Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μίλτος Τεντόγλου: Η απονομή στον Χρυσό Ολυμπιονίκη και η ανάκρουση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου!

Ελληνική υπερηφάνια!

2 Αυγούστου 2021 14:36
Μίλτος Τεντόγλου: Η απονομή στον Χρυσό Ολυμπιονίκη και η ανάκρουση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Δείτε σε βίντεο την απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Μίλτο Τεντόγλου. Ο Έλληνας άλτης με άλμα στα 8,41 μέτρα στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στο μήκος.

Μίλτος Τεντόγλου: Από το παρκούρ στις πλατείες στον… πρωταθλητισμό! Ποιος είναι ο νέος Χρυσός Ολυμπιακός στο άλμα εις μήκος

Ο μυθικός Μίλτος Τεντόγλου έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βρίσκοντας το μεγάλο άλμα που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του μήκους (8.41μ.) στην τελευταία του προσπάθεια - Ποιος είναι ο άλτης από τα Γρεβενά που «πέταξε» στην κορυφή του Τόκιο!

Γεννημένος στις 18 Μαρτίου του 1998 στα Γρεβενά η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό έγινε με έναν παράδοξο τρόπο, όταν σε ηλικία 15 ετών, «όργωνε» τις πλατείες και το δημοτικό στάδιο της πόλης κάνοντας παρκούρ!

Εκεί το μοναδικό του ταλέντο δεν άργησε να γίνει αντιληπτό από τον έμπειρο προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκο, ο οποίος και αναγνώρισε στον νεαρό πρωταθλητή μια απίστευτη αλτικότητα, εκτελώντας την «τέχνη της φυγής». Έτσι του πρότεινε να κάνει µερικά δοκιµαστικά στον στίβο στο άλμα εις μήκος.

Τον πρώτο χρόνο βέβαια καθότι ατίθασο νιάτο, ο Τεντόγλου δεν ήταν ιδιαίτερα συνεπής στο πρόγραμμα των προπονήσεων στο στίβο, καθώς ταυτόχρονα έτρεφε μεγάλη αγάπη και για το έπταθλο.

Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο και μέσα από σκληρή δουλεία και αφοσίωση, οδηγήθηκε στα 17 του χρόνια στη βελτίωση του Πανελλήνιου ρεκόρ Παίδων, ενώ στις 6 Ιουνίου προσγειώθηκε στα 7,65μ. και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες το ανέβασε στα 7,69 μ.

Με τέτοιες επιδόσεις είχε κλείσει το εισιτήριο μία θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015). Εκεί κατετάγη στην πέμπτη θέση με καλύτερο άλμα στα 7.66μ.

Μάλιστα , ο Ρόμπερτ Εμιγιάν, κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στο μήκος με άλμα στα 8.86μ. από τις 22 Μαΐου του 1987, εξήρε την προσπάθεια του Έλληνα αθλητή και παρά την πέμπτη του θέση τον κατέταξε ανάμεσα στους αθλητές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Ένα παλμαρέ γεμάτο διακρίσεις και μετάλλια

Το 2016, εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πηδώντας στα 7,64m.

Από αυτό το σημείο και μετά, έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο και δείχνει μεγάλη σταθερότητα, καθώς είναι αήττητος σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών Ανοιχτού και Κλειστού Στίβου.

Είναι Πρωταθλητής Ευρώπης Ανοιχτού Στίβου το 2018 στο Βερολίνο, Πρωταθλητής Κλειστού Στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, Πρωταθλητής Ευρώπης U23 το 2019 στο Γκέβλε και Πρωταθλητής Ευρώπης Κλειστού Στίβου το 2021 στο Τόρουν.

Το 2021 με επίδοση 8.60m πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Η viral δήλωση που έδειξε την χιουμοριστική του πλευρά

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τα 8,60μ. της Καλλιθέας, ο Μίλτος Τεντόγλου είχε φροντίσει να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων!

Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι είχε ολοκληρώσει τον αγώνα του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με 8,48μ., που είναι η δεύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο πίσω, φυσικά, από το δικό του 8,60μ. Παράλληλα, είχε ένα ακόμη μεγάλο άλμα στα 8,41μ., στο οποίο πάτησε τουλάχιστον δέκα εκατοστά πίσω από την κόκκινη γραμμή!

Την παράσταση, ωστόσο, έκλεψε και με τις δηλώσεις του. Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ευχαρίστησε την κοπέλα του που του σπάει τα νεύρα πριν τους αγώνες και μετά ο ίδιος κατεβαίνει τσιτωμένος και ξεσπάει: «Πάνω από όλα μου δίνουν δύναμη οι χορηγοί μου και επίσης θέλω να ευχαριστήσω την κοπέλα μου που μου σπάει τα νεύρα και με κάνει να έρχομαι στους αγώνες τσιτωμένος και να ξεσπάω»!

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share