό υπολογιστή.

Παρόλα αυτά, δεν θα είναι όλοι ενθουσιασμένοι με τον νέο «ρομποτικό» κόσμο. Είναι πιθανόν να προκύψουν νέου τύπου «Λουδίτες», οι οποίοι θα αντιταχθούν στην ανάπτυξη των «έξυπνων» σπιτιών, στον αυτοματοποιημένο τρόπο ζωής και στα ρομπότ. Η αντίθεση προς τις εξελίξεις της Πληροφορικής θα οδηγήσει κάποιους στην αποφυγή χρήσης έξυπνων συστημάτων, συσκευών και ρομπότ για ορισμένους τύπους εργασιών και αυτοί δεν θα έχουν καμία ψηφιακή ταυτότητα.

Πώς η τεχνολογία θα εξαφανίσει 12 καθημερινά πράγματα που κάνουμε όλοι;

Η τεχνολογία είναι σε όλους γνωστό πόσο έχει επηρεάσει την ζωή μας και πόσο μας έχει λύσει λειτουργικά προβλήματα.. Πώς όμως η τεχνολογία θα καταφέρει να εξαφανίσει 12 καθημερινά πράγματα που κάναμε όλοι; Ήδη πολλά πράγματα έχουν αντικατασταθεί και δεν τα χρησιμοποιούμε καθόλου.. Πώς όμως η τεχνολογία επηρεάζει την εκπαίδευση;

Με τις τεχνολογικές εξελίξεις, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που θα φύγουν από τη μόδα ή θα θεωρούνται τελείως άχρηστα στο εγγύς μέλλον. Παρακάτω θα δείτε μερικά πράγματα που δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς αυτά αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως να μην είναι εξοικειωμένα καθόλου με την επόμενη γενιά .

Αυτή η λίστα μπορεί να είναι εκπληκτική για εσάς καθώς περιέχει μερικά από τα αγαπημένα σας πράγματα.

Χρυσός

Αυτά μπορεί να είναι άσχημα νέα για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω. Το κίτρινο μέταλλο εξαφανίζεται αργά από την επιφάνεια της Γης και οι ανθρακωρύχοι φεύγουν σιγά σιγά από τις επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις σε χρυσό μειώνονται και η προσφορά αναμένεται να μειωθεί κατά 15-20% τα επόμενα χρόνια.

Μετρητά

Όπως κανείς δεν πίστευε 50 χρόνια πίσω ότι τα μετρητά θα αντικατασταθούν από τις κάρτες, έτσι τα επόμενα 50 χρόνια πρόκειται να δούμε μια άλλη μετατροπή σε μεθόδους συναλλαγής. Το smartphone και τα δακτυλικά σας αποτυπώματα θα είναι αρκετά για να αγοράσετε τα αγαπημένα σας αντικείμενα.

Σοκολάτα

Δεν θέλουμε να σας σοκάρουμε, αλλά ας αντιμετωπίσουμε την πικρή αλήθεια. Ίσως χρειαστεί να αποχαιρετήσετε την αγαπημένη σας σοκολάτα μια μέρα. Λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό με τον οποίο μειώνεται η παραγωγή του κακάου, ο χρόνος που οι σοκολάτες μπορεί να εξαφανιστούν εξ ολοκλήρου πλησιάζει. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το συνεχώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς της σοκολάτας μόνο θα αυξηθεί στο μέλλον.

Υπογραφές

Οι υπογραφές σύντομα θα γίνουν ένα θέμα του παρελθόντος. Η τελευταία τεχνολογική πρόοδος είναι η βιομετρία όπως η ίριδα, τα δακτυλικά αποτυπώματα και η αναγνώριση φωνής. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορεί κάποιος να παράγει ανάγνωση ψευδούς ίριδας ή δακτυλικά αποτυπώματα.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση

Δεν ακούγεται σαν όνειρο; Θα είναι σύντομα μια πραγματικότητα χάρη στα αυτόματα οχήματα. Αυτά τα αυτοκίνητα οδηγούνται αυτόματα και δεν κάνουν λάθη. Έτσι, με όλα τα αυτοκίνητα να οδηγούν με ασφάλεια, δεν θα πρέπει να υπάρχουν κυκλοφοριακές εμπλοκές που υπάρχουν σε οποιονδήποτε δρόμο. Αναμένεται επίσης ότι ακόμη και οι καθρέφτες των αυτοκινήτων δεν θα απαιτούνται σε αυτά τα ρομποτικά αυτοκίνητα. Ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες αυτοκινήτων έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή τέτοιων αυτοκινήτων.

