Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Αυτά είναι τα 10 πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού σας!

Το γνωρίζατε;

19 Ιουνίου 2019 13:18
Αυτά είναι τα 10 πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού σας!

Η βρωμιά κάνει πάρτυ όχι μόνο στην λεκάνη της τουαλέτας, στους κάδους απορριμάτων ή στο νεροχύτη, αλλά και σε μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι φαινομενικά ακίνδυνα, όπως στα πόμολα, στο πληκτρολόγιο ή στην τσάντα σας!

Δείτε τη λίστα με τα 10 πιο φοβερά και… βρωμερά αντικείμενα του σπιτιού:

Οδοντόβουρτσες

Τα μικρόβια μεταφέρονται καθημερινά από το στόμα σας στην οδοντόβουρτσά σας. Την ξεπλένετε ελαφρά και την αφήνετε να στεγνώσει στο υγρό –ή έστω νωπό μπάνιο- όπου αερομεταφερόμενα βακτήρια προσκολλώνται στις τρίχες της. Ας μην πούμε άλλα.

Το ζητούμενο είναι, οι οδοντόβουρτσες να πλένονται καλά και να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε δύο μήνες.


Πετσέτες κουζίνας

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σχεδόν το 90% των πανιών που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα φιλοξενούν πλήθος κολοβακτηριδίων.


Σφουγγάρια

Οι συνθήκες υγρασίας στις οποίες «διαβιώνουν» τα σφουγγάρια σας ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Γι’ αυτό συνιστάται τακτική απολύμανσή τους σε αραιωμένη χλωρίνη ή τοποθέτηση στο πλυντήριο πιάτων.


Αλατοπίπερο

Απ’ τη μία δεν περιμένει κανείς να βρει το αλατοπίπερο σ’ αυτή τη λίστα κι από την άλλη, είναι απόλυτα λογικό: όλα τα μέλη της οικογένειας πιάνουν δεκάδες φορές την ημέρα το αλάτι και το πιπέρι. Τις περισσότερες δε φορές, τα χέρια είναι λερωμένα απ’ το εκάστοτε σπιτικό έδεσμα.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά μαντηλάκια για να καθαρίσετε την αλατιέρα και το μύλο του πιπεριού από βακτήρια και λαδιές.


Πληκτρολόγιο

Έχει υπολογιστεί πως το πληκτρολόγιο δίνει στέγη σε 200 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της λεκάνης της τουαλέτας –επειδή σπάνια καθαρίζεται. Επιπλέον: όσο αυξάνονται οι χρήστες του πληκτρολογίου, αυξάνονται και τα μικρόβια.


Τσάντες

Οι περισσότερες τσάντες αποτελούν καταφύγιο για χιλιάδες βακτήρια, δεδομένου ότι έχουν ταξιδέψει μαζί σας σχεδόν παντού και έχουν φιλοξενήσει από μπισκότα και σερβιέτες μέχρι λερωμένες πάνες και χαρτομάντιλα με μύξες. Το 20% των τσαντών που ελέγχθηκαν ήταν πιο βρώμικες από μια λεκάνη τουαλέτας.


Κουρτίνα μπάνιου

Η κουρτίνα, όπως και το «χαλάκι» της μπανιέρας, βρίσκονται πάντοτε σε όλες τις λίστες των πιο βρώμικων αντικειμένων του σπιτιού. Αίτια είναι (γι’ ακόμη μία φορά) η υγρασία του μπάνιου.


Χαλιά και μοκέτες

Το νούμερο είναι τρομακτικό: 200.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό κατοικοεδρεύουν στο μέσο χαλί/μοκέτα κάθε σπιτιού! Έχει, επίσης, υπολογιστεί ότι ένα σχετικά βρώμικο χαλί, μπορεί να είναι 4.000 φορές πιο βρώμικο από μια τουαλέτα.


Πόμολα

Όταν μπαίνετε στο σπίτι σίγουρα πλένετε τα χέρια σας, αλλά πριν μπείτε (και άρα πριν πλύνετε τα χέρια σας) πιάσατε το πόμολο της εξώπορτας, του δωματίου σας, του μπάνιου κ.ο.κ. Το ίδιο έκανε και ο καλός σας, η μαμά σας, τα παιδιά και όποιος άλλος παρήλασε από το σπίτι σας. Τα πόμολο δικαίως μπαίνουν στη λίστα με τα αντικείμενα-εστίες μικροβίων.

Τηλεκοντρόλ

Σκεφτείτε το: αυτές οι μικρές ηλεκτρικές συσκευές είναι προέκταση του χεριού κάθε μέλους της οικογένειας. Και είναι γνωστό ότι τα χέρια είναι η απόλυτη εστία μικροβίων.

