Σάββατο, 04 Μαΐου 2024

Μέγας Αλέξανδρος: Ο εμποροπλοίαρχος που τον «ξέθαψε» κι έβαλε «φωτιά» - «Δεν μπορώ να πω πολλά από το τηλέφωνο, τρία πράγματα μόνο...»

Η αναφορά του για το τι βρήκε και η πραγματικότητα

23 Απριλίου 2024 10:31
Μέγας Αλέξανδρος: Ο εμποροπλοίαρχος που τον «ξέθαψε» κι έβαλε «φωτιά» - «Δεν μπορώ να πω πολλά από το τηλέφωνο, τρία πράγματα μόνο...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνεχίζεται ανά τους αιώνες, με αρκετούς, χωρίς να έχουν απαραίτητα την ιδιότητα του επιστήμονα, να επιθυμούν να γίνουν οι... νονοί της μεγαλύτερης ανακάλυψης, αν και αρκετοί «δείχνουν» τη Βεργίνα ως το σωστό τόπο.

Η πληροφορία μας έρχεται περίπου στο έτος 2000 από τον Γιώργο Κοφτερέλη 47 ετών υποπλοίαρχο του εμπορικού ναυτικού από την Θάσο και μας μιλάει ούτε λίγο ούτε πολύ γιά πιθανή ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ίσως και της Κιβωτού της Διαθήκης στην περιοχή Άρος της Θάσου.

Ο Κοφτερέλης ειδοποίησε τηλεφωνικώς σε συντάκτη του περιοδικό mystery και δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να σας μιλήσω για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Δεν μπορώ να πω πολλά από το τηλέφωνο, τρία πράγματα μόνο: πρόσφατα ανακαλυφθέντας μακεδονικός τάφος στη Θάσο, Μέγας Αλέξανδρος και Κιβωτός της Διαθήκης»

Οι διηγήσεις για τον τάφο στη Θάσο

Μετά από ταξίδι στην περιοχή με την προσωπική έρευνα από τον Νικόλαο Κουμαρτζή και την Ομάδα Πυθέας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2011 στα ελληνικά ΜΜΕ στο περιοδικό mystery, στο τεύχος 33. Η πληροφορία έκανε γρήγορα τον γύρω του κόσμου και δημοσιεύτηκε σε εκατοντάδες άρθρα. Ειδοποιήθηκε το Υπουργείο πολιτισμού και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά φωνή βοώντως.

Ο Ν.Κουμαρτζής διηγείται: «Υπάρχει τεράστια πιθανότητα να υπάρχει κάτι στην εν λόγω περιοχή, το οποίο μπορεί να είναι από έναν απλό θησαυρό (άγνωστης χρονολογίας) έως ένα τεράστιο ταφικό μνημείο. Δεν μου παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία ώστε να μπορώ να κρίνω. Μου παρουσιάστηκαν όμως αρκετά ώστε να μπορώ να πω με σιγουριά ότι το εν λόγω θέμα αξίζει σίγουρα το ενδιαφέρον μας, καθώς επίσης και τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να φτάσει επιτέλους στο τέλος του».

Γ. Κοφτερέλης: «Δεν μπορεί να αποδώσει κανείς το μεγαλείο των όσων είδαμε εκεί μέσα!Τρία γαλάζια μπλοκ ήταν από τα φανταστικότερα ευρήματα!».

Φ. Παπάνθημος: «Σίγουρα υπάρχει κάτι εκεί το οποίο είναι μεγάλη δουλειά. Και σίγουρα είναι σημαντικό,γιατί κανένας κατά τη γνώμη μου δεν θα έκανε κάτι τόσο μεγάλο για το τίποτα».

Μέγας Αλέξανδρος: Η σωματική διάπλασή του λέει τα πάντα για τον τάφο του - «Ήταν λίγο πιο κοντός από τον Φίλιππο, το χαρακτηριστικό του που μας βοηθάει είναι ότι...»

Πολλά έχουν ακουστεί μέσα στους αιώνες για τον Μέγα Αλέξανδρο και το πού βρίσκεται ο τάφος του, με ορισμένες λεπτομέρειες για τον ίδιο να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές, ειδικά για την φυσική του κατάσταση.

