Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μουντιάλ 2022: «Έσπασαν καρδιές», άλμα πρόκρισης από τα «Καγκουρό» και στους «16» η Αυστραλία - Πικρή νίκη για την Τυνησία

«Ψυχρολουσία» για τους Βορειοαφρικανούς - Πρώτοι στον όμιλο οι «Τρικολόρ»

30 Νοεμβρίου 2022 19:01
Μουντιάλ 2022: «Έσπασαν καρδιές», άλμα πρόκρισης από τα «Καγκουρό» και στους «16» η Αυστραλία - Πικρή νίκη για την Τυνησία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Τυνησία για αρκετή ώρα έβλεπε το γκολ της απέναντι στη Γαλλία να της δίνει την πρόκριση στον όμιλο του Μουντιάλ 2022, αλλά αφενός το «χρυσό» γκολ του Λέκι για την Αυστραλία κόντρα στη Δανία χάρισε την πρόκριση για τα «Καγκουρό» στους «16» της διοργάνωσης ως δεύτερα, τη στιγμή που περνά δύσκολες ώρες ένας «μύθος» του ποδοσφαίρου.

«Ξέρανε» τους πάντες η Αυστραλία

Η Εθνική Αυστραλίας κέρδισε με 1-0 την Εθνική Δανίας, χάρη σε γκολ του Λέκι στο 60΄ και πήρε μια ιστορική πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ με την Δανία να τερματίζει τελευταία στον όμιλο της. Γενικότερα, η ομάδα των Έρικσεν και Σμάιχελ έκανε ένα κάκιστο ματς, μιας και ήταν αρκετά αγχωμένη, με αποτέλεσμα να γνωρίζει τον αποκλεισμό σε ένα ματς που ήθελε μόνο τη νίκη και κατάφερε να... απειλήσει ελάχιστα.

Μάλιστα, το θρίλερ ήταν τόσο μεγάλο που... στο άλλο ματς οι Τυνήσιοι κοιτούσαν τα κινητά τους για να δουν πως θα λήξει το Δανία - Αυστραλία.

Οι Δανοί μπήκαν με σκοπό να ασκήσουν πίεση με το... καλημέρα, στους Αυστραλούς, μιας και ήθελαν μόνο τη νίκη. Μάλιστα, είχαν τον έλεγχο στο ματς, ωστόσο δεν έχασαν κάποια μεγάλη ευκαιρία στα πρώτα 15΄.

Στο 19΄ ο Μέλε έκανε γύρισμα, με τον Ράιαν να χάνει τον έλεγχο της μπάλας, ωστόσο ο Σούταρ ήταν εκεί για να διώξει. Οι Αυστραλοί απάντησαν στο 22΄, με την κεφαλιά του ΜακΓκρι να μην μπορεί να κερδίσει τον Σμάιχελ. Οι Αυστραλοί γενικότερα΄ηταν καλά κλεισμένοι στο αμυντικό κομμάτι και ο Έρικσεν δεν μπορούσε να κάνει τη διαφορά στο πρώτο μέρος του ματς.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους Μπα και Μπάκους να μπαίνουν, με την κάθε ομάδα να κάνει από μια αλλαγή, την ώρα που οι Δανοί έμοιαζαν αρκετά αγχωμένοι και μπλοκαρισμένοι. Το κλείσιμο των Αυστραλών στα δικά τους καρέ όχι απλά δεν τους κόστισε, αλλά μάλιστα στο 60΄ κατάφεραν και έκαναν και το 1-0. Σε εκείνο το σημείο έβγαλαν τρομερή αντεπίθεση, με τον Λέκι να αδειάζει τον Μέλει και νίκησε και τον Σμάιχελ βάζοντας ένα ιστορικό για τον ίδιο γκολ.

Το γκολ των Αυστραλών αντί να... κινητοποιήσει τους Δανούς, αύξησε την πίεση των Αυστραλών, με τους Δανούς να είναι κάκιστοι στο δεύτερο μέρος.

Στο 71΄ ο Ντόλμπεργκ κέρδισε πέναλτι, ωστόσο ο βοηθός σήκωσε την σημαία για να δώσει οφσάιντ, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί η φάση ως μη γενόμενη.

Από το 80΄ και έπειτα οι Δανοί έψαξαν τις ψηλές μπαλιές, αφού μέχρι τότε δεν μπορούσαν να απειλήσουν με άλλους τρόπους. Ούτε με αυτόν τα κατάφεραν και ένα σουτ του Αλεξάντερ Μπαχ ήταν η πρώτη και τελευταία καλή στιγμή τους στο 2ο μέρος, όμως πολύ αργά για να τους δώσει ρυθμό.

