Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Λουκουμάδες Θεοφανείων: Το άγνωστο ελληνικό έθιμο για το γλυκό των Φώτων

5 διαφορετικά σιρόπια και 2 κόλπα για το τηγάνισμα

5 Ιανουαρίου 2023 11:03
Λουκουμάδες Θεοφανείων: Το άγνωστο ελληνικό έθιμο για το γλυκό των Φώτων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με την Κυπριακή παράδοση την παραμονή των Θεοφανείων ή ανήμερα οι νοικοκυρές ψήνουν λουκουμάδες και ρίχνουν την πρώτη τηγανιά στην στέγη του σπιτιού για να τους πάρουν οι Καλικάντζαροι και να εξαφανιστούν. Ύστερα τρώνε και τα μέλη της οικογένειας. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για γλυκό ψυγείου με περίσσεμα βασιλόπιτας.

Στην Κρήτη το ίδιο γίνεται με ξεροτήγανα. Στη Ρουμανία, οι Τσιγγάνοι συνηθίζουν να πετάνε μαυρομάτικα φασόλια, για να μην μπορούν να μπουν μέσα στο σπίτι οι μάγισσες και τα δαιμόνια.

Αντίθετα, στη Γαλλία την παραμονή των Φώτων βάζουν μακαρόνια, πίτες ή αυγά πάνω στη στέγη, σαν θυσία προς διάφορες θεότητες.

Το ελληνικό και κυπριακό έθιμο πάντως, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να μοσχομυρίσουν τα σπίτια και οι δρόμοι με πεντανόστιμους λουκουμάδες και υπέροχα αρωματικά σιρόπια.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
  • 500 ml νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • Άφθονο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μικρό μπολ, βάλτε τη ζάχαρη, τη μαγιά και λίγο χλιαρό νερό και ανακατέψτε με μια κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και η μαγιά. Σκεπάστε και αφήστε το μίγμα για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Αν δεν συμβεί, πετάξτε το και συνεχίστε με καινούργιο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι, το μίγμα της μαγιάς, το αλάτι και αρχίστε να προσθέτετε σιγά – σιγά το χλιαρό νερό, χτυπώντας το με μίξερ ή ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να έχετε ένα λείο, κολλώδη και πηκτό χυλό. Σκεπάστε το μπολ με πετσέτα και αφήστε το σε χλιαρό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.
  • Ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αρκετό ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα.
  • Βάλτε τον χυλό σε σακούλα τροφίμων, κόψτε τη μια άκρη της (φτιάχνοντας ένα αυτοσχέδιο κορνέ) και ξεκινήστε να “κόβετε” κομμάτια ζύμης με ένα λαδωμένο ψαλίδι κουζίνας πάνω από το καυτό λάδι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ένα μικρό πλαστικό μπουκαλάκι νερού που θα ανοίξετε μια μικρή τρύπα στο καπάκι του με ένα μαχαίρι που έχετε ζεστάνει τη λεπίδα του. Κόψτε και τον πάτο του μπουκαλιού για να το γεμίσετε εύκολα με τη ζύμη. Τοποθετήστε ένα σχοινί στα χερούλια της κατσαρόλας και τεντώστε το ώστε να “κόβετε” εύκολα τη ζύμη, όπως εικονίζεται στη φωτογραφία. Μπορείτε βέβαια να επιλέξετε τον παραδοσιακό τρόπο, παίρνοντας από τον χυλό που έχετε σφίξει μέσα στη χούφτα σας και κόβοντας τη ζύμη με ένα κουτάλι.
  • Τηγανίστε τους λουκουμάδες για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, βγάλτε τους με τρυπητό και βουτήξτε τους ζεστούς μέσα σε ένα από τα παρακάτω κρύα σιρόπια.

Σιρόπι απλό με λεμόνι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 3-4 σταγόνες χυμό λεμόνι

Βάλτε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι να βράσουν. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη ρίξτε το χυμό λεμόνι, βράστε για 5 λεπτά, κατεβάστε από την εστία και αφήστε να κρυώσει. Μεταφέρετε τους ζεστούς λουκουμάδες στο σιρόπι, αφήστε για 1-2 λεπτά και σερβίρετε σε πιατέλα.

Λουκουμάδες Θεοφανείων: Το άγνωστο ελληνικό έθιμο για το γλυκό των Φώτων

Σιρόπι – σάλτσα σοκολάτας

  • 160 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Βράστε το νερό με τη ζάχαρη και περιχύστε τη μαύρη σοκολάτα που έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια και την έχετε βάλει σε ένα δοχείο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχει η σάλτσα λεία συνοχή. Περιχύστε τους ζεστούς λουκουμάδες με την κρύα σάλτσα.

Σιρόπι καραμέλας

  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 75 γραμμάρια βούτυρο κρύο
  • 125 ml κρέμα γάλακτος

Βάλτε τη ζάχαρη, το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα κατσαρολάκι. Χωρίς να ανακατέψετε τη ζάχαρη, αφήστε την να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, ανακινώντας κατά διαστήματα το δοχείο για να καραμελώσει. Προσθέστε το κρύο βούτυρο στο μίγμα και ανακατέψτε το με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Προσθέστε σιγά – σιγά το υπόλοιπο νερό και τέλος την κρέμα γάλακτος στο μίγμα καραμέλας, το οποίο συνεχίζετε να βράζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήστε για 2-3 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά για να κρυώσει το σιρόπι. Ρίξτε τους ζεστούς λουκουμάδες στο κρύο σιρόπι καραμέλας, και μετά από 1-2 λεπτά μεταφέρετέ τους σε πιατέλα.

Σιρόπι με πετιμέζι ή μελάσα

  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ πετιμέζι ή μελάσα
  • Χυμό από ½ λεμόνι

Σε ένα κατσαρολάκι βράστε το νερό, τη ζάχαρη και τη μελάσα σε μέτρια φωτιά. Μόλις κοχλάσει, συνεχίστε για 5 λεπτά σε βρασμό, ρίξτε το χυμό λεμονιού και αφήστε το να πάρει ακόμα 1-2 βράσεις. Αφήστε το να κρυώσει, βουτήξτε τους ζεστούς λουκουμάδες και σερβίρετε σε πιατέλα περιχύνοντας με λίγο σιρόπι επιπλέον.

Κλασσικό σιρόπι μελιού

  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • Κανέλα σκόνη, τριμμένο καρύδι ή καβουρδισμένο σουσάμι

Βάλτε σε μικρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατέψτε το όσο είναι κρύο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Φέρτε σε βρασμό για 2-3 λεπτά και αποσύρετε για να κρυώσει. Βουτήξτε τους ζεστούς λουκουμάδες στο κρύο σιρόπι, σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με κανέλα και τριμμένο καρύδι ή καβουρδισμένο σουσάμι.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share