Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Ομογενής από την Αυστραλία επιμένει για την τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Βρήκαν μια σπηλιά και μπήκαν μέσα για να βρουν...»

Ο λόγος που υπάρχει αυτό το ακραίο σενάριο

3 Απριλίου 2024 14:59
Ομογενής από την Αυστραλία επιμένει για την τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Βρήκαν μια σπηλιά και μπήκαν μέσα για να βρουν...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχουν ακουστεί διαχρονικά διάφορα πιθανά και... απίθανα σενάρια για το πού μπορεί να βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τους Αυστραλούς ακόμη να αναφέρουν την χώρα τους ως πιθανή τοποθεσία.

Aυστραλιανά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να προβάλουν τον ισχυρισμό ενός ομογενή ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο νωρίτερα είχαν επισκεφθεί πολλοί αυτοκράτορες, μπορεί να βρίσκεται στην Αυστραλία. Παρά το γεγονός ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν στηρίζεται σε κάποιες έρευνες αρχαιολόγων ή σε άλλα ιστορικά στοιχεία και θεωρείται τελείως αβάσιμος και από τους πλέον αδαείς, αυτό δεν εμποδίζει κάποια αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης να τον προβάλουν με έμφαση.

Λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που δόθηκε στο θέμα, οι κάτοικοι του Μπρουμ (όπου αναφέρθηκε ότι βρίσκεται ο τάφος του Αλεξάνδρου) δεν έχουν άλλο θέμα συζήτησης απ' αυτό εδώ και εβδομάδες.

Το Μπρουμ είναι μια πανέμορφη τουριστική κωμόπολη στη Δυτική Αυστραλία που βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό. Σύμφωνα, λοιπόν, με συνέντευξη του ομογενή Τιμ Τουτουτζή στο κρατικό ραδιόφωνο του ABC, στο Μπρουμ βρίσκεται ο τάφος του Αλεξάνδρου. Ακολούθησε σειρά δημοσιεύμάτων στον τοπικό τύπο και με το θέμα ασχολήθηκαν κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Το... ακραίο σενάριο της Αυστραλίας

Πώς το ξέρει ο ομογενής; Του το είπε ένας παλιός του φίλος, επίσης, ομογενής, πριν χρόνια. «Συζητούσαμε για το Μέγα Αλέξανδρο και ο φίλος μου, ο Λου Μπατάλης, μου είπε πως ποτέ δεν θα βρουν τον τάφο του», ανέφερε ο κ. Τουτουτζής στο ABC και συνέχισε:

«Ο Λου Μπατάλης μου είπε πως πριν 50 χρόνια κάποιος βρήκε μια σπηλιά στο Μπρουμ και μπήκε μέσα. Εκεί είδε κάποιες γραφές στους βράχους που έμοιαζαν με αρχαία ελληνικά. Το ανέφερε στην κυβέρνηση, η οποία έστειλε ειδικούς που έκαναν έρευνες. Κατέφυγαν, τότε, και σε μέλη της ελληνικής παροικίας για να βρουν κάποιους που ήξεραν ελληνικά. Ο Λου, που γεννήθηκε στην Αίγυπτο και σπούδασε εκεί, ήξερε και αρχαία Ελληνικά. Πήγε, λοιπόν, στη σπηλιά και τα διάβασε. Μεταξύ άλλων υπήρχε και η επιγραφή Αλέξανδρος ο Μέγας. Η κυβέρνηση του είπε τότε να μην πει λέξη».

Αυτά ανέφερε ο κ. Τουτουτζής στο κρατικό ραδιόφωνο, και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν, πλέον, να ψάχνουν για τη σπηλιά όπου υπάρχει ο τάφος.

Ο κ. Μπατάλης είναι υπέργηρος σήμερα και έχει χάσει τη μνήμη του, αλλά ο κ. Τουτουτζής είναι βέβαιος ότι ο φίλος του «κατά 99% είπε την αλήθεια».

«Είναι ένας άνθρωπος μορφωμένος, σοβαρός, έντιμος», ανέφερε. Πρόσθεσε δε πως δεν είναι απίθανο ο Αλέξανδρος και κάποιοι στρατιώτες του από την Ινδία να ήρθαν με πλοίο στην Αυστραλία. «Μπορεί και να έχασαν τον δρόμο τους», είπε.

Δεν το κρύβουν πλέον για τον Μέγα Αλέξανδρο: «Τα 37 οστά που βρέθηκαν στη σαρκοφάγο του ανήκουν...»

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα αποτελεί πάντοτε ένα μεγάλο πανανθρώπινο μυστήριο και οι αρχαιολόγοι κατά καιρούς φέρουν έναν φάρο ελπίδας για το πού πραγματικά βρίσκεται, αν και οι ανατροπές πάντοτε διαδέχονται η μία την άλλη.

