Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Η τελευταία καταγεγραμμένη επίσκεψη στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου λύνει το μυστήριο: «Αποσφράγισε τον τάφο και τον ξανασφράγισε, το πιο πιθανό μετά είναι...»

Όλα... θολά μετά από όσα έκανε ο φρενοβλαβής Ρωμαίος αυτοκράτορας

31 Μαρτίου 2024 11:25
Η τελευταία καταγεγραμμένη επίσκεψη στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου λύνει το μυστήριο: «Αποσφράγισε τον τάφο και τον ξανασφράγισε, το πιο πιθανό μετά είναι...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το πού βρίσκεται αποτελεί το πιο μεγάλο μυστήριο όλων των εποχών, αν και κάποτε αποτελούσε ατραξιόν, με τους Ρωμαίους αυτοκράτορες ειδικά να τον επισκέπτονται κατά κόρον, δίνοντας τροφή στα μετέπειτα σενάρια.

Ο πρώτος Ρωμαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τον τάφο του Αλέξανδρου ήταν ο Ιούλιος Καίσαρ που τον θαύμαζε. Όταν μάλιστα είχε δει στον ναό του Ηρακλή στα Γάδειρα (το σημερινό Γιβραλτάρ) εικόνα του Αλέξανδρου «αναστέναξε και οδυρόταν» γιατί ως εκείνη τη στιγμή ο ίδιος ο Καίσαρ δεν είχε κάνει μεγάλα έργα, όπως γράφει ο ιστορικός Σουητώνιος. Ο Λατίνος ποιητής Λουκανός (Lucannus) αναφέρει ότι ενώ ο Καίσαρ βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια κατέβηκε στον σκαμμένο τύμβο (ή τάφο) στο άντρο «όπου βρισκόταν ο παράφρων (δεινός) βλαστός του Φιλίππου της Πέλλας που το σώμα του έθαψαν στα άδυτα». Από την περιγραφή αυτή γίνεται φανερό ότι ο Αλέξανδρος είχε ταφεί σε υπόγειο τάφο πιθανώς κάτω από τύμβο κατά τον παραδοσιακό τρόπο των Μακεδόνων.

Ο δεύτερος Ρωμαίος ηγεμόνας που επισκέφθηκε τον τάφο του Αλέξανδρου ήταν ο Οκταβιανός Αύγουστος μετά την κατάληψη της Αιγύπτου. Ο Σουητώνιος αναφέρει ότι «… δείχνοντας του τον τάφο και το σώμα του Αλεξάνδρου του Μεγάλου, που τον έφεραν μπροστά του, του απέδωσε σεβασμό βάζοντας στο κεφάλι του χρυσό στεφάνι και ραίνοντάς το με λουλούδια, όταν όμως ρωτήθηκε αν ήθελε να επισκεφθεί τους Πτολεμαίους, απάντησε ότι ήθελε να δει βασιλιά, όχι νεκρούς». Το ίδιο περιστατικό μνημονεύει και ο Δίων ο Κάσσιος που προσθέτει ότι ο Αύγουστος είδε το σώμα του Αλέξανδρου και το άγγιξε «με αποτέλεσμα, όπως λένε να σπάσει τμήμα της μύτης του».

Ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια το 199-200. Ο Δίων ο Κάσσιος γράφει ότι ήθελε να διερευνήσει τα πάντα. Αφαίρεσε όλα τα βιβλία που περιείχαν κάτι απόρρητο, όσα μπόρεσε να βρει από τα ιερά (άδυτα) και ασφάλισε το μνήμα του Αλέξανδρου ώστε κανείς στο μέλλον ούτε το σώμα του να δει ούτε να διαβάσει όσα είχαν γραφτεί σ’ εκείνα τα βιβλία. Ο Σεπτίμιος Σεβήρος επέλεξε τον τάφο του Αλέξανδρο ως μια ασφαλή κρύπτη. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο τάφος ήταν υπόγειος και είχε μεγάλες διαστάσεις. Τέλος είναι βέβαιο ότι δεν είχαν ενταφιαστεί άλλοι μαζί με τον Αλέξανδρο.

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Καρακάλλα

Ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας που επισκέφθηκε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ο Καρακάλλας το 215 μ.Χ. Τότε ήταν 12 ετών και συνόδευε πιθανότατα τον πατέρα του Σεπτίμιο Σεβήρο. Μεγαλώνοντας ο Καρακάλλας ταύτισε παθολογικά τον εαυτό του με τον Αλέξανδρο. Ο Δίων αναφέρει ότι ο φρενοβλαβής Καρακάλλας ήθελε να μιμηθεί τον Μακεδόνα βασιλιά χρησιμοποιώντας όπλα και σκεύη που πίστευε ότι ανήκαν σ’ αυτόν καθώς και εικόνες του! Ταυτόχρονα ίδρυσε στη Ρώμη μια φάλαγγα από 16 χιλιάδες Μακεδόνες που την ονόμασε «φάλαγγα Αλεξάνδρου» την οποία εφοδίασε με όπλα που χρησιμοποιούνταν στα χρόνια του Αλέξανδρου! Τέλος, διέταξε να φτιαχτούν αγάλματα, το κεφάλι των οποίων είχε δύο πρόσωπα: του Αλέξανδρου και το δικό του! Ο Καρακάλλας μισούσε τους κατοίκους της Αλεξάνδρειας γιατί τον χλεύαζαν για τη γελοία συμπεριφορά του.

