Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019

Ρομπότ μαθαίνει να γράφει Ελληνικά!

Και όχι μόνο!

28 Μαΐου 2019 10:15
Ρομπότ μαθαίνει να γράφει Ελληνικά!

Ένα νέο ρομπότ στις ΗΠΑ έχει μάθει μόνο του να γράφει «γειά σας» στα ελληνικά και σε άλλες εννέα πολύ διαφορετικές γλώσσες όπως αγγλικά, ιαπωνικά, κινεζικά, χίντι, ούρντου κ.α. Είναι ακόμη σε θέση να σκιτσάρει ένα αντίγραφο της «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πρόκειται για δημιούργημα ρομποτιστών του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής Ατσουνόμπου Κοτάνι. Το ρομπότ διαθέτει ένα ειδικό αλγόριθμο που του επιτρέπει να αναπαράγει -με μια πένα που κρατά με το ρομποτικό χέρι του- διάφορες εικόνες ή λέξεις, απλώς κοιτώντας τις.

Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί δύο δίκτυα βαθιάς μάθησης που αναλύουν τις εικόνες μιας λέξης ή ενός σκίτσου και συμπεραίνουν ποιες είναι οι καλύτερες «μολυβιές» για να αναδημιουργηθεί η φράση ή το σκίτσο. Αντίθετα με άλλα ρομπότ που χρειάζεται να προγραμματισθούν και να τροφοδοτηθούν με σχετικές πληροφορίες εκ των προτέρων, το νέο ρομπότ μαθαίνει μόνο του πώς να γράφει κάτι που δεν έχει ξαναδεί ποτέ πριν. Έτσι, αν δει κάπου γραμμένη τη φράση «γειά σας» στα ελληνικά ή σε άλλη γλώσσα, το ρομπότ μπορεί να τη γράψει και αυτό. Όπως είπε ο Κοτάνι, «είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν αν η φράση έχει γραφτεί από το ρομπότ ή από ανθρώπινο χέρι». Το ίδιο ισχύει και με τα σκίτσα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Απίστευτο στη Ρωσία: Ο νέος παρουσιαστής ειδήσεων είναι ρομπότ!

O «Άλεξ» είναι ο νέος παρουσιαστής ειδήσεων στο ρωσικό κρατικό κανάλι «Rossiya 24».

Ο τηλεπαρουσιαστής δυσκολεύεται να εστιάσει στην κάμερα καθώς πρόκειται για ένα ρομπότ, δημιούργημα της εταιρείας «Promobot».

To πρόσωπό του, πιστό αντίγραφο του συνιδρυτή της ρωσικής εταιρείας Αλεξέι Γιουτζακόφ, εξόργισε πολλούς τηλεθεατές που έσπευσαν να κατηγορήσουν το κανάλι για προώθηση πολιτικής προπαγάνδας.

Απίστευτο στη Ρωσία: Ο νέος παρουσιαστής ειδήσεων είναι ρομπότ!

Προς το παρόν, το ρομπότ μπορεί να κινήσει μόνο τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το λαιμό του. Ωστόσο, όταν τελειοποιηθεί, θα μπορεί να κουνήσει και τα χέρια του.

Το 2017 ξεκίνησε η κατασκευή του και, εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την εταιρεία «Promobot».

Μέχρι τώρα το κόστος του έχει ξεπεράσει τα 15.600 δολάρια και όπως αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας , η Promobot έχει ήδη λάβει παραγγελίες για 12 ανθρωποειδή.

 

TECH

Ροή ειδήσεων

Share