Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Θυμάστε τον αδελφό του Γιώργου Κοσκωτά, Σταύρο; Δείτε πώς είναι σήμερα και με τι ασχολείται μετά τα 25 χρόνια εξαφάνισής του από την χώρα για το ιστορικό σκάνδαλο

Απαλλάχθηκε και σήμερα... ασχολείται με τα κοινά

18 Μαρτίου 2023 10:40
Θυμάστε τον αδελφό του Γιώργου Κοσκωτά, Σταύρο; Δείτε πώς είναι σήμερα και με τι ασχολείται μετά τα 25 χρόνια εξαφάνισής του από την χώρα για το ιστορικό σκάνδαλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Γιώργος Κοσκωτάς θα αποτελεί πάντοτε ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας για πολλούς λόγους, με το σκάνδαλό του να έχει συγκλονίσει, επηρεάζοντας μέχρι και τον πολιτικό κόσμο, ενώ ο ίδιος πλέον συνεχίζει τη ζωή του.

Ο άλλοτε πανίσχυρος επιχειρηματίας, όμως, που είχε προκαλέσει ντελίριο στον Ολυμπιακό με τη μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι, δεν ήταν μόνος του. Υπήρχε και ο αδελφός του, Σταύρος, ο οποίος είχε αναλάβει το management των «ερυθρολεύκων» και η διαφορά τους, μάλιστα, ήταν πως όταν «ξέσπασε» η υπόθεση του σκανδάλου, εκείνος κατάφερε... να το σκάσει.

Το σκάνδαλο, η φυγή του Σταύρου και... ο Εσκομπάρ

Η αυτοκρατορία που έχει χτίσει ο Γιώργος Κοσκωτάς καταρρέει εν μια νυκτί σαν χάρτινος πύργος. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας, μιντιάρχης και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει υπεξαιρέσει 33,5 δισ. δραχμές από την Τράπεζα Κρήτης.

Ο άνθρωπος, που με πλαστό βιογραφικό προσελήφθη ως στέλεχος το 1979 από την Τράπεζα Κρήτης και 8 χρόνια αργότερα έμπαινε στο Λευκό Οίκο, προσκεκλημένος του ίδιου του Ρόναλντ Ρίγκαν, δεν ήταν ο ιδιοφυής επιχειρηματίας που όλοι πίστευαν. Η άνοδος ήταν τόσο ραγδαία όσο εκκωφαντική η πτώση του.

Στις αρχές Νοεμβρίου, προτού ακόμα εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και αφού έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του Ολυμπιακού στον Αργύρη Σαλιαρέλη, ο Κοσκωτάς διαφεύγει με ιδιωτικό σκάφος του τελευταίου στη Βραζιλία. Πιθανόν το λάθος του να ήταν ότι ως φυγόδικος εγκατέλειψε τη Λατινική Αμερική και μετέβη στις ΗΠΑ.

Στις 26 Νοεμβρίου του 1988 ο έκπτωτος μεγιστάνας συλλαμβάνεται στη Βοστώνη. Για 2,5 χρόνια κρατείται στις φυλακές του Σάλεμ και τον Ιούνιο του 1991 εκδίδεται στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά δικάζεται, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων, πλαστογραφία και παρακώλυση ελέγχου της δικαιοσύνης. Καταδικάζεται με 25 χρόνια φυλάκισης. Εκτίει τελικά τα 3/5 της ποινής στον Κορυδαλλό και αποφυλακίζεται το 2001.

Ο Γιώργος ήταν ο μόνος… Κοσκωτάς που πλήρωσε για τις παρανομίες του. Όχι όμως και ο μόνος καταζητούμενος. Πολλοί δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του αδελφού του Σταύρου, δεξί χέρι του Γιώργου σε όλες τις δραστηριότητες. Ήταν αντιπρόεδρος στις παντός είδους τραπεζικές, εκδοτικές και αθλητικές επιχειρήσεις.