Έτσι θα καθαρίσετε τη μούχλα από το συρτάρι απορρυπαντικού του πλυντηρίου ρούχων

Μια όντως δύσκολη αποστολή που μας έχει απασχολήσει και μας οικογενειακά στο σπίτι

Δυστυχώς όμως η καθαριότητα του συρταριού είναι αρκετά δύσκολη λόγω των μικρών πτυχών που κάνει το συρτάρι, όπου δε φτάνει το ανθρώπινο χέρι. Πάμε όμως να δούμε τι συμβαίνει πραγματικά:

Γιατί μαζεύονται υπολείμματα απορρυπαντικού στο συρτάρι;

Οι πλύσεις με κρύο νερό ή γενικά πλύση σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι η βασική αιτία που συγκεντρώνονται τα υπολείμματα αδιάλυτου απορρυπαντικού.

Γιατί μαζεύεται μούχλα στο συρτάρι του πλυντηρίου;

Το αδιάλυτο απορρυπαντικό κρατάει μέσα του υγρασία. Σε συνδυασμό με το ότι οι περισσότεροι αφήνουμε το συρτάρι κλειστό μετά την πλύση, προκαλεί τη συγκέντρωση μαζικής υγρασίας.

Χώρος με υγρασία αποτελεί περιβάλλον ανάπτυξης μυκητών ή αλλιώς μούχλας.

Ναι, οι μαύροι λεκέδες είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αποτελούν τη γνωστή μούχλα. Αυτοί είναι και η αιτία για το ότι μυρίζει άσχημα το πλυντήριο.Πως καθαρίζουμε το συρτάρι του πλυντηρίου ρούχων;

Το γιατρικό της καθαριότητας του πλυντηρίου είναι το ξύδι όπως έχουμε αναφέρουμε και άλλο άρθρο. Επομένως και εδώ θα καταφύγουμε στη βοήθειά του. Το ξύδι θα απολυμάνει το συρτάρι και τις θήκες του, όπως επίσης λόγω της οξύτητάς του, θα σκοτώσει τους μύκητες, άρα και τη μούχλα.

Διαδικασία:
Γεμίστε μια λεκάνη μέχρι τη μέση με ζεστό νερό, τόσο ώστε να αντέχει το χέρι σας. Συμπληρώστε με μισό λίτρο λευκό ξύδι. Είναι αρκετά φθηνό και δε χρειάζεται κάποια ακριβή μάρκα. Αφαιρέστε το συρταράκι και τοποθετήστε το στη λεκάνη για περίπου 15λεπτά για να μουλιάσουν και να μαλακώσουν οι λεκέδες.

Αφαιρέστε το συρτάρι από το νερό και τρίψτε τις δύσκολες σε πρόσβαση επιφάνειες με μια παλιά οδοντόβουρτα. Τις γωνίες με λεκέδες καθαρίστε τις με μια οδοντογλυφίδα. Σκουπίζουμε μετά από κάθε πλύσιμο με στεγνή πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας. Λιγότερη υγρασία – λιγότερη μούχλα. Δυστυχώς υπάρχουν σημεία που δε μπορούν να καθαριστούν γιατί έχουν εσωτερικές πτυχές και κοιλότητες.

Πως θα αποφύγουμε ανάπτυξη μούχλας και υπολειμμάτων απορρυπαντικού στο μέλλον;

Πρόληψη το παν. Εάν το συρτάρι είναι βρώμικο, οι βρωμιές και η μούχλα θα πάνε στον κάδο του πλυντηρίου, επομένως και σε όλα τα ρούχα μας. Τι να κάνουμε γι’ αυτό;

Εάν έχουμε να βάλουμε δύο πλυντήρια, τότε πρώτα βάζουμε τα χρωματιστά που θέλουν χαμηλή θερμοκρασία. Δεύτερο πλυντήριο, αυτό με τα λευκά. Αυτό γίνεται ώστε το δεύτερο πλύσιμο που είναι σε υψηλή θερμοκρασία, θα καθαρίσει καλύτερα το συρτάρι, λιώνοντας αποτελεσματικά τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού.

Σκουπίζουμε μετά από κάθε πλύσιμο το συρτάρι απορρυπαντικού.
Αφήνουμε το συρτάρι αλλά και την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτά ώστε να στεγνώνει φυσικά τυχόν υγρασία στο εσωτερικό και των δύο. Χρησιμοποιούμε κάψουλες απορρυπαντικού για χρήση απευθείας μέσα στον κάδο.

Πλεονέκτημα: Το απορρυπαντικό διαλύεται ολόκληρο μέσα στον κάδο και δεν αφήνει υπολείμματα στο συρτάρι
Μειονέκτημα: Είναι σαφώς πιο ακριβό από τα υπόλοιπα απορρυπαντικά

Προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τη χρήση του κλασσικού μαλακτικού με λευκό ξύδι.Όπως και να έχει προσέχουμε για την καθαριότητα του πλυντηρίου ρούχων μας γιατί αφορά την υγεία μας!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share