Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Μούρλια: Κυπριακή τυρόπιτα με χαλλούμι και 4 υλικά έκπληξη

Θα σας τρέχουν τα σάλια!

24 Απριλίου 2024 15:06
Μούρλια: Κυπριακή τυρόπιτα με χαλλούμι και 4 υλικά έκπληξη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Κυπριακή Τυρόπιτα είναι ένα εξαιρετικό αλμυρό κέικ για όλες τις ώρες. Τα κύρια υλικά του είναι παλαιωμένο χαλλούμι, αυγά, λάδι, αλεύρι και δυόσμος.

Ας δούμε λοιπόν αυτή την εύκολη συνταγή από το kopiaste.gr

Γευτείτε επίσης: Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλο, με φρυγανιά

Υλικά:

Κυπριακή τυρόπιτα με χαλλούμι και 4 υλικά έκπληξη

3 κούπες χαλούμι τριμμένο (περίπου 2 χαλούμια)
5 μεγάλα αυγά
1 κουτί γάλα εβαπορέ (410 γρ.)
1 κούπα σπορέλαιο (εγώ χρησιμοποίησα ελαφρύ ελαιόλαδο (στην Κύπρο χρησιμοποιούμε φυστικέλαιο)
5 - 6 κουταλιές δυόσμο ξερό
2 1/2 - 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο μπωλ κτυπάμε τα αυγά (δεν χρειάζεται μίξερ), προσθέτουμε το τυρί, το λάδι, το γάλα, το δυόσμο (μη τσιγκουνευτείτε) και τέλος το αλεύρι, όσο πάρει, ανάλογα με πόσο μεγάλα είναι τα αυγά. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλi. (Η υφή του πρέπει να μοιάζει όπως όλα τα κέικ).
Λαδώνουμε μια φόρμα 22 εκ. ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26 εκ. και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ξεροψηθεί απ’ έξω, περίπου για μία ώρα. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο μέχρι να βγει καθαρό.

Κρεμώδης τυρόπιτα με φέτα, γιαούρτι και μαντζουράνα - Έτοιμη σε 15'

Τυρόπιτα με κρεμώδη γέμιση φέτας, γιαουρτιού και μαντζουράνας. Μία πρωτότυπη πρόταση συνταγής για την αγαπημένη μας πίτα που θα λατρέψουν όλοι. Έτοιμη σε 15'.

Υλικά

2 χωριάτικα φύλλα για πίτα –
70 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
Για τη γέμιση

1/2 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι (κατά προτίμηση πρόβειο, χτυπημένο για 30 δευτερόλεπτα στο μούλτι, μαζί με την πέτσα του – εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αγελαδινό, χτυπημένο στο μούλτι για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αφρατέψει)
2 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
2 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
1 γεμάτη κουτ. γλυκού ξερή μαντζουράνα (ή ρίγανη), τριμμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

Διαδικασία

Γέμιση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χτυπημένο γιαούρτι, τη φέτα, τη μαντζουράνα, τα αυγά, αρκετό πιπέρι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Πίτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και επιλέγουμε είτε την κλασική λειτουργία φούρνου (πάνω-κάτω) είτε τη λειτουργία του αέρα.
Αλείφουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε με το ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο, με το μεγαλύτερο μέγεθος. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκεπάζουμε με το δεύτερο, μικρότερο φύλλο. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share