Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πώς εξελίχθηκαν τα Χριστούγεννα στο πέρασμα των αιώνων;

Πώς έγιναν τόσο δημοφιλή;

15 Δεκεμβρίου 2021 12:44
Πώς εξελίχθηκαν τα Χριστούγεννα στο πέρασμα των αιώνων;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τη γέννηση του Ιησού Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, στολίζουν δέντρο και περιμένουν τον Άγιο Βασίλη. Τα Χριστούγεννα είναι και χαρούμενα και λαμπερά, αλλά πώς εξελίχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και πώς έγιναν τόσο δημοφιλή;

Γεμάτη παράδοση και γεμάτη εορτασμούς, η χριστιανική εορτή, που γιορτάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στις 25 Δεκεμβρίου, γιορτάζει τη γέννηση του Ιησού Χριστού στη Βηθλεέμ. Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ μερικές από τις καλύτερες ιδέες για τα δώρα Χριστουγέννων στους αγαπημένους σας.

Στη σύγχρονη εποχή, έχει γίνει μια ολοένα και πιο εκκοσμικευμένη γιορτή γεμάτη χαρά και οικογενειακές στιγμές, που χαρακτηρίζεται από παραδόσεις που προέρχονται από μια ποικιλία πολιτισμών.

Πώς ήρθαν όμως τα Χριστούγεννα και τι κρύβεται πίσω από μερικά από τα πιο αγαπημένα έθιμα.

Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός;

Τα χριστιανικά ευαγγέλια δεν αναφέρουν την ημερομηνία γέννησης του Ιησού, γνωστή ως Γέννηση. Αφηγούνται την ιστορία της αμόλυντης σύλληψης και της ταπεινής γέννησής του.

Σύμφωνα με τα ευαγγέλια, η μητέρα του Ιησού, η Μαρία, ήταν μια παρθένα που επιλέχθηκε από τον Θεό για να γεννήσει τον μονάκριβο γιο του. Αφού έμαθε ότι η Μαίρη ήταν έγκυος, ο αρραβωνιαστικός της, ένας ξυλουργός ονόματι Τζόζεφ, θέλησε να ακυρώσει τον αρραβώνα τους.

Όμως ένας άγγελος του εμφανίστηκε σε ένα όνειρο και του είπε να μην φοβάται. Στη συνέχεια, οι νεόνυμφοι έκαναν ένα επίπονο ταξίδι στη Βηθλεέμ για να συμμετάσχουν σε μια υποχρεωτική απογραφή.

Η εισροή επισκεπτών στη Βηθλεέμ σήμαινε ότι δεν υπήρχε κατάλυμα για να νοικιάσει το ζευγάρι που περίμενε. Αφού ένας ξενοδόχος τους λυπήθηκε και τους άφησε να κοιμηθούν στον στάβλο του, η Μαρία γέννησε τον γιο του Θεού. Τον ξάπλωσε σε μια φάτνη καθώς οι άγγελοι τραγουδούσαν και ένα φωτεινό αστέρι άρχισε να λάμπει στον ουρανό.

Πώς εξελίχθηκαν τα Χριστούγεννα στο πέρασμα των αιώνων;

Οι ιστορικοί διαφωνούν για το πώς η 25η Δεκεμβρίου συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, μέχρι το 336 μ.Χ., τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν από τη χριστιανική εκκλησία στη Ρώμη εκείνη την ημέρα, η οποία συνέπεσε με τη ρωμαϊκή γιορτή της χειμερινής ισημερίας της Saturnalia.

Τα χειμερινά φεστιβάλ υπήρχαν παγκοσμίως από την αρχαιότητα, και τελικά πολλές από τις παραδόσεις αυτών των φεστιβάλ συνδέθηκαν με τα Χριστούγεννα. Για παράδειγμα, το φεστιβάλ του γερμανικού ηλιοστασίου του Yule περιλάμβανε συμπόσια και εορτασμούς.

Μεσαιωνικές χριστουγεννιάτικες γιορτές

Με την πάροδο του χρόνου, τα Χριστούγεννα απέκτησαν δημοτικότητα - και νέες παραδόσεις. Στη μεσαιωνική Αγγλία, τα Χριστούγεννα ήταν ένα 12ήμερο φεστιβάλ που περιλάμβανε όλα τα είδη γλεντιού, από θεατρικά έργα μέχρι ξέφρενα γλέντια μέχρι θεάματα για τον εορτασμό της γέννησης του Ιησού. Η μουσική, τα δώρα και η διακόσμηση έγιναν ο κανόνας.

