Κολοκυθόπιτα αλμυρή χωρίς φύλο – Η απόλυτη φινοπωρινή συνταγή

Αν αγαπάτε τις εύκολες, σπιτικές πίτες, αυτή η αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο αξίζει σίγουρα μια θέση στο τραπέζι σας. Είναι μυρωδάτη, χορταστική και γεμάτη φθινοπωρινά αρώματα, ενώ ετοιμάζεται χωρίς την ταλαιπωρία του φύλλου. Η γλυκιά κολοκύθα συνδυάζεται υπέροχα με τη φέτα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον δυόσμο και το μοσχοκάρυδο, δημιουργώντας μια πίτα με πλούσια γεύση και υπέροχη υφή.
Υλικά
- 1 κιλό πορτοκαλί κολοκύθα
- 3 αυγά
- 200 γρ. γιαούρτι
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. φέτα, σπασμένη με το χέρι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 150 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- Ξερό δυόσμο
- Έξτρα ελαιόλαδο
- Σουσάμι για πασπάλισμα
- Προαιρετικά, λίγο καλαμποκάλευρο για πιο τραγανή κρούστα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την κολοκύθα. Την καθαρίζουμε, την κόβουμε σε κομμάτια και την τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Στη συνέχεια τη μεταφέρουμε σε ένα καθαρό πανί και τη στύβουμε πολύ καλά, ώστε να απομακρύνουμε όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Το στάδιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η κολοκύθα έχει αρκετή υγρασία και μπορεί να επηρεάσει την υφή της πίτας.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε την τριμμένη και στραγγισμένη κολοκύθα, τη φέτα που έχουμε σπάσει με τα χέρια, το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τον ξερό δυόσμο. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά. Αν η κολοκύθα έχει κρατήσει αρκετή υγρασία και το μείγμα είναι πιο ρευστό από όσο πρέπει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο επιπλέον αλεύρι.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Για ακόμη πιο τραγανή κρούστα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο καλαμποκάλευρο στην επιφάνεια πριν από το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι η κολοκυθόπιτα να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό.
Ένα μικρό αλλά χρήσιμο tip
Το αντικολλητικό χαρτί δεν βοηθά μόνο στο να ξεφορμάρουμε εύκολα την πίτα. Μας επιτρέπει επίσης να ελέγχουμε καλύτερα τα υγρά που μπορεί να κατεβάσει η κολοκύθα κατά το ψήσιμο.
Διαβάστε επίσης
Μόλις βγει από τον φούρνο, αφήνουμε την πίτα για λίγα λεπτά να σταθεί, την κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε μια υπέροχη, αρωματική και πανεύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο!






0 ΣΧΟΛΙΑ