Έπεσε η ιστορική «βόμβα» για τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου: «Όλα είναι τρεις αιώνες μετά, τον είχαν ταμένο να τον πάνε εκεί...»
Η άποψη που «πυροδότησε» την κουβέντα
Πολλά έχουν αναφερθεί σχετικά με το πού μπορεί να βρίσκεται ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου, με τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους να επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις, αν και ορισμένοι το θεωρούν αρκετά οφθαλμοφανές.
Όπως έχει τονιστεί, στομεγάλο βασιλικό τάφο της Βεργίνας είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο πατέρας του, ο Φίλιππος Β΄, σύμφωνα με την έρευνα της διαπρεπούς ιστορικού Ελένη Αρβελέρ. Όπως η ίδια υποστηρίζει σε αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, όλα συγκλίνουν στο ότι ο μεγάλος στρατηλάτης τάφηκε στη Μακεδονία και όχι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Οι αμφιβολίες για τη Βεργίνα που «πυροδοτούν» την κουβέντα
«Ο Μανόλης Ανδρόνικος τα λέει όλα. Ωστόσο, ήταν πεπεισμένος, ότι ο Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια. Συνεπώς τον απέκλεισε. Ενώ σε όλα λέει: "Ο θώρακας είναι ο ίδιος που φοράει ο Αλέξανδρος στο περίφημο ψηφιδωτό της Πομπηίας". Το μόνο που δεν έκανε ο Ανδρόνικος, αλλά δεν ήταν ιστορικός, έπρεπε να κοιτάξει τα κείμενα, που λένε πως είναι ταμένος. Εκεί σας λέω πως όλα είναι τρεις αιώνες μετά», δηλώνει η Ελένη Αρβελέρ στην κάμερα του Open TV.
Η κ. Αρβελέρ ερεύνησε όλες τις ιστορικές πηγές και τα συμπεράσματά της διατυπώνονται στο νέο της βιβλίο «Ο Μέγας Αλέξανδρος των Βυζαντινών», στο οποίο ασχολείται και με το πού είναι θαμμένος ο μεγάλος στρατηλάτης.
«Υπάρχουν κάποια κενά έρευνας γύρω από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας», δηλώνει η ιστορικός και πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίων Παρισιού και συμπληρώνει: «Το μόνο επιχείρημα σε αυτούς που λένε πως δεν είναι ο Αλέξανδρος, είναι θέμα ηλικίας του σκελετού. Ξέρουμε πολύ καλά πως η ηλικίας κυμαίνεται σε ένα σκελετό. Το αδιάψευστο είναι το DNA».
Ιστορική βεβαιότητα για την πραγματική τοποθεσία του τάφου του Μέγα Αλέξανδρου: «Τον προσκύνησαν 4-5 αυτοκράτορες, η νεκρόπολη διαλύθηκε από τσουνάμι και σεισμούς σε μια πόλη που...»
Το ζήτημα της εύρεσης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει σαφέστατα ανοικτό, με διάφορους ιστορικούς, αρχαιολόγους και όχι μόνο να εκφράζουν κατά καιρούς την εκτίμησή τους.
O πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, συγγραφέας, μελετητής της τοπογραφίας της Αλεξάνδρειας, Χάρης Τζάλας, εκφράζει τη βεβαιότητά του πως ο τάφος του Μεγάλου Αλέξανδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια.
Ο κ. Τζάλας είναι υπεύθυνος των ενάλιων ερευνών της ελληνικής αποστολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, που ιδρύθηκε το 1998. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 28 αποστολές στο βυθό της Αλεξάνδρειας.
Ο λόγος που θεωρούν πως βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Τζάλας δηλώνει 100% σίγουρος πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στην Αλεξάνδρεια.
«Η βασιλική νεκρόπολη δεν έχει βρεθεί, προφανώς ισοπεδώθηκε, δεν γνωρίζουμε καν τη θέση της. Η Αλεξάνδρεια έχει διαλυθεί από τσουνάμι, από φοβερούς σεισμούς, οι χριστιανοί κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν, με την κατάκτηση των Αράβων η πόλη από 500.000 έφτασε να έχει 2.000 κατοίκους», αναφέρει στη συνέντευξή του και συνεχίζει:
«Στο πέρασμα των αιώνων ο Αλέξανδρος έπαψε να λατρεύεται σαν θεός, οπότε σιγά σιγά χάνει τη σημασία του και οι άνθρωποι παύουν να ασχολούνται με τον τάφο. Εξάλλου, το χρυσάφι είχε αφαιρεθεί από την Κλεοπάτρα και η χρυσή σαρκοφάγος από τον Πτολεμαίο τον 4ο. Ωστόσο έχουμε μαρτυρίες από 4-5 αυτοκράτορες που είχαν επισκεφτεί τον τάφο στην Αλεξάνδρεια. Τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Οκτάβιο, που βγαίνει δακρυσμένος και όταν τον ρωτούν οι στρατηγοί του γιατί κλαίει, εκείνος απαντά ότι “όσα έκανε ο Αλέξανδρος μέχρι τα 33 χρόνια του εγώ δεν θα τα κάνω όλη την υπόλοιπη ζωή μου”. Έχουμε τον Καλιγούλα, που παίρνει τον μεταλλικό θώρακα του Αλέξανδρου καθώς θεωρεί ότι είναι μετεμψύχωσή του, τον Σεπτίμιο Σεβήρο, που σφραγίζει τον τάφο, και τον Καρακάλλα, από τους χειρότερους αυτοκράτορες, που ανοίγει τον τάφο, τον προσκυνά και αφήνει τη χλαμύδα του».