Στο τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, σύμφωνα με την αραβική παράδοση, βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επιστήμονες οι οποίοι άφησαν τη φαντασία τους να καλπάσει, έπεσαν θύμα αυθαίρετων υποθέσεων εργασίας και αγνόησαν παντελώς τις ιστορικές πηγές, αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα πιο απίθανα σημεία, διασύρθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Και η μεγάλη ανακάλυψη του μνημείου της Αμφίπολης δίνει την αφορμή αναζωπύρωσης κάθε πιθανής εκδοχής και φουντώνει την σεναριολογία για το πού τελικά ετάφη ο Αλέξανδρος.

Βεβαίως, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει το … Άγιο Δισκοπότηρο της Αρχαιολογίας.

Οι περισσότερες (και πιο σοβαρές) θεωρίες για το σημείο ταφής του στρατηλάτη αφορούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην πόλη που ίδρυσε ο ίδιος.

Η Αλεξάνδρεια αναφέρεται στις ιστορικές πηγές, ενώ το μεγαλοπρεπές μαυσωλείο του Αλεξάνδρου έμεινε γνωστό στην Αλεξάνδρεια ως «Σώμα» ή «Σήμα».

Ωστόσο, μία από τις μελανές σελίδες στην ιστορίας της πόλης, γράφεται στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ., και πιθανώς συνδέεται με τον Αλέξανδρο. Είναι η μεγάλη επίθεση των χριστιανών υπό τον πατριάρχη Θεόφιλο, εναντίον των «εθνικών», κατά τη διάρκεια της οποίας ισοπεδώθηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Σεράπειον και το Μουσείον, ενώ το περίφημο «μαυσωλείο» χάθηκε στα χαλάσματα.

Η αλήθεια για την περιοχή Κομ Ελ Ντικ

Από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις είναι αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία, σαρκοφάγος σε κρύπτη αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αποδίδεται από πολωνούς αρχαιολόγους και ιστορικούς στον Αλέξανδρο.

Το μαυσωλείο από μάρμαρο και χρυσό, αριστούργημα αρχιτεκτονικής, βρέθηκε στην περιοχή Κομ ελ Ντικ, σε κρύπτη παλαιοχριστιανικής εκκλησίας στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, σε απόταση μόλις 60 μέτρων από το τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, όπου σύμφωνα με την αραβική παράδοση βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όπου ήδη διεξάγονται ανασκαφές.

Ο τάφος υπήρξε τόπος προσκυνήματος για αιώνες. Μεταξύ των διάσημων επισκεπτών ήταν Ρωμαίοι αυτοκράτορες, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Γάιος Οκτάβιος, περισσότερο γνωστός ως Αύγουστος, για τον οποίον λέγεται ότι εναπόθεσε λουλούδια στον τάφο, όπως και ένα χρυσό διάδημα πάνω στο μουμιοποιημένο κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η τελευταία καταγεγραμμένη επίσκεψη στον τάφο ήταν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα -ο οποίος υπήρξε λάτρης του Αλέξανδρου, σε σημείο εμμονής- περίπου ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του, το 215 μ.Χ.

Στην κρυστάλλινη σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε στο μαυσωλείο, υπάρχουν 37 οστά, τα οποία αποδίδονται σε άρρενα. Η ομάδα των πολωνών αρχαιολόγων και ιστορικών που έκανε την ανακάλυψη εξετάζει τα 37 οστά -με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και άλλα τεστ- ελπίζοντας ότι θα ταυτιστούν με τον Αλέξανδρο.

Δεν είναι μόνο η κρυστάλλινη σαρκοφάγος που έχει πληγεί. Η λεηλασία της σαρκοφάγου, που τοποθετείται κατά τη διάρκεια αναταραχών οι οποίες έπληξαν την Αλεξάνδρεια επί Αυρηλίου, γύρω στα 270 π.Χ. είχε στόχο και τα οστά, τα οποία είναι και αυτά σπασμένα.

Όσο για το ερώτημα, γιατί η σαρκοφάγος είναι κρυστάλλινη, μία πρώτη εξήγηση που είχε δώσει η ομάδα των Πολωνών, είναι ότι, η αρχική χρυσή λάρνακα εκλάπη. Και δη, από τον Πτολεμαίο βασιλιά Παρείσακτο ή Κόκκη (107 – 68 π.Χ.). Στη θέση βρέθηκαν επίσης, σπασμένα αγγεία πτολεμαϊκής και ρωμαϊκής περιόδου.

Αλεξάνδρεια, κάτω από το τζαμί Ναμπί ΝτανιέλΟ ξεναγός Ambroise Schilizzi είχε υποστηρίξει ότι διέκρινε τη …

μούμια του Αλεξάνδρου σ’ έναν υπόγειο θάλαμο κάτω από το τζαμί του Ναμπί Ντανιέλ. Ολα αυτά, κοιτάζοντας μέσα από μια μικροσκοπική τρύπα στην ξύλινη πόρτα. Είναι 1850. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο Χάινριχ Σλίμαν φτάνει στην Αλεξάνδρεια με σκοπό να κάνει ανασκαφή στην περιοχή γύρω από το τέμενος. Δεν πήρε ποτέ την άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share