Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Όταν οι Δραχμές «σεβόντουσαν» τον φοιτητή: Γκαρσονιέρα με 60.000 - Τόσο κόστιζαν τα νοίκια στην Αθήνα του 1998

Πως είχαν τα πράγματα στην πρωτεύουσα μια 25ετία πριν;

26 Σεπτεμβρίου 2023 10:51
Όταν οι Δραχμές «σεβόντουσαν» τον φοιτητή: Γκαρσονιέρα με 60.000 - Τόσο κόστιζαν τα νοίκια στην Αθήνα του 1998
Φωτογραφία αριστερά: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από Κυριάκος Μελλίδης

Η συζήτηση για τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η ανεύρεση σπιτιού σε «καλή τιμή» έχει γίνει πλέον από δύσκολη έως απίθανη, όμως τι συνέβαινε στην πρωτεύουσα πριν από περίπου 20 χρόνια;

Ειδικά την τελευταία τριετία παρατηρείται μια ιλιγγιώδη αύξηση στις τιμές των ενοικίων στην Αθήνα, η οποία φτάνει ακόμη και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. Η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομική κρίση, αλλά και η εξάπλωση του Airbnb σε όλο και περισσότερες περιοχές της πρωτεύουσας, έχει κάνει πολλά διαμερίσματα απλησίαστα για τον μέσο ενοικιαστή.

Με μια απλή αναζήτηση σπιτιού για ενοικίαση σε κάποια ιστοσελίδα βλέπουμε ότι οι τιμές που «παίζουν» σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας κυμαίνονται από τα 600 ευρώ για ένα δυάρι και μπορεί να ξεπεράσουν τα 1000 ευρώ, αν ψάχνουμε για παράδειγμα ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι ή τα Βόρεια Προάστια, ενώ την ίδια ώρα θυμηθείτε ποιες είναι οι δραχμές που μπορείτε να πουλήσετε μέχρι και 5.000€!

Τι συνέβαινε, όμως, στην Αθήνα πριν από 22 χρόνια; Αν και το κόστος ζωής έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2000, ο κατώτατος μισθός τότε ήταν στις 155.948 δραχμές (μεικτά), ενώ ένας μέσος εργαζόμενος με δύο τριετίες προϋπηρεσία εισέπραττε λίγο πάνω από τις 180.000 δραχμές (λίγο πάνω από τα 500 ευρώ μεικτά).

Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα

Έτσι, ένα δυάρι στο πολύ «hot» αυτή τη στιγμή, Παγκράτι, μπορούσες να το νοικιάσεις τότε με περίπου 70-75.000 δραχμές (σχεδόν 200κάτι ευρώ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής από την εφημερίδα «Τα Νέα». Ωστόσο, αν το δούμε καλύτερα, αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για τον μισό μισθό κάποιου μέσου εργαζόμενου.

Κάπου σε αυτή την τιμή βρίσκονταν και τα ενοίκια στην περιοχή της Κυψέλης, αλλά και των Αμπελοκήπων για τις γκαρσονιέρες και τα σπίτια μέχρι 40 τ.μ. Πιο οικονομικά μπορούσε να βρει κανείς ένα μικρό διαμέρισμα στα Πατήσια, όπου οι τιμές κυμαίνονταν περίπου στις 60-65.000 δραχμές το μήνα (180 ευρώ).

Από τις πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση τότε (όπως και σήμερα) ήταν το Κολωνάκι με μια γκαρσονιέρα στην περιοχή του Λυκαβηττού να ξεπερνά και τις 120.000 δραχμές (350 ευρώ), ενώ κάπου τόσα κόστιζε κι ένα αντίστοιχο διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τότε «άνθιζαν» και οι αγορές ακινήτων με όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα, να το εκμεταλλεύονται.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Το Βήμα» από το 2000, μπορούσε κάποιος με περίπου 20 εκατομμύρια δραχμές (κοντά στα 60.000 ευρώ) να αγοράσει ένα σπίτι 50 τ.μ. σε κάποια περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Πηγή: gazzetta.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share