Στις αρχές του ’80 τα δύο αδέλφια συγκρότησαν την πρώτη εταιρεία τους Real Estate, με αντικείμενο την κατασκευή 15 βιλών στην Εκάλη. Ο Σταύρος ήταν επίσης αυτός που συναντήθηκε με τον Δημήτρη Σαραβάκο και του πρόσφερε «ξερά» προκαταβολή 50 εκατομμυρίων δραχμών για να κλείσει η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Εναντίον του εκδόθηκε ένταλμα συλλήψεως το 1990, προτού ακόμα δηλαδή εκδοθεί στην Ελλάδα ο αδελφός του. Το ένταλμα αφορούσε «την αξιόποινη πράξη της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος εξακολουθητικής κακουργηματικής υπεξαιρέσεως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από ιδιοτέλεια, κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος ελληνικής τράπεζας».

Δεν κατέστη όμως ποτέ εφικτό να εκτελεστεί. Ο Σταύρος ήταν ήδη άφαντος, με μια εξαφάνιση… κινηματογραφικού επιπέδου. Ακολούθησε δικαστικό βούλευμα εναντίον του για να διατηρηθεί σε ισχύ το ένταλμα σύλληψής του.

Που πήγε και που κρυβόταν επί 25 ολόκληρα χρόνια, μόνο ο ίδιος και οι οικείοι του γνωρίζουν.

Όλα τα σενάρια πάντως είχαν ως βάση τη Λατινική Αμερική. Ακούστηκε η Βολιβία, πιο πιθανή όμως είναι η εκδοχή της Κολομβίας, καθώς από εκεί κατάγεται η σύζυγος του Σταύρου, Luz Helena και συγκεκριμένα από το Μεντεγίν. Οι πληροφορίες ήθελαν μάλιστα τη Luz να είναι κόρη ενός επιφανούς άνδρα του Μεντεγίν, τον καιρό που την πόλη (και όχι μόνο αυτή) διαφεύεντε ο διασημότερος βαρόνος ναρκωτικών, ο Πάμπλο Εσκομπάρ.

Είναι αποδεδειγμένο ότι το διαβόητο καρτέλ κοκαΐνης του Μεντεγίν άνοιξε εκείνα τα χρόνια παρτίδες με Έλληνες εφοπλιστές για τη μεταφορά ναρκωτικών, καθώς η Ελλάδα ήταν μαζί με την Ισπανία οι πρώτες πύλες εισόδου στην Ευρώπη για τη σκόνη που κατέφτανε από τη Λατινική Αμερική.

Κάποιοι από αυτούς τους εφοπλιστές συνελήφθησαν μάλιστα και καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι στα καράβια τους βρέθηκαν τόνοι ηρωίνης. Ο Εσκομπάρ είχε αναπτύξει σχέσεις με αρκετούς Έλληνες, που χρησίμευαν ως κρίκοι της μεταφοράς των ναρκωτικών από την Κολομβία μέσω Βραζιλίας ή Παναμά σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ορισμένοι έχασαν μάλιστα τη ζωή τους, όταν το 1991 ο Εσκομπάρ ξεκίνησε ένα ανηλεές κυνηγητό κατά δικαίων και αδίκων, δολοφονώντας πολίτες, αστυνομικούς και συνεργάτες, που υποψιαζόταν ότι θα μπορούσαν να είχαν μιλήσει στις αρχές για τη σύλληψη του.

Η απαλλαγή, οι εκλογές και η σημερινή του δουλειά

Ο Σταύρος Κοσκωτάς ουδέποτε συνελήφθη. Έζησε υπόδικος για 25 χρόνια και τον Ιούνιο του 2014 απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία, καθώς μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, τα αδικήματά του παραγράφηκαν.

«Από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έως σήμερα παρήλθε χρονικό διάστημα 25 ετών και, πλέον, εξαλείφθηκε, σε κάθε περίπτωση, το αξιόποινο της πράξεως αυτής λόγω παραγραφής.

Επομένως, πρέπει να διαγραφεί το εναντίον του Σταύρου Κοσκωτά βούλευμα από τα βιβλία φυγοδίκων της Εισαγγελίας Εφετών, η σχετική δικογραφία να τεθεί στο αρχείο και να ανακληθούν όλες οι παραγγελίες για σύλληψή του», ανέφερε το σχετικό νομικό έγγραφο της 27ης Ιουνίου του 2014.

