Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023

23 Μαρτίου 1821: Η Καλαμάτα απελευθερώνεται και η «φλόγα» της Ελληνικής Επανάστασης εξαπλώνεται

Η σπουδαία γιορτή στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και τα έθιμα της ημέρας

23 Μαρτίου 2023 10:25
23 Μαρτίου 1821: Η Καλαμάτα απελευθερώνεται και η «φλόγα» της Ελληνικής Επανάστασης εξαπλώνεται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η άλωση της Καλαμάτας, μια μέρα σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου 1821 είναι ουσιαστικά η πρώτη σπουδαία πολεμική επιχείρηση των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Έχει προηγηθεί η πολιορκία των Καλαβρύτων, αλλά από τη μεγάλη πόλη της Καλαμάτας σηματοδοτείται η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. Με την ευκαιρία, δείτε την ιστορική προφητεία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Η σημασία της ημέρας για την εξάπλωση της Ελληνικής Επανάστασης

Από τις αρχές του Μάρτη 1821 επικρατούσε πολεμικός αναβρασμός στη Μάνη.

Σε αυτό συνέβαλαν η δράση του Παπαφλέσσα, του Αναγνωσταρά και η άφιξη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Καρδαμύλη.

Στα μέσα Μαρτίου φτάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα, ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης. Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς ανέλαβαν να μεταφέρουν το φορτίο, το οποίο συνοδευόταν από ενόπλους. Το γεγονός γνωστοποιείται στις οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας, οι οποίες όμως πληροφορούνται πως πρόκειται για λάδι και πως το φορτίο φρουρείται επειδή υπάρχουν ληστές στην περιοχή. Ο Παπαφλέσσας και οι συνεργάτες του διέδιδαν ταυτόχρονα και φήμες για την ύπαρξη επικίνδυνων ληστών στην περιοχή.

23 Μαρτίου 1821: Η Καλαμάτα απελευθερώνεται και η «φλόγα» της Ελληνικής Επανάστασης εξαπλώνεται

Ο τότε διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου κάλεσε τους πρόκριτους της πόλης, φοβούμενος έναν επερχόμενο κίνδυνο. Στη συνάντηση αυτή οι πρόκριτοι κατάφεραν να τον πείσουν ότι οι 150 Τούρκοι φρουροί που υπήρχαν στην πόλη δεν ήταν αρκετοί για την ασφάλεια των πολιτών της. Προτάθηκε η ενίσχυση της φρουράς της με Μανιάτες. Έτσι, στις 20 Μαρτίου καταφθάνει στην Καλαμάτα σώμα 150 Μανιατών υπό τον γιο του Πετρόμπεη, Ηλία Μαυρομιχάλη.

Με την άφιξή του ο Ηλίας Μαυρομιχάλης συμβουλεύει τον Αρναούτογλου να ζητήσει από τον Πετρόμπεη και άλλες ενισχύσεις γιατί είχε πληροφορίες ότι επρόκειτο να εισβάλουν κλέφτες στην Καλαμάτα με σκοπό τη λεηλασία της πόλης. Ο Αρναούτογλου που δεν είχε αντιληφθεί ακόμη την παγίδα που του στηνόταν ειδοποίησε τον Πετρόμπεη να στείλει στην πόλη και άλλους Μανιάτες.

Αυτό ήταν το σύνθημα που περίμεναν οι καπεταναίοι που είχαν συγκεντρωθεί στις Κιτριές, έξω από την Καλαμάτα. Στις 22 Μαρτίου από το απόγευμα ως τα χαράματα της επομένης μέρας 2.000 ένοπλοι Μανιάτες με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Καπετανάκηδες, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλους, τους Χρηστέηδες, και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο κατέλαβαν τους λόφους γύρω από την πόλη. Παράλληλα, ο Παπαφλέσσας, ο Μητροπέτροβας, ο Αναγνωσταράς, ο Παπατσώνης, ο Κεφάλας, ο Νικηταράς, οι Σαμπαζώτες, οι Αμπλακιώτες και οι Πισινοχωρίτες πλησιάζουν την πόλη από την άλλη της πλευρά και την κυκλώνουν.

23 Μαρτίου 1821: Η Καλαμάτα απελευθερώνεται και η «φλόγα» της Ελληνικής Επανάστασης εξαπλώνεται

Ήταν αργά όταν ο Αρναούτογλου κατανόησε τι είχε συμβεί. Το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες εισέρχονται στην πόλη της Καλαμάτας. Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί. Εκείνος παραδίδεται αμαχητί και παραδίδει την πόλη και τον τουρκικό οπλισμό με πρωτόκολλο.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τελείται δοξολογία σε παρόχθιο του Νέδοντα βυζαντινό ναό, πιθανόν των Αγίων Αποστόλων. Οι ιερείς ευλογούν τις σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.

Τη δοξολογία ακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών, κατά την οποία αποφασίστηκε η ίδρυση μιας επαναστατικής επιτροπής με το όνομα Μεσσηνιακή Γερουσία ή Σύγκλητος με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα. Τιμητικά η ηγεσία ανατέθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που έφερε πλέον τον τίτλο «αρχιστράτηγος των σπαρτιατικών δυνάμεων». Την ίδια ημέρα η Μεσσηνιακή Γερουσία εξέδωσε την Προκήρυξη «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς». Με αυτήν η Μεσσηνιακή Γερουσία γνωστοποιούσε στους χριστιανικούς λαούς την απόφαση του έθνους να αποτινάξει τον ζυγό της οθωμανικής τυραννίας και ζητούσε τη συνδρομή τους.

Αναπαράσταση Απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Στις 23 Μαρτίου 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες πέτυχαν μια μεγάλη νίκη έναντι των Τούρκων κατακτητών, την Απελευθέρωση της Καλάματας. Η σημαντική αυτή νίκη εορτάζεται με λαμπρό τρόπο κάθε χρόνο στην Καλάματα, μια παράδοση που τηρείται στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα εδώ και πολλά χρόνια.

Οι εορτασμοί της Απελευθέρωσης περιλαμβάνουν παρέλαση, αγώνα δρόμου, τον λεγόμενο «Δρόμος Θυσίας», με απονομή βραβείων στους νικητές, έλευση της Ιερής Φλόγας από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, τον ιστορικό ναό όπου άναψε η φλόγα της Επανάστασης, τέλεση τρισάγιου στη μνήμη των πεσόντων ηρώων και, το σπουδαιότερο, αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης, που οδήγησε στην Απελευθέρωση της Καλαμάτας.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share