Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Σε συσκευές και υπολογιστές ακούμε μόνο γυναικείες φωνές! Ποιος είναι ο λόγος;

Το έχεις παρατηρήσει;

7 Αυγούστου 2019 15:40
Σε συσκευές και υπολογιστές ακούμε μόνο γυναικείες φωνές! Ποιος είναι ο λόγος;

Το έχεις παρατηρήσει πως οι γυναικείες φωνές έχουν κατακτήσει την τεχνολογία; Οι περισσότεροι υπολογιστές και συσκευές με φωνητικές οδηγίες είναι με γυναικεία φωνή και σχεδόν ποτέ με αντρική.

Γιατί; Επιστημονικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι άνθρωποι γενικότερα βρίσκουν τις γυναικείες φωνές πιο ευχάριστες απ' ότι τις αντρικές! Δείτε πως θα καταλάβετε αν κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνό σας με αυτό το εκπληκτικό κόλπο!

Φαίνεται ότι είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις μία γυναικεία φωνή που να αρέσει σε όλους, από ότι μία αντρική, σύμφωνα με τον καθηγητή Clifford Nass του Stanford University, συγγραφέα του βιβλίου "Τhe Man Who Lied to His Laptop: What Machines Teach Us About Human Relationships".

Σε συσκευές και υπολογιστές ακούμε μόνο γυναικείες φωνές

O ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αναπτυγμένος και σχεδιασμένος ώστε να προτιμά τις γυναικείες φωνές. Βέβαια κάτι που κάνει εντύπωση είναι ένα περιστατικό που συνέβη στη Γερμανία, όπου η BMW αναγκάστηκε να ανακαλέσει αυτοκίνητα της σειράς 5 στα τέλη του 1990, μετά τη σωρεία κλήσεων που δέχθηκε από παραπονούμενους οδηγούς που αρνιόντουσαν να δεχθούν οδηγίες από μία γυναίκα.

Από την άλλη, εκπρόσωπος τύπου αρνήθηκε να αιτιολογήσει την επιλογή της γυναικείας φωνής για την Siri στην Αμερική, αλλά ούτε γιατί στην Αγγλία είναι άντρας, παρά τις υποδείξεις των Βρετανών χρηστών που ζητάνε μία γυναικεία φωνή!

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να προβλέψει αν μια ταινία θα γίνει επιτυχία!

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να προβλέψει αν μια ταινία θα γίνει επιτυχία!

Απίστευτο αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να προβλέψει αν μια ταινία θα γίνει επιτυχία! Πόσο πολύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία;

Η αγωνία των ηθοποιών, του σκηνοθέτη και της εταιρείας παραγωγής για το αν η ταινία τους θα πάει καλά στα ταμεία, όταν κυκλοφορήσει, ίσως μειωθεί στο μέλλον, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να μειώσει την αβεβαιότητα (και) σε αυτό το πεδίο.

Από την άλλη, ορισμένες ταινίες μάλλον δεν θα γυριστούν ποτέ, αν η πρόγνωση γι' αυτές θα είναι αρνητική και αυτό όχι χάρη στη διαίσθηση κάποιου παραγωγού, αλλά στην προβλεπτικότητα ενός μηχανήματος.

Τεχνητή νοημοσύνη ταινία

Εκτίμηση για το εάν η ταινία πάει χάλια

Αν και ασφαλώς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, ένας νέος αλγόριθμος αναλύει γραπτές περιλήψεις των σεναρίων και κάνει εκτιμήσεις για το πόσες πιθανότητες υπάρχουν ώστε μία ταινία να έχει ανταπόκριση στο κοινό και στους κριτικούς ή αντίθετα μάλλον να τα πάει χάλια. Οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan παρουσίασαν το σύστημά τους σε συνέδριο της Φλωρεντίας της Ιταλίας, σύμφωνα με το «Science».

Το σύστημα «διαβάζει» το σενάριο

Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» με τις περιλήψεις των σεναρίων 42.306 ταινιών από όλον τον κόσμο, οι οποίες συσχετίστηκαν με το πόσο καλά τα πήγε εμπορικά κάθε μία από αυτές τις ταινίες (αρκετά σενάρια συλλέχθηκαν από τη Wikipedia). Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αξιολόγησε κάθε σενάριο με τη βοήθεια της μηχανικής «ανάλυσης συναισθήματος».

Ο ρόλος του συναισθήματος στις πετυχημένες ταινίες

Μία βασική διαπίστωση ήταν ότι οι πετυχημένες ταινίες έχουν πολύ συχνότερες εναλλαγές συναισθημάτων σε σχέση με όσες θεωρήθηκαν αποτυχία, όπως για παράδειγμα η φετινή της Marvel «Avengers» η ταινία που έσπασε τα ρεκόρ της εμπορικότερης. Αυτή η εναλλαγή θεωρείται καλύτερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας από ό,τι αν η ταινία έχει ευχάριστη αρχή ή καλό τέλος. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η ταινία να προσφέρει μία συχνή εναλλαγή συναισθημάτων.

Το σύστημα βαθμολογεί την ταινία

Το σύστημα βαθμολογεί κάθε ταινία με ένα «σκορ» εναλλαγής συναισθημάτων και τελικά βγάζει την ετυμηγορία του κατά πόσο η ταινία -θρίλερ, κωμωδία ή δράμα- θα αποδειχθεί δημοφιλής ή όχι. Η ικανότητα πρόγνωσης δεν είναι βέβαια τέλεια, αλλά είναι πάντως μεγαλύτερη από το να μαντεύει κανείς στην τύχη.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον, όταν θα έχουν βελτιώσει τη μέθοδό τους, θα μπορεί να κάνει προβλέψεις ακόμα και για τα μελλοντικά έσοδα μίας ταινίας, οπότε θα βοηθά σημαντικά τους επενδυτές να αποφασίζουν αν θα «ποντάρουν» στο φιλμ ή όχι.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο ένα τέτοιο σύστημα θα αποδειχθεί καλό για την τέχνη και για τη δουλειά των σεναριογράφων, σκηνοθετών και ηθοποιών. Οι ερευνητές προτιμούν να βλέπουν τη θετική πλευρά (π.χ. ότι το σύστημά τους θα είναι αδέκαστο και θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, γνωστούς και άγνωστους, αρκεί να έχουν να παρουσιάσουν γραπτώς μία καλή ιδέα), αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το δουν όλοι έτσι. Αν, πάντως, οι θεατές του μέλλοντος γλιτώσουν από δύο χαμένες ώρες για την παρακολούθηση «σκουπιδιών», το σύστημα θα έχει κερδίσει «πόντους».

 

Ροή ειδήσεων

Share