Ο Σταύρος Κοσκωτάς, μάλιστα, λίγο καιρό αργότερα υπήρξε υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 για το Δήμο Πειραιά, με το συνδυασμό «Πειραιάς σε τάξη», όπου μάλιστα είδε 45 ανθρώπους να τον ψηφίζουν, χωρίς να καταφέρει να βρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο στην αρχή, αφού ως επιλαχών πήρε θέση στη συνέχεια με την παραίτηση του επικεφαλής του συνδυασμού, Κώστα Νιζάμη. Κατάφερε, βέβαια, να φέρει ξανά... τον Ντέταρι για να στηρίξει τότε την προεκλογική του καμπάνια.

Σταύρος Κοσκωτάς δουλειά

Όσο για το πώς ήταν τα 25 του χρόνια μακριά από την Ελλάδα; Ο ίδιος είχε απαντήσει στην «Ελεύθερη Ώρα» πως «καταρχάς το ότι είσαι μακριά από την οικογένεια, μακριά από τον αδελφό σου ενώ είχε συλληφθεί, δεν ήταν το καλύτερο και ωραιότερο πράγμα. Μαζί πορευτήκαμε, δημιουργήσαμε και κάναμε όλα αυτά. Ούτε αυτός αισθανόταν καλά, ούτε εγώ. Ποτέ δεν έχω πατήσει το πόδι μου στην Κολομβία. Ποτέ δεν έχω δει την Κολομβία πέρα από κινηματογραφικές ταινίες. Αυτά είναι κάποια σενάρια που έχουν βγάλει εδώ, όπως έχουν βγάλει κι άλλα σενάρια για τον αδελφό μου. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Οι δημοσιογράφοι πιστεύω πως εκτελούσαν εντολές των ιδιοκτητών τους και των πολιτικών δυνάμεων που τους καθοδηγούσαν. Ήθελαν να δείξουν στον κόσμο ένα άλλο πρόσωπο του Κοσκωτά, που δεν ήταν η πραγματικότητα. Δυστυχώς για αυτούς για αυτό γύρισα πίσω. Θέλω να πω στον κόσμο ότι Κολομβία, Εσκομπάρ, τα χρήματα από τα ναρκωτικά είναι μόνο σε μυθιστορήματα και σε αυτούς που τα δημιούργησαν, όπως δημιούργησαν το βρώμικο '89. Αυτό πούλαγε ωραία, κάλυψε τους πολιτικούς, έκανε από που ήθελε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, βολεύτηκαν όλοι και ο Κοσκωτάς ήταν ο μεγάλος κακός. Αυτά, όμως, τα είδαν υπήρχαν. Ακόμη δεν μπορούν να βρουν τα λεφτά του Κοσκωτά κι αν τα βρουν, ας με ειδοποιήσουν κι εμένα να τα πάρω».

Για τις σχέσεις με τον αδελφό του, επίσης, είπε: «Είμαστε ενωμένοι. Ο ένας καταλαβαίνει τον άλλο. Εκείνος διάλεξε να δραστηριοποιηθεί έξω από την Ελλάδα. Εγώ ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα. Αισθάνομαι την ανάγκη να αποδείξω σε αυτό τον κόσμο εδώ και για την πατρίδα μου, το τι μπορούμε να κάνουμε. Να δημιουργήσει ένας πραγματικός πατριώτης, ένας που αγαπάει τον τόπο του και δεν είμαι ο μόνος. Εκατομμύρια Έλληνες αγαπάνε την Ελλάδα το ίδιο. Όλοι αυτοί ενωμένοι θα κάνουν αυτή την αλλαγή και την ανατροπή στην ελληνική πραγματικότητα».

Σταύρος Κοσκωτάς εμφάνιση

Εκτός της θέσης που ήδη κατέχει στο δημοτικό συμβούλιο, ο ίδιος δηλώνει πως είναι πρόεδρος στην Talos Group LTD με έδρα το Λονδίνο. Η εταιρεία ασχολείται με πολλούς τομείς, όπως η τεχνολογία, οι αεροπορικές εταιρείες, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ακτοπλοΐα, η υγεία και η επιστήμη του διαστήματος, παρέχοντας συμβουλευτικό ρόλο και αναλαμβάνοντας διάφορα πρότζεκτ.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share