Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024

Μαραθώνιος Αθήνας: Μια αναδρομή στο παρελθόν - Η ιστορία, το «θαύμα» και ο Σπύρος Λούης

Περισσότεροι από 73.000 δρομείς βρίσκονται στην εκκίνηση για τον 41ο Μαραθώνιο

10 Νοεμβρίου 2024 09:29
Μαραθώνιος Αθήνας: Μια αναδρομή στο παρελθόν - Η ιστορία, το «θαύμα» και ο Σπύρος Λούης
Από Μαρία Βέλμαχου

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ο οποίος φέτος και σήμερα (10/11) γιορτάζει την 41η του διοργάνωση, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αθλητικά γεγονότα της Ελλάδας και αποτελεί μια παγκόσμια γιορτή, τόσο για τον αθλητικό κόσμο, όσο και για την ελληνική ιστορία.

Η σπουδαιότητα του Μαραθωνίου για την Αθήνα, καθώς και την χώρα είναι τεράστια και, για αυτόν τον λόγο, είναι μια καλή αφορμή να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να θυμηθούμε την ιστορία του, τη σπουδαία σημασία του και την ανάμειξη του Σπύρου Λούη.

Ο Σπύρος Λούης: Ο άνθρωπος που θριάμβευσε

Η ιστορία του Μαραθωνίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα του Σπύρου Λούη- του αθλητή, ο οποίος χωρίς προηγούμενη αθλητική εμπειρία, κατόρθωσε να γράψει ιστορία στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής, το 1896.

Με τον Λούη να εργάζεται ως νερουλάς, η συμμετοχή του στον πρώτο Μαραθώνιο χαρακτηρίζεται σίγουρα απρόβλεπτη. Ωστόσο, το πάθος και η θέληση του να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, τον οδήγησαν στη νίκη και στον πρώτο τερματισμό, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Ο αγώνας στον Μαραθώνιο του 1896, που έγινε στις 10 Απριλίου, ήταν γεμάτος ανατροπές. Συνολικά 17 αθλητές από πέντε χώρες συμμετείχαν, με 13 Έλληνες και αρκετούς ξένους.

Μαραθώνιος Αθήνας: Μια αναδρομή στο παρελθόν - Η ιστορία, το «θαύμα» και ο Σπύρος Λούης

Ο Λερμουζιό προηγήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα, φτάνοντας να έχει απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους υπόλοιπους. Ωστόσο, στο 32ο χιλιόμετρο, εξαντλημένος, εγκατέλειψε τον αγώνα. Αυτό άφησε τον Φλακ στην πρώτη θέση, όμως και αυτός αντιμετώπισε δυσκολίες και εγκατέλειψε λίγο αργότερα. Στη συνέχεια, ο Σπύρος Λούης, ο οποίος ακολουθούσε στρατηγικά, πέρασε μπροστά.

Συνέχισε με αποφασιστικότητα και, παρά την κούραση, μπήκε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, διασχίζοντας τον τελευταίο γύρο μαζί με τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Ο Χαρίλαος Βασιλάκος ακολούθησε στη δεύτερη θέση και ο Μπελόκας στην τρίτη. Ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία για το ποιος πραγματικά πήρε την τρίτη θέση. Αρκετές εκδόσεις αναφέρουν τον Μπελόκα, ενώ άλλες, κυρίως διεθνείς, αποδίδουν την θέση αυτή στον Ούγγρο Κέλνερ, λόγω μιας ένστασης που κατέθεσε ο τελευταίος.

Ο Λούης σύντομα έγινε σύμβολο ελπίδας, ενότητας και εθνικής υπερηφάνειας, ενώ συνέδραμε και στην καθιέρωση του Μαραθωνίου.

Διαβάστε επίσης: LIVE κίνηση στους δρόμους (10/11): Στο επίκεντρο ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και εκτός αυτού... χαλαρή Κυριακή - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το μεγάλο γεγονός

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Σήμερα

Σήμερα, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι μόνο ένας αθλητικός αγώνας, αλλά και μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που συγκεντρώνει δρομείς και θεατές από κάθε γωνιά του κόσμου. Η διαδρομή του Μαραθωνίου είναι γεμάτη ιστορία και συναισθηματική φόρτιση, για μικρούς και μεγάλους.

Τα 42,195 χιλιόμετρα, παραμένουν το απόλυτο τεστ αντοχής για όσους συμμετέχουν και συμβολίζουν μια απόσταση που απαιτεί περισσότερα από σωματική προετοιμασία – απαιτεί ψυχική δύναμη, συνέπεια και πίστη.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share