ΑΡΧΙΚΗ SPORTS

Εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΔΟΕ – Ποια είναι η 41χρονη Κίρστι Κόβεντρι

Εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΔΟΕ - Ποια είναι η 41χρονη Κίρστι Κόβεντρι

Η Κόβεντρι έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της ΔΟΕ

Η Κίρστι Κόβεντρι, η διάσημη Ολυμπιονίκης και πολιτικός από τη Ζιμπάμπουε, ανέλαβε τον ρόλο της πρώτης γυναίκας προεδρεύουσας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), σημειώνοντας ιστορία. Στην εκλογική διαδικασία της 144ης συνόδου της ΔΟΕ στην Ελλάδα, η Κόβεντρι κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων, επικρατώντας έναντι έξι άλλων υποψηφίων. Θα διαδεχτεί τον Τόμας Μπαχ, ο οποίος θα παραμείνει πρόεδρος έως τον Ιούνιο.

Ποια είναι η Κίρστι Κόβερντι

Η 41χρονη Κόβεντρι, η οποία είναι και υπουργός Αθλητισμού στη Ζιμπάμπουε από το 2018, έχει κερδίσει επτά από τα οκτώ Ολυμπιακά μετάλλια που έχει κερδίσει η χώρα της μέχρι σήμερα. Τα επιτεύγματά της περιλαμβάνουν δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008). Όπως δήλωσε η ίδια: «Το νεαρό κορίτσι που ξεκίνησε για πρώτη φορά να κολυμπά στη Ζιμπάμπουε πριν από τόσα χρόνια δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί αυτή τη στιγμή. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΔΟΕ και επίσης η πρώτη από την Αφρική»

Η Κόβεντρι έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της ΔΟΕ και η πρώτη από την Αφρική. Εκφράζοντας τη χαρά της για την επίτευξή της, ανέφερε πως ελπίζει η εκλογή της να εμπνεύσει άλλους ανθρώπους και τόνισε πως σπάει η «γυάλινη οροφή» για τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

Πέρα από την αθλητική της καριέρα, η Κόβεντρι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ζιμπάμπουε, αν και η θητεία της ως υπουργός Αθλητισμού προκάλεσε ερωτηματικά, κυρίως λόγω της συνεργασίας της με την κυβέρνηση του προέδρου Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Η Κίρστι Κόβεντρι γεννήθηκε στη Χαράρε, στις 16 Σεπτεμβρίου 1983. Σπούδασε και κολυμπούσε στο Πανεπιστήμιο Όμπερν στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ενώ απολάμβανε την αναγνώριση της χώρας της για τις αθλητικές της επιτυχίες. Ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μάλιστα, την είχε αποκαλέσει «χρυσό κορίτσι» και της προσέφερε 100.000 δολάρια ως αναγνώριση για τα μετάλλιά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.