Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

«Καταιγίδα» αποκαλύψεων για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Μετά από 10 μέρες φάνηκε πως είναι θαμμένος...»

Τι ανακαλύπτουν μετά από χρόνια οι ιστορικοί

1 Οκτωβρίου 2023 17:49
«Καταιγίδα» αποκαλύψεων για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Μετά από 10 μέρες φάνηκε πως είναι θαμμένος...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Μέγας Αλέξανδρος δε θα μείνει ένα μυστήριο μόνο για τον τάφο του, μα και για το πώς πέθανε, με άπαντες να αναζητούν το τι πραγματικά συνέβη κι έχασε τη ζωή του τόσο νέος, τη στιγμή που τα ευρήματα ολοένα και ανατριχιάζουν.

Το τέλος του αυτοκράτορα Αλέξανδρου δεν άργησε να έρθει. Ήταν αρχές Ιουνίου 323 π.Χ. και σχεδίαζε τον περίπλου της Αραβίας όταν αρρώστησε βαριά.

Παρά τις συνωμοσιολογίες γύρω από το θάνατό του, η αιτία που έχει επικρατήσει είναι ο τυφοειδής πυρετός. Επίσης, φημολογείται πως η ελονοσία θανάτωσε το Μέγα Αλέξανδρο. Η εμπύρετη κατάστασή του διήρκησε 10 ημέρες δημιουργώντας υποψίες στο στρατό του για το αν ζει ή έχει πεθάνει.

Οι στρατηγοί του αναγκάστηκαν να επιτρέψουν σε όλους τους στρατιώτες του να τον αποχαιρετήσουν ένας-ένας. Υπολογίζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Ιουνίου 323 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών. Ο Αλέξανδρος δεν είχε υποδείξει διάδοχο και, συνεπώς, η μάχη για τη διαδοχή ξεκίνησε αμέσως. Η τεράστια αυτοκρατορία διαλύθηκε και μοιράστηκε από τους στρατηγούς του. Ο θάνατος του Αλέξανδρου σηματοδότησε το τέλος της ελληνιστικής περιόδου της αρχαιότητας.

«Η πανοπλία, η ασπίδα και τα όπλα που βρέθηκαν του ανήκουν...» - Λύθηκε το μυστήριο για τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου

Το μυστήριο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάντοτε θα παραμένει, όσο φυσικά δε βρίσκεται, με ορισμένους πάντως να αναφέρουν πως ίσως βρίσκεται ήδη σε ένα από τα μέρη, όπου έχουν γίνει ανασκαφές.

Η θέση ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένας από τους άλυτους γρίφους της Ιστορίας. Και ίσως να μην λυθεί ποτέ που θάφτηκε το σώμα του απόλυτου στρατηλάτη, αλλά πλέον είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι ότι κατέχουμε προσωπικά αντικείμενα που εκείνος είχε χρησιμοποιήσει.

Στις 8 Νοεμβρίου 1977 έρχεται στο φως το ταφικό μνημείο της Βεργίνας. Είναι η κορυφαία στιγμή της καριέρας (ίσως και της ζωής) του Μανώλη Ανδρόνικου. Του Έλληνα αρχαιολόγου που λίγο αργότερα θα διατυπώσει την άποψη ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Φίλιππου Β’, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δεν έχουν βρει τον τάφο αλλά...

Η Βεργίνα, πέρα από κάθε αμφιβολία, αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα.

Μέσα στη διάρκεια των χρόνων πολλοί ήταν εκείνοι που δοκίμασαν είτε να υποβαθμίσουν είτε να αναβαθμίσουν το περιεχόμενο που βρέθηκε εκεί, αλλά η επιστημονική σημασία της παραμένει αναλλοίωτη, ακόμη και μετά από σχετικά πρόσφατες νέες μελέτες, οι οποίες έρχονται να φέρουν ανατροπές αλλά και επιβεβαιώσεις των αρχικών θεωριών.

Νεότερη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και στην οποία συμμετείχαν παλαιοανθρωπολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντώνιο Μπαρτσιώκα, έρχεται να πει την ιστορία ελαφρώς διαφορετικά από ό,τι την είχαμε μάθει.

