Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

10 Απριλίου 1826: Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου - Ο δρόμος προς την Ελευθερία

''Το Μεσολόγγι δεν υπάρχει πια, ο τόπος όπου είταν το Μεσολόγγι θα μένει ιερός'', είπε ο Camille Paganel

10 Απριλίου 2024 12:50
10 Απριλίου 1826: Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου - Ο δρόμος προς την Ελευθερία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM


10 Απριλίου 1826…. Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Μεγάλη ημέρα για την Ελληνική Επανάσταση.

Στρατιώτες και άμαχοι, έχοντας εξαντλήσει τις προμήθειές τους, πήραν την απόφαση να κάνουν την έξοδό τους τη νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου – ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826.

Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου έγινε από τους Τούρκους του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή το 1822, με σκοπό να εξουδετερωθεί το σημαντικότερο επαναστατικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδος, όπου ήδη είχε σχηματισθεί Γερουσία και οι σοβαρές επαναστατικές δυνάμεις με άξιους οπλαρχηγούς αλλά με την βοήθεια στολίσκου από την Ύδρα στις 8 Νοεμβρίου 1822 οι ναυτικοί μας διέσπασαν τον αποκλεισμό και ενίσχυσαν τους αμυνόμενους Μεσολογγίτες.

Δείτε επίσης: Αθανάσιος Διάκος: Το μικρό χωριό της Ρούμελης όπου γεννήθηκε ο ήρωας της επανάστασης και πήρε το όνομά του

Από τα τέλη Απριλίου 1825, οθωμανικός στρατός οργανώθηκε στην περιοχή και ξεκίνησε να πολιορκεί την πόλη. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχικές τους προσπάθειες ήταν αποτυχημένες, και μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1826 δεν είχαν σημειώσει καμία επιτυχία. Το Μεσολόγγι ανεφοδιαζόταν από έξω, όπως με το στόλο του Ανδρέα Μιαούλη, και η άμυνά τους παρέμενε ισχυρή.

10 Απριλίου 1826: Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου

Από τον Μάρτιο όμως η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν στρατηγικές νησίδες της λιμνοθάλασσας, όπως το Βασιλάδι και ο Ντολμάς. Η δυνατότητα του ελληνικού στόλου να ανεφοδιάσει την πόλη είχε καταστεί αδύνατη, με αποτέλεσμα οι αμυνόμενοι να βρεθούν σε δυσχερέστατη θέση.

Η πείνα άρχισε να γίνεται ανυπόφορη και τα εφόδια λιγοστά.

Έτσι αποφασίστηκε η ηρωική έξοδος του Σαββάτου. Χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, και μόνο 1.500 κατάφεραν να διασωθούν.

Την νύχτα 10 προς 11 Απριλίου του 1826, μεσάνυχτα της Κυριακής των Βαΐων κι’ ενώ η πόλη βομβαρδιζόταν από ξηρά και θάλασσα, οι πολιορκημένοι οργάνωσαν τις δυνάμεις τους σε τρία σώματα, με Αρχηγούς τον Νότη Μπότσαρη, τον Δημήτριο Μακρή και τον Κίτσο Τζαβέλα. Στο μέσο τοποθέτησαν τα γυναικόπαιδα για ασφάλεια. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ανέλαβε να επιτεθεί από τις πλαγιές του Ζυγού, ώστε να αιφνιδιάσει του πολιορκητές. Από την άλλη μεριά ο Ιμπραήμ, δυστυχώς, πληροφορήθηκε τα σχέδια των πολιορκημένων και έλαβε τα μέτρα του.

Οι πρωτοπόροι του σώματος της εξόδου προχώρησαν μέσα από τις Τουρκικές γραμμές και κατόρθωσαν να διαφύγουν αποδεκατισμένοι προς τις πλαγιές του Ζυγού Και από εκεί στην Άμφισσα.

Μεταξύ αυτών που διέφυγαν (1300 περίπου μαχητές και εκατό γυναικόπαιδα), ήταν ο Νότης Μπότσαρης, ο Δημήτριος Μακρής, ο Κίτσος Τζαβέλας, ο Χρήστος Φωτομάρας.

Στο πλήθος που γύρισε πίσω και σφάχθηκε από τους Τούρκους ήταν και ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, ο Ιάκωβος Μάγερ, ο Μιχαήλ Κοκκίνης και όσοι σκοτώθηκαν μαζί με τον Χρήστο Καψάλη στις ανατινάξεις των μπαρουταποθηκών.

Τα φρικτά γεγονότα της ημέρας εκείνης αναθέρμαναν το φιλελληνικό κίνημα. Οι μεγάλες δυνάμεις άρχισαν να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη βοήθεια που προσέφεραν στην ελληνική επανάσταση.

Εμπνευσμένος από τα γεγονότα, ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα, το «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Από τους πιο γνωστούς στίχους του σμβληματικού ποιήματος:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
«Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει·
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε· στα μάτια η μάνα μνέει·
Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:
«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ’ έχω γω στο χέρι;
Οπού συ μου ‘γινες βαρύ, κι ο Αγαρηνός το ξέρει».

Η έξοδος του Μεσολογγίου προκάλεσε ευνοϊκή επίδραση στην εξέλιξη του αγώνα μας. Εξύψωσε το ηθικά των μαχητών και δημιούργησε συμπάθειες στο εξωτερικό όπου έγιναν πολλές διαδηλώσεις φιλελλήνων εναντίον των Ευρωπαίων ηγεμόνων που εγκατέλειψαν του Έλληνες Επαναστάτες.

Το ηρωικό Μεσολόγγι έμεινε στα χέρια του Τούρκου κατακτητή τρία χρόνια, μέχρι τις 2 Μαΐου του 1829.

Μαθαίνοντας ο μεγάλος Γάλλος ζωγράφος Ντελακρουά την είδηση της Εξόδου του Μεσολογγίου, αναπαράστησε το ηρωικό συμβάν, ζωγραφίζοντας την Ελλάδα να περπατά λυπημένη επάνω στα ερείπια ης «Ιεράς Πόλεως».

Ακόμη και σήμερα, η Έξοδος του Μεσολογγίου, (χωρίς να υποτιμάται η σημασία των άλλων πόλεων και μαχών), αποτελεί το σύμβολο του 21’, δείχνει την ηρωική αντίσταση του ‘Έλληνα απέναντι στον βάρβαρο πολιορκητή και στους ξένους μελετητές της Ιστορίας μας προκαλεί ένα αίσθημα θαυμασμού.

Αιωνία σας η μνήμη άξια τέκνα της Πατρίδος.



 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share