Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Στη φόρα χιλιάδες χρόνια μετά: Λανθασμένη η διάγνωση θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Ανακάλυψη που ανατριχιάζει

8 Δεκεμβρίου 2022 08:06
Στη φόρα χιλιάδες χρόνια μετά: Λανθασμένη η διάγνωση θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., το σώμα του δεν άρχισε να δείχνει σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες ημέρες, σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές.

Για τους αρχαίους Έλληνες, αυτό επιβεβαίωσε κάτι που όλοι σκέφτονταν για τον νεαρό βασιλιά της Μακεδονίας, αλλά και κάτι που φέρεται να πίστευε και ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος για τον εαυτό του: ότι δεν ήταν συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά θεός.

Δείτε επίσης: Το γιατρικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αυτό το βιταμινούχο έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και δεν αρρώσταιναν

Με τις κατακτήσεις του είχε δημιουργήσει μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τα Βαλκάνια μέχρι το σύγχρονο Πακιστάν. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν έτοιμος για μια ακόμα πολεμική εισβολή, όταν αρρώστησε ξαφνικά και πέθανε σε ηλικία 32 χρόνων μετά από 12 μέρες εξοντωτικών πόνων.

Έκτοτε, οι ιστορικοί δεν έχουν συμφωνήσει καθολικά για την αιτία θανάτου του, φτάνοντας σε διάφορες θεωρίες: από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό και την δηλητηρίαση από αλκοόλ, μέχρι την δολοφονία του από έναν εκ των αντιπάλων του.

Θάνατος Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η νέα θεωρία που αλλάζει τα όσα ξέρουμε για το πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος

Με μια νέα, ανατρεπτική θεωρία, μία ιστορικός που είναι και κλινική γιατρός υποστηρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να υπέφερε από μια νευρολογική διαταραχή που είναι γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré (GBS), το οποίο εν τέλει προκάλεσε και τον θάνατό του.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι τα άτομα στο περιβάλλον του μπορεί να μην είχαν παρατηρήσει οποιαδήποτε άμεσα σημεία αποσύνθεσης στο σώμα του για έναν απλό λόγο: επειδή ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ακόμη νεκρός!

Όπως αναφέρει σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Ancient History Bulletin, η δρ. Katherine Hall, ανώτερη λέκτορας στην Σχολή Ιατρικής Dunedin στο πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας, οι περισσότερες άλλες θεωρίες σχετικά με το πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος επικεντρώνονται στον υψηλό πυρετό και στον πόνο στην κοιλιακή χώρα, τα οποία βίωσε τις μέρες πριν πεθάνει.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ίδια, ήταν επίσης γνωστό ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανέπτυξε μια “προοδευτική, συμμετρική και αύξουσα παράλυση” κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του. Και παρόλο που ήταν πολύ άρρωστος, παρέμεινε πνευματικά διαυγής μέχρι και ακριβώς πριν πεθάνει.

Η δρ. Hall ισχυρίζεται ότι το σύνδρομο Guillain-Barré, μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του νευρικού συστήματος, μπορεί να εξηγήσει αυτόν τον συνδυασμό συμπτωμάτων καλύτερα από κάθε άλλη θεωρία, που έχει γραφτεί για τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου.

Πιστεύει ότι μπορεί να ανέπτυξε την εν λόγω διαταραχή από μια λοίμωξη με καμπυλοβακτήριο (Campylobacter pylori), ένα βακτήριο που ήταν πολύ σύνηθες εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με την δρ. Hall, ο Μέγας Αλέξανδρος πιθανώς ανέπτυξε μια παραλλαγή του συνδρόμου Guillain-Barré, η οποία προκαλεί παράλυση χωρίς ο ασθενής να έχει σύγχυση, ή απώλεια των αισθήσεων.

“Ο θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας, ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου, που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία”

Αν και το να βγει μια νέα θεωρία σχετικά με το τι ακριβώς σκότωσε τον Μ. Αλέξανδρο δεν είναι κάτι πρωτότυπο, η δρ. Hall δίνει και μια διαφορετική διάσταση, λέγοντας ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να μην είχε πεθάνει ακόμη, την στιγμή που νόμιζαν όσοι ήταν κοντά του.

Υποστηρίζει ότι η αυξανόμενη παράλυση που υπέστη ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως και το γεγονός ότι εξαιτίας της το σώμα του χρειαζόταν λιγότερο οξυγόνο καθώς ο οργανισμός του όδευε προς τον θάνατο, θα σήμαινε ότι η αναπνοή του ήταν λιγότερο ορατή. Επειδή στην αρχαιότητα οι γιατροί βασίζονταν στην παρουσία, ή την απουσία της αναπνοής, αντί για τον σφυγμό, για να καθορίσουν αν ένας ασθενής ήταν ζωντανός ή νεκρός, η δρ. Hall πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να θεωρήθηκε νεκρός πριν πεθάνει.

“Σκοπός μου ήταν να διεγείρω μια νέα συζήτηση και ενδεχομένως να ξαναγραφτούν τα βιβλία της ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου ήταν έξι ημέρες αργότερα από ό,τι είχε γίνει ανακοινωθεί αρχικά” δήλωσε η δρ. Hall σε μια ανακοίνωσή της στο πανεπιστήμιο του Otago. “Ο θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας, ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου, που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία”, ανέφερε.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share