Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτός είναι ο λόγος που η Τζάκι δεν έβγαλε το ροζ ταγέρ της μετά τη δολοφονία του Κένεντι (photo)

Το μήνυμα που ήθελε να περάσει με τα ρούχα γεμάτα από το αίμα του νεκρού συζύγου της

15 Ιανουαρίου 2022 20:30
Αυτός είναι ο λόγος που η Τζάκι δεν έβγαλε το ροζ ταγέρ της μετά τη δολοφονία του Κένεντι (photo)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Τζάκι Κένεντι το Νοέμβριο του 1963, ενώ εξακολουθούσε να αναρρώνει από τον θάνατο του πρόωρου γεννημένου γιου της Πάτρικ Μπουβιέ Κένεντι, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, συμφώνησε να συνοδεύσει τον σύζυγο της Τζον Φ. Κένεντι σε ένα ταξίδι στο Τέξας.

«Ήθελα να αποπλανήσω...» - Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον έγγαμο βίο του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι

Κατά την διάρκειά του, δυστυχώς, ο Πρόεδρος Κένεντι δολοφονήθηκε ενώ καθόταν δίπλα στην Τζάκι και το ροζ ταγέρ που φορούσε η ίδια καλύφθηκε με το αίμα του συζύγου της.

Μετά τη δολοφονία του προέδρου, η Τζάκι αρνήθηκε να αλλάξει τα ρούχα της για το υπόλοιπο της ημέρας, κάτι που δημιούργησε μια ισχυρή και καταστροφική εικόνα για το κοινό, αντανακλώντας ταυτόχρονα το προσωπικό της τραύμα.

κενεντι-τζακι

Στις 22 Νοεμβρίου 1963, η Τζάκι καθόταν δίπλα στον σύζυγό της σε μια λιμουζίνα ανοιχτού τύπου κατά την αυτοκινητοπομπή στους δρόμους του Ντάλας. Φαινόταν εντυπωσιακή με το ροζ ταγέρ της (αν και συχνά περιγράφεται ως Chanel, στην πραγματικότητα ήταν ένα εγκεκριμένο αντίγραφο που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη, οπότε η Τζάκι δεν θα κατηγορούνταν ότι ψώνιζε από το εξωτερικό).

Τότε ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ένας χτύπησε την πλάτη του προέδρου των ΗΠΑ και βγήκε από το λαιμό του, ενώ ένας άλλος διαπέρασε το κεφάλι του. Καθώς η Τζάκι πάλευε να συνειδητοποιήσει τι είχε μόλις συμβεί, το αίμα του συζύγου της είχε εισχωρήσει στο ταγέρ της.

Η Τζάκι κρατούσε τον σύζυγό της στο δρόμο προς το νοσοκομείο Parkland Memorial, προσπαθώντας να διατηρήσει το κεφάλι του όρθιο. Ο αντιπρόεδρος του Κένεντι, Λίντον Τζόνσον, βρισκόταν σε ένα ξεχωριστό όχημα στην ίδια πομπή, και τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος κατευθύνθηκαν, επίσης, προς το νοσοκομείο.

κενεντι-τζακι

Αν και χωρίστηκαν καθώς οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν τον πρόεδρο, η Τζάκι επέστρεψε γρήγορα στο πλευρό του συζύγου της και γονάτισε στο ματωμένο πάτωμα για να προσευχηθεί. Ωστόσο, δεδομένης της σοβαρότητας των τραυματισμών του JFK, οι γιατροί σύντομα σταμάτησαν την οποιαδήποτε προσπάθεια, ανακοινώνοντας στη 1.00 μ.μ. την ώρα του θανάτου του.

Ο αντιπρόεδρος Τζόνσον ορκίστηκε ως ο 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ μέσα στο Air Force One, με το οποίο μεταφερόταν και η σωρός του Κένεντι. Στο αεροπλάνο η Τζάκι βρήκε μια αλλαξιά ρούχα να την περιμένει. Σκούπισε το πρόσωπό της, αλλά θα αποκάλυπτε αργότερα στο περιοδικό Life το σκεπτικό της: «Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, σκέφτηκα, γιατί να ξεπλύνω το αίμα; Θα έπρεπε να το αφήσω εκεί, για να βλέπουν τι έχουν κάνει».

κενεντι-τζακι

Έχοντας αυτό κατά νου, η Τζάκι επέλεξε να μην αλλάξει τα ρούχα της, ακόμη και όταν συμφώνησε να είναι παρούσα στην ορκωμοσία του Τζόνσον. Η πρώην πρώτη κυρία γνώριζε πολύ καλά τη δύναμη της εικόνας και τα μηνύματα που μπορεί να μεταφέρει.

Εμφανιζόμενη με το αιματοβαμμένο ροζ ταγέρ της υπενθύμισε σε όλους, και σε όλους όσοι αργότερα θα έβλεπαν τις φωτογραφίες από την συγκεκριμένη τραγική μέρα, το τι ακριβώς είχε συμβεί. Όταν, μάλιστα, της προσφέρθηκε η επιλογή να κατέβει από το αεροπλάνο φτάνοντας στην Ουάσιγκτον χωρίς να φωτογραφηθεί, επέμεινε και πάλι «θα βγούμε από το αεροπλάνο κανονικά. Θέλω να δουν τι έχουν κάνει».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share