Η ανατροπή έχει να κάνει με τον ακριβή τόπο ταφής του Φιλίππου του Β’, που σύμφωνα με τον Ανδρόνικο ήταν ο Τάφος ΙΙ, ή όπως έμεινε γνωστός ο Τάφος του Φιλίππου. Η έρευνα των οστών αποδεικνύει ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας όντως είχε ταφεί στο μνημείο, αλλά στον Τάφο Ι. Εκεί όπου πιστοποιήθηκε ότι ένα οστό έφερε τραύμα αντίστοιχο με αυτό που επιβεβαιώνουν πολλοί ιστορικοί (μεταξύ των οποίων ο Πλούταρχος και ο Σενέκας) ότι είχε ο Φίλιππος, το οποίο προέκυψε από μάχη όταν χτυπήθηκε από δόρυ το 336 π.Χ, περίπου τρία χρόνια πριν τον θάνατό του.

Ουσιαστικά, δηλαδή, για πρώτη φορά –και μέσω αυτής της έρευνας- υπάρχει μια σαφής ταυτοποίηση, με την μόνη διαφορά ότι ο Μακεδόνας Βασιλιάς βρίσκεται στον Τάφο Ι και όχι στον Τάφο ΙΙ. Στον ίδιο χώρο με τα οστά (συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου που έφερε το τραύμα μέσω του οποίου έγινε η ταυτοποίηση) βρέθηκε και άλλο σκελετικό υλικό, που συνάδει με μια νεαρή γυναίκα, αλλά και ένα νήπιο αγνώστου φύλου. Οι μελετητές θεωρούν ότι πρόκειται για την τελευταία σύζυγό του Κλεοπάτρα και το νεογέννητό τους, που δολοφόνησε η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Γεγονός που ουσιαστικά ταυτίζει τα αρχαιολογικά με τα εργαστηριακά ευρήματα.

Αφού, λοιπόν, ο Φίλιππος ο Β’ είναι θαμμένος στον Τάφο Ι, ποιος βρίσκεται στον Τάφο ΙΙ. Και σε ποιον ανήκει η πανοπλία και τα υπόλοιπα αντικείμενα που ήρθαν στο φως; Για πολύ καιρό θεωρήθηκε ότι εκεί βρισκόταν ο πατέρας του Μεγαλέξανδρου εξαιτίας των καλαμίδων που είχαν διαφορετικό μέγεθος και «ταίριαζαν» στην ιστορία με την αναπηρία που άφησε στον Φίλιππο ο τραυματισμός στο πόδι.

Όμως ο καθηγητής Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι οι περικνημίδες ανήκουν στην Ευρυδίκη, την σύζυγο του Φιλίππου Γ’ του Αριδαίου, η οποία έπαιρνε μέρος σε μάχες και είχε έναν τραυματισμό αντίστοιχο στο πόδι, άρα χρειαζόταν επίσης ανάλογη προστασία με διαφορετικού μεγέθους εξοπλισμό. Αυτό από μόνο του ίσως να μην έχει κάποια ιστορική σημασία, αλλά εφόσον είναι ακριβές, δίνει μια εντελώς διαφορετική υπόσταση στα υπόλοιπα ευρήματα.

Εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή, η πανοπλία στον Τάφο ΙΙ δεν είναι δυνατό να ανήκει στον Αριδαίο, ο οποίος ήταν ετεροθαλής αδελφός του Αλεξάνδρου, αλλά όντας πνευματικά ασταθής, δεν έλαβε μέρος σε καμία μάχη στα 6 χρόνια που κράτησε η βασιλεία του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές, η πανοπλία, η ασπίδα και τα όπλα στο μνημείο ΙΙ θα μπορούσαν να ανήκουν μόνο σε ένα πρόσωπο. Στον Μέγα Αλέξανδρο, του οποίο η «παρουσία» (έστω και μέσω των προσωπικών αντικειμένων του) σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της ταφής του Φιλίππου του Β, έρχεται να κάνει ακόμη πιο σημαντική την ιστορική αξία του ταφικού μνημείου της Βεργίνας.

Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήθελε γυναίκες! Η πραγματική του σχέση με τον Ηφαιστίωνα!

«Φοβόντουσαν ότι μπορεί να είναι γυναικωτός και η Ολυμπιάδα τον ικέτευε να συνουσιαστεί με την Καλλίξεινα». Ηταν ο Μέγας Αλέξανδρος ομοφυλόφιλος; Υπήρξε ο Ηφαιστίωνας κάτι περισσότερο από στενός του φίλος;

Mια αναδρομή σε ιστορικές πηγές και κείμενα για τους δύο άντρες ρίχνει περισσότερο φως σε αυτή την υπόθεση -που κάποιους τους εξοργίζει. Η Αthens Voice έκανε μια σχετική έρευνα μέσω της στήλης Gay Super Hero.

Μεταξύ άλλων, το άρθρο ανατρέχει στις ακόλουθες ιστορικές πηγές: «Βέβαιο πρέπει να θεωρηθεί ότι ο Αλέξανδρος σπούδαζε στη Μίεζα μαζί με τον ωραίο Ηφαιστίωνα που το άγαλμά του -χαμένο πια- έπλασε ο Λύσιππος... Εκεί στη Μίεζα πίστεψαν οι δυο τους -κάποιες ώρες που στους "υποσκίους περιπάτους" έγινε η φιλία τους έκσταση- πως ήταν η επανενσάρκωση του Αχιλλέα και του Πάτροκλου».

«Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» (Εκδοτική Αθηνών, 1980) Τόμος Δ', σελ.15

«Ο Αλέξανδρος περιφρονούσε τις ηδονές των γυναικών σε τέτοιο βαθμό που η μητέρα του Ολυμπιάδα φοβόταν ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει απογόνους».

«Ο Ιερώνυμος στις επιστολές του γράφει ότι, σύμφωνα με τον Θεόφραστο, ο Αλέξανδρος δεν είχε μεγάλη έφεση στα αφροδίσια. Η Ολυμπιάδα και ο Φίλιππος το γνώριζαν πολύ καλά αυτό και έστειλαν τη Θεσσαλή εταίρα Καλλίξεινα, μια πανέμορφη γυναίκα, να πλαγιάσει μαζί του. Φοβόντουσαν ότι μπορεί να είναι γυναικωτός (ευλαβούντο γαρ μη γυννίς είη) και η Ολυμπιάδα τον ικέτευε να συνουσιαστεί με την Καλλίξεινα».

«Ο Αλέξανδρος πρόσφερε στεφάνι στον τάφο του Αχιλλέα και ο Ηφαιστίων στον τάφο του Πάτροκλου, υπαινισσόμενος ότι και αυτός ήταν ερώμενος του Αλέξανδρου όπως και ο Πάτροκλος ήταν του Αχιλλέα».
Κλαύδιος Αιλιανός (Ρωμαίος ιστορικός του 3ου αιώνα μ.Χ.) «Ποικίλη Ιστορία»

«Ο Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίων, αφού προσευχήθηκαν στους θεούς να είναι το ίδιο πιστοί ο ένας στον άλλο όσο και ο Αχιλλέας στον Πάτροκλο, έβγαλαν τα ρούχα τους και έτρεξαν γύρω από τον τάφο γυμνοί».

«Και μου λένε ότι άρχισες να μιμείσαι τις συνήθειες των κατακτημένων Περσών, ότι άρχισες να φοράς τα ρούχα των βασιλιάδων τους και ζητούσες από τους ελεύθερους Μακεδόνες να σε προσκυνούν σύμφωνα με τα περσικά έθιμα! Όσο για τους αγώνες που διοργάνωνες και τους σοφούς που έριχνες στα κλουβιά με τα λιοντάρια και την υπερβολική σου αγάπη για τον Ηφαιστίωνα, όσο λιγότερα πω τόσο το καλύτερο».

«Αν θέλεις να γίνεις καλός καγαθός, πέτα το στέμμα που έχεις στο κεφάλι σου και έλα σε μας. Αλλά δεν θα μπορέσεις ποτέ να το κάνεις γιατί σε κυβερνούν οι μηροί του Ηφαιστίωνα».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share