Η σωματική διάπλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ήταν ανάλογη με τα επιτεύγματα και τις νίκες του. Σε αντιδιαστολή προς τον Δαρείο και την οικογένειά του, που ήταν ψηλοί, εκείνος ήταν μικρόσωμος, ώστε η μητέρα του Δαρείου να νομίσει ότι ο βασιλιάς ήταν ο πιο σωματώδης Ηφαιστείων και να χρειαστεί ένα τραπεζάκι για τα πόδια του, που δεν έφταναν ως το πάτωμα, όταν στα Σούσα κάθισε στον θρόνο του Δαρείου. Λέγεται ακόμη ότι ο πατέρας του Φίλιππος είχε ύψος 1.60 μ. ο δε Αλέξανδρος ήταν πιο κοντός και απ’ τον πατέρα του.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό που είχε ήταν ότι κούτσαινε λίγο όταν περπατούσε. Επίσης λέγεται ότι ενώ ήταν ένας γενναίος πολεμιστής, εν τούτοις δεν ήξερε κολύμπι. Ωστόσο, τίποτα απ’ αυτά δεν τον εμπόδιζε να μάχεται με γενναιότητα στην πρώτη γραμμή και ήξερε ο μέγας στρατηλάτης να ισορροπεί πάντα το συναίσθημα με τη λογική.

Ποια η σημασία της σωματικής διάπλασης του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Στη μάχη της Χαιρώνειας σε ηλικία μόλις 18 ετών λέγεται οτι διέσπασε πρώτος τις γραμμές του «Ιερού Λόχου» των Θηβαίων, στη μάχη του Γρανικού βρισκόταν ακριβώς πίσω από το τμήμα παραπλάνησης και γύρω απ’ αυτόν έγινε η πιο πεισματική Ιππομαχία.

Γενικά πολεμούσε στις τάξεις της Βασιλικής Ιλης του εταιρικού ιππικού, αλλά όποτε η κατάσταση το απαιτούσε, ηγούνταν και άλλων στρατιωτικών τμημάτων.

Οταν οι Τύριοι αιφνιδίασαν και αποσυντόνισαν τον Κυπριακό στόλο, μπήκε σε μία «Πεντήρη» και κατάφερε να τους απωθήσει. Μόλις προκλήθηκε το καθοριστικό ρήγμα στα τείχη της Τύρου ήταν από τους πρώτους που τα πάτησαν.

Στην πολιορκία των Σαγγάλων βλέποντας ότι το Ιππικό δεν μπορούσε να υπερβεί τα εχθρικά κωλύματα, ξεπέζεψε και επιτέθηκε στους Καθαίους ως επικεφαλής της φάλαγγας.

Σύμφωνα με τον μαθητή του Αριστοτέλη, τον φιλόσοφο Αριστόξενο τον Ταραντίνο, ο Αλέξανδρος ήταν ακριβώς όπως τον απεικόνιζαν οι ανδριάντες του Λυσίππου, το κεφάλι του έγερνε ελαφρά προς τα αριστερά και το βλέμμα του ήταν υγρό. Η επιδερμίδα του ήταν λευκή κι επειδή τονίζεται οτι ο Απελλής έκανε λάθος στον πίνακα, που τον απεικόνιζε κεραυνοφόρο σαν τον Δία και ότι τον απέδωσε πολύ μελαχροινό, συμπεραίνουμε ότι ηταν χαρακτηριστικά λευκός.

Επιπλέον είχε μία ελαφρά κοκκινωπή απόχρωση στο πρόσωπο και δεν είχε γενειάδα, ενώ σε αρκετές παραστάσεις, όπως στο διάσημο ψηφιδωτό της Πομπηίας απεικονίζεται με χαρακτηριστική φαβορίτα. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι κι άλλοι εταίροι, περίπου συνομήλικοί του, όπως ο Ηφαιστείων, απεικονίζονται χωρίς γενειάδα.

Διάφοροι Βασιλείς της Ελληνιστικής περιόδου εμφανίζονται κι αυτοί αγένειοι οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξανδρος εισήγαγε αυτή την τάση, ενώ ως τη γενιά του Φιλίππου, τόσο στα Ελληνικά κράτη όσο και στα Βαρβαρικά, η γενειάδα ξεχώριζε τους άνδρες απ’ τα αγόρια.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share