Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σπεύδουν όλοι να τη δουν - Σούσουρο με κρυφή εικόνα σε Δραχμές 30ετίας!

Θα μείνετε άφωνοι...

6 Φεβρουαρίου 2023 08:11
Σπεύδουν όλοι να τη δουν - Σούσουρο με κρυφή εικόνα σε Δραχμές 30ετίας!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν είναι λίγοι αυτοί, που αναπολούν τις δραχμές και σήμερα... θα τις ήθελαν ξανά έναντι του ευρώ, αν και είναι αρκετά τα σύμβολα που ανατριχιάζουν, όπως σε αυτό των 5.000 δραχμών, οι οποίες όμως κρύβουν κι άλλες εκπλήξεις.

Οι δραχμές πλέον μπορεί να αξίζουν μια περιουσία, και πολλοί Έλληνες έχουν κρατήσει κάποια χαρτονομίσματα. Μήπως θυμάστε, λοιπόν, τι απεικόνιζε το χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών; Ναι, σωστά, ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μπροστά, αλλά το ζήτημα είναι η λεπτομέρεια, που υπήρχε στην πίσω όψη.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει ένα χωριό. Αυτό είναι η Καρύταινα, η οποία βρίσκεται στην Ορεινή Αρκαδία. Πρόκειται για ένα μέρος, που έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και σήμερα σφύζει από τουρισμό, ιδιαίτερα στους χειμερινούς μήνες.

Από την Καρύταινα καταγόταν ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο οποίος υπήρξε επίσκοπος Χριστιανουπόλεως και έχει ανακηρυχθεί άγιος από την ορθόδοξη εκκλησία. Είναι πολιούχος της Καρύταινας και η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Μαΐου. Επίσης από την Καρύταινα καταγόταν ο πολιτικός και νομομαθής Νικόλαος Δημητρακόπουλος.

Κρυφή εικόνα σε πεντοχίλιαρο δραχμών

Σοκ με τις δραχμές - Το χαρτονόμισμα με την Αγία Σοφιά που δεν κυκλοφόρησε ποτέ

Το πεντακοσάρικο δραχμών με παράσταση της Αγία Σοφιάς προκαλεί σοκ. Σχεδιάστηκε το 1921 από την American Banknote Company και παραδόθηκε το 1923 ταυτόχρονα με τη Συνθήκη των Σεβρών,

Όταν το θωρηκτό «Αβέρωφ» βρισκόταν αγκυροβολημένο στην Πόλη, όπου είχαν αποβιβαστεί ελληνικά αγήματα με στόχο την πραγματοποίηση της Μεγάλης Ιδέας.

Το πεντακοσάρικο δεν κυκλοφόρησε όμως ποτέ λόγω… πληθωρισμού (κατά την επίσημη δικαιολογία). Το σπάνιο δείγμα είναι αρχειακό, όπως και αυτό εδώ το χαρτονόμισμα που αποσύρθηκε μετά από την κυκλοφορία του.

Αγια Σοφιά σε χαρτονόμισμα δραχμών

Αποκάλυψη βόμβα! Τι πραγματικά θα συμβεί αν πάμε στη δραχμή…

Τα σενάρια και οι θεωρίες για την δραχμή είναι πολλά, με αποτέλεσμα οι πολίτες να συγχέουν τις πληροφορίες και να μπερδεύονται.

Είναι φυσιολογικό οι Έλληνες να θεωρούν αδιέξοδο και δύσκολη απόφαση την επιστροφή στη δραχμή, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά. Μάλιστα πολλοί συγκρίνουν το παρελθόν με το παρόν, συγκρίνοντας τι μπορούσαν να αγοράσουν κάποτε με 1000 δραχμές, και τι αντίστοιχα με ευρώ σήμερα.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share