Τηλεχειριστήρια

Πόσα τηλεχειριστήρια έχετε στο σπίτι αυτή τη στιγμή; Υπάρχει μια τεράστια εξάρτηση από αυτά τα ορθογώνια αντικείμενα. Επιπλέον, χάνονται και καταλήγουμε να τα ψάχνουμε. Ωστόσο, με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) βλέποντας τις τακτικές εξελίξεις, η ανάγκη για ένα τηλεχειριστήριο σύντομα θα τελειώσει. Οι φωνητικές εντολές και οι φωνητικές αναζητήσεις θα επαρκούν για την αλλαγή των καναλιών.

Υπάλληλοι γρήγορου φαγητού

Η παραλαβή των παραγγελιών, η προετοιμασία των γευμάτων και η εξυπηρέτηση των πελατών είναι θέσεις εργασίας που θα καλύπτονται σύντομα από ρομπότ. Ενώ οι οθόνες αφής θα εγκατασταθούν για την επιλογή στοιχείων από το μενού, το αγαπημένο σας γεύμα θα φτιάχνεται από τα ίδια τα ρομπότ. Η παράδοση των γευμάτων δεν θα είναι μεγάλη υπόθεση τότε.

Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να μας αποχαιρετήσει στο μέλλον. Πρώτον, οι επιστήμονες αναζητούν ήδη έναν κλώνο ζάχαρης, που θα φαίνεται και θα έχει ακριβώς την ίδια γεύση όπως η ζάχαρη, χωρίς τα αποτελέσματα της. Και αν αυτό δεν αρκεί, τα άτομα με διαβήτη θα είναι σε θέση να εμφυτεύσουν μια υγιή νησίδα κυττάρων Λάνγκερχανς στο πάγκρεας τους για να αποτρέψουν τον διαβήτη.

Χειρουργείο

Οι ειδικευμένοι επαγγελματίες στον τομέα της ιατρικής θα αναζητήσουν σύντομα μια αλλαγή θέσης εργασίας. Με την τεχνητή νοημοσύνη και τις ρομποτικές λύσεις που αποκτούν τον έλεγχο, όλες οι μεγάλες εγχειρίσεις και χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να αναληφθούν από ρομπότ. Θα αισθανθείτε μεγαλύτερη ασφάλεια ή επιφυλακτικότητα;

Κλειδαριές και κλειδιά

Οι κλειδαριές και τα κλειδιά θα γίνουν κλισέ στα επόμενα 20-30 χρόνια. Ίσως χρειαστεί να πάτε τα παιδιά και τα εγγόνια σας σε μουσεία για να τους δείξετε αυτά τα αρχαία αντικείμενα. Ποιος λοιπόν θα φροντίσει για την ασφάλεια της περιουσίας σας; Λοιπόν, σύντομα θα έχετε αναγνώστες βασικών καρτών για να κάνετε τη δουλειά σας. Ορισμένες εταιρείες αυτοκινήτων έχουν ήδη δημιουργήσει οχήματα που η ανάφλεξη γίνεται με κουμπιά.

Απόρρητο

Όπου και να βρίσκεστε, όπου κι αν πάτε, με την πρόοδο του Διαδικτύου, θα είστε πάντοτε υπό έλεγχο. Οι συνήθειές σας με τα κλικ και τα μοτίβα αγορών ενδέχεται σύντομα να καταγραφούν και δεν θα επηρεάζονται από την αποσύνδεση σας. Αυτό μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως το τέλος της ιδιωτικής ζωής. Είμαστε έτοιμοι για αυτό;

Φορτιστές

Οι σημερινοί φορτιστές θα γίνουν σύντομα περιττοί. Στον ασύρματο κόσμο της δικτύωσης Bluetooth, NFC και Wi-Fi, το μόνο που χρειαζόμαστε θα είναι μια επιφάνεια φόρτισης – φυσικά χωρίς καλώδια. Ίσως να νομίζετε ότι αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί από τον Τέσλα, αλλά υπάρχουν και άλλα. Υπάρχει πιθανότητα η φόρτιση από απόσταση να γίνει σύντομα πραγματικότητα και θα μπορείτε να φορτίζετε το τηλέφωνό σας από οπουδήποτε χωρίς φυσική επαφή.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share