Πάντα θα έχουμε τον Δημήτρη Καλλιβωκά: Ο τζέντλεμαν του ελληνικού κινηματογράφου μέσα από στιγμιότυπα της ζωής του
Μια ζωή στην οποία η πιο μεγάλη ανατροπή ήρθε στα 72 του χρόνια
Μέλος της «χρυσής γενιάς» των ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς εντυπωσίασε με το γοητευτικό του παρουσιαστικό και την αυθεντική ευγένειά του, κάτι που θα μείνει για πάντα ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, που περνά τελευταία.
Με συνέπεια εργάστηκε στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, κερδίζοντας την αγάπη του κοινού. Ένας αληθινός τζέντλεμαν της μεγάλης οθόνης, παρέδωσε αξεπέραστες ερμηνείες, παρά την επιλεκτική συμμετοχή του σε ταινίες.
Τα πρώτα χρόνια, το θέατρο και ο κινηματογράφος
Γεννημένος σε μια αστική οικογένεια στην Αθήνα, με πατέρα γιατρό, από νεαρή ηλικία έδειξε κλίση προς την υποκριτική, ανεβάζοντας αυτοσχέδιες παραστάσεις θεάτρου σκιών και συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις με τους προσκόπους. Παρά την αντίρρηση του πατέρα του να ασχοληθεί με την υποκριτική, γράφτηκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς είχε και ταλέντο στη ζωγραφική. Στα κρυφά, έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή «Κουνελάκη», όπου πέρασε πρώτος, κερδίζοντας σπουδές χωρίς δίδακτρα. Σταδιακά, εγκατέλειψε τη Σχολή Καλών Τεχνών και αφοσιώθηκε στην υποκριτική με την αποδοχή και την ενθάρρυνση των γονιών του.
Στη συνέχεια, έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έγινε δεκτός. Όταν όμως έμαθε για τη μετακίνηση του καθηγητή Δημήτρη Ροντήρη στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, άλλαξε κατεύθυνση. Έδωσε εξετάσεις και στη Σχολή του Ωδείου, όπου έγινε δεκτός και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1954, με δασκάλους όπως τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Γιάννη Σιδέρη, εκτός από τον Ροντήρη.
Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Δημήτρη Καλλιβωκά έγινε το 1958 στην ταινία «Μακρυά από τον Κόσμο» του Ορέστη Λάσκου. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» του Γρηγόρη Γρηγορίου, δίπλα στον Γιάννη Δαλιανίδη. Πέντε χρόνια αργότερα, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Φίνος Φιλμ, έχοντας δοκιμαστεί προηγουμένως για ρόλο στη «Θεία Από το Σικάγο» το 1958. Στη ταινία «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» (1963), συνεργάστηκε ξανά με τον Δαλιανίδη, αυτή τη φορά ως σκηνοθέτη. Ο Καλλιβωκάς συμμετείχε σε 10 ταινίες της Φίνος Φιλμ, έξι από αυτές σε σκηνοθεσία Δαλιανίδη, όπως οι: «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» (1963), «Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ» (1966), «Ο Γόης» (1969), «Η Παριζιάνα» (1969), «Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα» (1970) και «Μια Ελληνίδα Στο Χαρέμι» (1971).
Προσεκτικός στην επιλογή των ρόλων του, συμμετείχε σε περίπου 40 ταινίες. Συχνά υποδύθηκε «αντεραστές», δηλαδή επίδοξους γαμπρούς που τελικά δεν κατάφερναν να κερδίσουν την καρδιά της πρωταγωνίστριας, όπως ο Μίκης στο «Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια» (1965) του Ντίνου Δημόπουλου. Ο Καλλιβωκάς έγινε αξέχαστος ως Ιάσων Παγκιναρόπουλος στο «Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα» (1965) του Γιώργου Τζαβέλλα, με την ατάκα «Τι είναι ο άνθρωπος! Ένα τίποτα είναι ο άνθρωπος…».
Ο ίδιος όμως θεωρούσε την καλύτερη ερμηνεία του αυτή στην ταινία «Όταν Ξυπνά το Παρελθόν» (1962), που ξεκίνησε με σκηνοθέτη τον Τζαβέλλα και ολοκληρώθηκε από τον Γρηγορίου. Στα τελευταία χρόνια της καριέρας του, έδωσε εξαιρετικές ερμηνείες σε ταινίες όπως το «Bios + Πολιτεία» (1987) του Νίκου Περράκη, το «Στάκαμαν» (2000) του Αντώνη Καφετζόπουλου και το «El Greco» (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.
Το έργο του Καλλιβωκά περιλαμβάνει πάνω από 100 συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ αυτών και σειρές που άφησαν εποχή, όπως η «Μαντάμ Σουσού», οι «Πανθέοι», ο «Γιούγκερμαν», ο «Ανδροκλής και τα λιοντάρια του» και το «Ρετιρέ». Παράλληλα, συμμετείχε σε πολλές θεατρικές μεταφορές για το «Θέατρο της Δευτέρας» στην ΕΡΤ.
Ο γόης που ήταν εναντίον του γάμου και η τελευταία δημόσια εμφάνιση
Έζησε έντονη ζωή ως γόης και ζεν πρεμιέ της εποχής του και για χρόνια ήταν από πεποίθηση κατά του γάμου. Όμως μετά από μια δύσκολη περιπέτεια της υγείας του αποφάσισε στα 72 του χρόνια να παντρευτεί την σύντροφό του Ιωάννα, με την οποία ήταν μαζί και αγαπημένοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς δίδαξε κατά περιόδους σε αρκετές δραματικές σχολές. Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου 2024 έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση. Έδωσε το «παρών» στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιδρυτή της Φίνος Φιλμ, Φιλοποίμηνος Φίνος, στο πάρκο του σταθμού Λαρίσης.
Σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γιάννης Βογιατζής, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η Μαρία Ιωαννίδου κι άλλοι ταλαντούχοι ηθοποιοί.