Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή: Αυτό είναι το μέγα λάθος που κάνουμε όλοι πριν μαγειρέψουμε το κοτόπουλο

Εσείς το γνωρίζατε;

6 Ιανουαρίου 2023 19:56
Προσοχή: Αυτό είναι το μέγα λάθος που κάνουμε όλοι πριν μαγειρέψουμε το κοτόπουλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στο πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα. Όλοι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το καλό πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα όμως οι επιστήμονες έχουν αντίθετη άποψη.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πολύ συνηθισμένη πρακτική του το πλύσιμο των πουλερικών κάνει τα μικρόβια που βρίσκονται σε αυτά να εξαπλωθούν σε όλη την κουζίνα, από το νεροχύτη μέχρι και τα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά. Δεδομένων, όμως, όλων αυτών που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς το να καταφέρουν να πείσουν μάγειρες και νοικοκυρές να σταματήσουν να ξεπλένουν το κοτόπουλο.

Τα μικρόβια που μας αρρωσταίνουν βρίσκονται συχνά στο έντερο των υγιών πουλερικών και, βάσει νόμου, επιτρέπεται να βρίσκονται στο ωμό κοτόπουλο, θεωρώντας ότι κανείς δεν τρώει ένα μέτρια ψημένο κοτόπουλο και ότι το πολύ ψήσιμο θα σκοτώσει τα βακτήρια, ενώ θυμίζουμε και το θαυματουργό τρικ για να κρατήσετε πάντα ζουμερό και αφράτο το κοτόπουλο.

Ο σωστός τρόπος απόψυξης

Είναι, λοιπόν, πιθανό ότι οι δύο συχνές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης, η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο, να βρίσκονται «δικαιολογημένα» επάνω στο κοτόπουλο, όπως επισημαίνει η Mindy Brashears, υπεύθυνη ασφάλειας τροφίμων στο Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής (USDA).

Κοτόπουλο ψητό

Η απόψυξη και το μαγείρεμα είναι ακόμα δύο τρόποι που βοηθούν τα μικρόβια να επιβιώσουν και να εξαπλωθούν στα πουλερικά. Στην περίπτωση της απόψυξης, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα πουλερικά δε θα πρέπει να αφήνονται έξω, καθώς τα μικρόβια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στα εξωτερικά μέρη που ξεπαγώνουν πρώτα. Αντίθετα, συνιστούν το ξεπάγωμα στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή σε φούρνο μικροκυμάτων.

Για να διασφαλίσετε ότι το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί καλά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο για να ελέγχετε ότι ακόμα και στα βαθύτερα και παχύτερα σημεία του τροφίμου η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 165 βαθμούς. Τέλος, μετά το μαγείρεμα του φαγητού θα πρέπει να διατηρείτε το υπόλοιπο κοτόπουλο σε ασφαλές σημείο και να το τοποθετείτε ξανά στο ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες αργότερα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share