Το 1-0 παρέμεινε μέχρι τέλους κι η Αυστραλία προκρίθηκε σε νοκ άουτ για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη από το 2006, αφήνοντας εκτός ένα από τα φαβορί του ομίλου.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ράιαν, Ντέγκενεκ, Σούταρ, Ρόουλς, Μπέχιτς, Λέκι (89' Χρούστιτς), Ιρβάιν, Μόουι, Γκούντγουιν (46' Μπάκους), Ντιουκ (82' Μακλάρεν), Μακγκρί (74' Ράιτ)

ΔΑΝΙΑ: Σμάιχελ, Ρ. Κρίστενσεν (46' Μπαχ), Άντερσεν, Α. Κρίστενσεν, Μάλε (70' Κορνέλιους), Χέιμπιεργκ, Γένσεν (59' Ντάμσγκααρντ), Σκοβ Όλσεν (70' Σκοβ), Έρικσεν, Λίντστρεμ, Μπρέθγουεϊτ (59' Ντόλμπεργκ)

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τους Τυνήσιους

Ύστερα από ένα ματς-θρίλερ η Τυνησία κατάφερε να υποτάξει την Γαλλία των πολλών αλλαγών στην βασική ενδεκάδα της, με σκορ 1-0, αλλά να μην πάρει την πρόκριση στους "16", αφού η Αυστραλία έκανε το καθήκον της στο άλλο παιχνίδι, επικρατώντας με 1-0 της Δανίας.

Οι Αφρικανοί πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στην πρωταθλήτρια κόσμου και έφτασαν στο νικητήριο γκολ με τον Καζρί στο 58', ενώ οι "τρικολόρ" είδαν να τους ακυρώνεται τέρμα του Γκριεζμάν στο 98' για οφσάιντ, το οποίο πανηγυρίστηκε σαν πρόκριση από τους Τυνήσιους οπαδούς, παρότι η χώρα τους είχε αποκλειστεί από την επόμενη φάση, καθώς το ματς της Αυστραλίας είχε ολοκληρωθεί λίγα λεπτά πιο πριν.

Πολύ δυνατά μπήκαν στην αναμέτρηση οι Τυνήσιοι και μόλις στο 8' αιφνιδίασαν την άμυνα των Γάλλων, σκοράροντας με τον Γκαντρί, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ, καθώς ο διεθνής άσος ήταν εκτεθειμένος την ώρα που σκόραρε ύστερα από εκτέλεση φάουλ. Η αφρικανική ομάδα είχε κλείσει στα καρέ της την Γαλλία, η οποία προσπαθούσε να βρει την "χημεία" της με τόσες αλλαγές στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να απειλήσει για πρώτη φορά την άμυνα των Αφρικανών στο 25' με τον Κομάν, ο οποίος όμως δεν έπιασε καλό σουτ από την γωνία που ήταν.

Η Τυνησία συνέχισε να έχει την μεγαλύτερη πρωτοβουλία στο ματς και είχε ακόμα μία καλή φάση με σουτ του Καζρί, που απομάκρυνε στο 35' ο Μανταντά. Στο 52' ο Λαϊντουνί έκλεψε την μπάλα στην περιοχή της Γαλλίας, έπιασε το σουτ, όμως έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Λίγα λεπτά μετά από αυτή τη φάση και συγκεκριμένα στο 58' η πίεση των Τυνήσιων έπιασε τόπο, αφού μετά από κλέψιμο στην μεσαία γραμμή, ο Καζρί πήρε τη μπάλα, με σπουδαία ατομική ενέργεια έφτασε έξω από την μεγάλη περιοχή και με φοβερό πλασέ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του.

Αυτό το γκολ μπορεί να μην επηρέαζε την πρωτιά της Γαλλίας, αλλά θορύβησε κάπως τον Ντεσάν, ο οποίος έριξε στο ματς τους Εμπαπέ, Ραμπιό, Σαλιμπά, Ντεμπελέ και Γκριεζμάν για να φτάσει στην ισοφάριση. Ντεμπελέ, Ραμπιό και Εμπαπέ ήταν αυτοί που απείλησαν στο 82', στο 85' και στο 89', για μια Γαλλία που είχε ανέβει στον αγωνιστικό χώρο και έψαχνε διακαώς το γκολ για να περάσει αήττητη στην επόμενη φάση. Στο 98' μάλιστα ο Γκριεζμάν σκόραρε με σουτ στην κίνηση μέσα από την περιοχή, όμως μετά από εξέταση του VAR, το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ, με τους Τυνήσιους φιλάθλους να πανηγυρίζουν τη μεγάλη νίκη, παρότι τελικά δεν συνοδεύτηκε από την πολυπόθητη πρόκριση.

ΤΥΝΗΣΙΑ: Νταμέν, Μεριά, Γκαντρί, Ταλμπί, Κεσχρίντα, Σκίρι, Λαϊντουνί, Μααλούλ, Σλιμάνε (83' Αμπντί), Ρομντάν (74' Σαλαλί), Καζρί (60' Τζεμπάλι)

ΓΑΛΛΙΑ: Μανταντά, Ντισασί, Κονατέ, Βαράν (63' Σαλιμπά), Καμαβινγκά, Γκεντουζί (79' Ντεμπελέ), Τσουαμενί, Φοφανά (73' Γκριεζμάν), Βερτού (63' Ραμπιό), Κομάν (63' Εμπαπέ), Μουανί

Πηγή: Sportdog.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share