Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Ποιος να το περίμενε - Έτσι λεγόταν η Αθήνα πριν πάρει το όνομα που έχει σήμερα

Η ιστορία της πρωτεύουσας της Ελλάδας

1 Δεκεμβρίου 2022 08:39
Ποιος να το περίμενε - Έτσι λεγόταν η Αθήνα πριν πάρει το όνομα που έχει σήμερα
Πηγή φωτογραφίας: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Αθήνα είναι ως γνωστόν μία από τις αρχαιότερες πόλεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Με μια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων δε θα μπορούσε παρά να έχει αλλάξει διάφορα ονόματα μέχρι να καταλήξει στο σημερινό.

Διαβάστε επίσης: Κόβαλος, Εύπηγος, Πόσθων: Αυτές ήταν οι ασυνήθιστες βρισιές στην Αρχαία Ελλάδα

Η Αθήνα και η ιστορία της

Η ιστορία της Αθήνας, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, φθάνει ως το 3.200 π.Χ. Αυτό την κατατάσσει και επίσημα στις αρχαιότερες συνεχόμενα κατοικημένες πόλεις ολόκληρου του κόσμου. Πρώτοι κάτοικοι της περιοχής θεωρούνται οι Πελασγοί και μετέπειτα, μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, οι Ίωνες (ο γενάρχης Ίων ήταν υιός του Απόλλωνα και της Κρέουσας).

Λεγόταν όμως πάντα Αθήνα αυτή η πόλη και αν όχι ποιο ήταν πριν το όνομά της; Το αρχικό όνομα σημερινής πρωτεύουσας της Ελλάδας ήταν Ακτή ή Ακτική. Το είχε πάρει από τον πρώτο της βασιλιά, Ακταίο. Η ίδρυση της Αθήνας χάνεται στην αχλύ του μύθου. Αυτό που είναι γενικώς αποδεκτό είναι ότι προϋπήρχε της Μυκηναϊκής εποχής. Αν πάμε τώρα ακόμη πιο πίσω, στα πανάρχαια χρόνια της νεολιθικής εποχής, όλη η περιοχή της Αττικής λεγόταν «Κραναά». Η ονομασία προέρχεται από το επίθετο «κραναός» που σημαίνει τραχύς, πετρώδης. Είναι λογικό αυτό το όνομα αν σκεφτεί κανείς ότι έτσι ήταν όλη η βραχώδης Αττική χερσόνησος.

αρχαια-αθηνα-περικλησ-1-12

Το δεύτερο όνομά της, θεωρείται πώς ήταν Κεκροπία και είχε προέλθει από τον βασιλιά Κέκροπα. Ο Κέκρωψ δέχεται το δώρο της θεάς Αθηνάς, το ιερό δένδρο της ελαίας, κρατήρας 410 π.Χ., ο οποίος διαδέχθηκε τον Ακταίο, αφού παντρεύτηκε την κόρη του. Ο μύθος γι’ αυτή την ονομασία που αποδίδεται στην Αθήνα λέει ότι το κάτω μέρος του σώματος του ήταν το ίδιο με αυτό ενός δράκου. Κάπως έτσι λοιπόν λάμβανε τα διάφορα ονόματά της.

Μια τόσο ιστορική πόλη, λοιπόν, δε θα μπορούσε να μην έχει και παρελθόν όσον αφορά το όνομά της. Όσο, εξάλλου, και αν διαβάζεις την ιστορία που έχει η Αθήνα πάντα θα βρίσκεις άγνωστες λεπτομέρειες και πτυχές της που δεν γνώριζες. Σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις!

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share