Το 215 μ.Χ. πήγε στην πόλη με τον στρατό του. Θυσίασε στους ναούς και αφού πήγε στο «Αλεξάνδρου μνήμα» έβγαλε και τοποθέτησε πάνω στη σορό τη χλαμύδα, τα δαχτυλίδια με τους πολύτιμους λίθους, τη ζώνη του και ό, τι άλλο αντικείμενο αξίας είχε. Την επόμενη μέρα, κάλεσε όλους τους νέους να έρθουν στο κέντρο της πόλης με πρόφαση να σχηματίσει φάλαγγα προς τιμήν του Αλέξανδρου όπως είχε κάνει με τη Μακεδονική. Ο Καρακάλλας είχε επίσης δημιουργήσει σπαρτιατικό λόχο με νέους από τη Σπάρτη που τον ονόμασε «Λακωνικόν» και «Πιτανάτην». Όταν οι νέοι της Αλεξάνδρειας συγκεντρώθηκαν, ο Καρακάλλας διέταξε τους στρατιώτες του να τους σκοτώσουν όλους. Η θάλασσα μπροστά από την πόλη έγινε κατακόκκινη από το αίμα των νέων…

Αυτή είναι η τελευταία επίσκεψη στον τάφο του Αλέξανδρου που αναφέρεται στις πηγές. Φαίνεται ότι ο παράφρονας Καρακάλλας αποσφράγισε τον τάφο και τον ξανασφράγισε μετά το τέλος της επίσκεψης του. Οι Ρωμαίοι έτρεφαν βαθιά εκτίμηση και θαυμασμό για τον Αλέξανδρο. Πιθανότατα και άλλοι επισκέφτηκαν τον τάφο του: ο Καλιγούλας, με τον πατέρα του Γερμανικό, ο Αδριανός, ο Βεσπασιανός και ο Τίτος. Ο Καλιγούλας φορούσε έναν θώρακα που σύμφωνα με μια εκδοχή ήταν του Αλέξανδρου, που τον είχε κλέψει όταν πήγε στον τάφο του.

Ο μύθος τελειώνει οριστικά: Η πραγματικότητα για τη σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Ηφαιστίωνα

Πολλά είναι τα ερωτήματα, που εγείρονται για τη ζωή και το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κι ένα από αυτά αφορά ακόμη και την φιλία του με τον Ηφαιστίωνα, με το ντοκιμαντέρ του Netflix να κάνει άμεση νύξη περί ερωτικής σχέσης.

Ο Χαράλαμπος Σπυρίδης, καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών εξηγεί πως προέκυψαν οι φήμες που αφορούν τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Μέγα Αλέξανδρου: «Πηγές αναφέρουν ότι οι γονείς του Μ. Αλέξανδρου ανησυχούσαν για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του».

Ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, μίλησε στο MEGA για τη ζωή του Μ. Αλέξανδρου: «Ένας στρατιωτικός όπως ο Αλέξανδρος έκανε χιλιάδες μίλια και συναναστρεφόταν μόνο τον στρατό του. Οι άντρες θεωρούνταν τα κυρίαρχα στοιχεία της κοινωνίας, οι γυναίκες υπήρχαν για να διαιωνίζουν το είδος. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε βέβαια σχέσεις με γνωστές γυναίκες».

Ο Χαράλαμπος Σπυρίδης, ανέφερε: «Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε δίπλα του τον Ηφαιστίωνα, τον οποίο αποκαλούσε ‘’Φιλαλέξανδρο". Μάλιστα, ο Ηφαιστίωνας, ο παιδικός φίλος του Αλέξανδρου αναδείχθηκε δεύτερος στην εξουσία μετά τον μεγάλο στρατηλάτη».

Ο ξαφνικός θάνατος του Ηφαιστίωνα και η διάδοση των φημών

«Όταν πέθανε ο Ηφαιστίωνας ο Αλέξανδρος έκοψε τα μαλλιά του, γκρέμισε τα τείχη και θρηνούσε. Ο τρόπος που θρήνησε ο Μέγας Αλέξανδρος τον Ηφαιστίωνα έκανε εχθρούς και φίλους να υποθέσουν ότι οι δυο άντρες είχαν σχέση», επεσήμανε ο Χαράλαμπος Σπυρίδης.

Ο Θάνος Βερέμης αναφορικά με την σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο ανδρών σχολίασε: «Ο Ηφαιστίωνας ήταν ένα υποκατάστατο αδερφού για τον Μ. Αλέξανδρο, δεν ξέρουμε κάτι άλλο».

Ενώ, ο Χαράλαμπος Σπυρίδης είπε: «Αναφορικά με την ερωτική σχέση μεταξύ Μ. Αλέξανδρου και Ηφαιστίωνα, εγώ πιστεύω ότι είναι απλά φήμες. Η μεγάλη αγάπη της ζωής του Μ. Αλέξανδρου ήταν η κατάκτηση του κόσμου».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share