Οι πιο εξωφρενικές γιορτές γιορτάζονταν από μονάρχες όπως ο Ερρίκος Γ', οι καλεσμένοι του οποίου έβγαζαν 600 βόδια σε μια γιορτή των Χριστουγέννων του 13ου αιώνα. Τα πανεπιστήμια στεφάνωναν έναν «Βασιλέα των Χριστουγέννων» ή «Βασιλιά των φασολιών» που «κυβέρνησε» τους συνομηλίκους του κατά την περίοδο των γιορτών, και ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς εορτασμοί περιλάμβαναν ύμνους και κάλαντα.

Αλλά δεν απολάμβαναν όλοι τους εορτασμούς. Το 1644, οι Άγγλοι πουριτανοί απαγόρευσαν το φεστιβάλ, προκαλώντας ταραχές και βοήθησαν να πυροδοτηθεί ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος της Αγγλίας.

Η επιρροή της Γερμανίας στα Χριστούγεννα

Η Αγγλία δεν είχε το μονοπώλιο των Χριστουγέννων. Οι εορταστές σε όλο τον κόσμο ενσωμάτωσαν έθιμα από τα χειμερινά φεστιβάλ τους στις διακοπές, ίσως όχι περισσότερο από τους Γερμανούς.

Η Γερμανία πιστώνεται ότι γέννησε ένα παγκόσμιο σύμβολο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο εξελίχθηκε από την παγανιστική παράδοση του στολισμού με κλαδιά δέντρων. Η εκδοχή των Γερμανών, ένα πεύκο εσωτερικού χώρου στολισμένο με κεριά και δώρα, Tannenbaum. Η παράδοση άρχισε να αναπτύσσεται τον 19ο αιώνα, όταν η βρετανική βασιλική οικογένεια, που είχε γερμανικές ρίζες, έστησε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και ξεκίνησε μια παγκόσμια τάση.

Στη Γερμανία - ο εμπνευστής πολλών άλλων παραδόσεων, όπως τα στεφάνια Advent, οι καρυοθραύστες και οι χριστουγεννιάτικες αγορές - τα Χριστούγεννα διαμορφώθηκαν επίσης από πολιτικές δυνάμεις. Στη δεκαετία του 1930, οι Ναζί προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν τη γιορτή ως μια μη χριστιανική γιορτή του Τρίτου Ράιχ.

Οι ΗΠΑ ερωτεύονται τα Χριστούγεννα

Όπως στην Αγγλία, οι Αμερικανοί πουριτανοί απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα, στη Μασαχουσέτη το 1659, άροντας την απαγόρευση μόνο το 1681. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονταν με πολύ κέφι μέχρι τον Εμφύλιο Πόλεμο, ο οποίος ενίσχυσε για πολλούς τη σημασία του σπιτιού και της οικογένειας. Το 1870, μετά το τέλος του πολέμου, το Κογκρέσο έκανε τα Χριστούγεννα την πρώτη ομοσπονδιακή αργία του έθνους.

Εν τω μεταξύ, καθώς οι μετανάστες "πλημμύρισαν" τις ΗΠΑ στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, έφεραν μαζί τους τις δικές τους παραδόσεις. Όπως γράφει ο ιστορικός των Χριστουγέννων William D. Crump στην The Christmas Encyclopedia, αυτό δημιούργησε «ένα είδος χριστουγεννιάτικου χωνευτηρίου, με αφομοίωση διαφόρων πολιτισμών σε πιο ομοιόμορφες και ευρέως εορτασμένες διακοπές στο σπίτι με την οικογένεια».

Μια από αυτές τις πολιτιστικές εικόνες που έφεραν μαζί τους οι μετανάστες θα γινόταν μια ευδιάκριτη Αμερικανίδα διασημότητα - ο Άγιος Βασίλης.

Πώς ο Άγιος Νικόλαος έγινε Άγιος Βασίλης

Μία από τις πιο δημοφιλείς φιγούρες των σύγχρονων Χριστουγέννων είναι ο Άγιος Βασίλης, ο πατριάρχης με στρογγυλή κοιλιά, με άσπρη γενειάδα που παίρνει ένα έλκηθρο με τάρανδο για να παραδώσει δώρα σε καλά παιδιά σε όλο τον κόσμο. Ο χαρακτήρας βασίζεται στον Άγιο Νικόλαο, έναν Έλληνα επίσκοπο του τρίτου αιώνα που συνδέθηκε με τη δωρεά του Δεκεμβρίου.

Ο Άγιος Βασίλης ήρθε στις ΗΠΑ με Γερμανούς και Ολλανδούς μετανάστες τον 18ο και 19ο αιώνα. Έγινε δημοφιλής σε ιστορίες Αμερικανών συγγραφέων όπως ο Ουάσινγκτον Ίρβινγκ και ο Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ — του οποίου το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» είναι ίσως περισσότερο γνωστό από τα αρχικά του λόγια, «Twas the night before Christmas».

 Πώς εξελίχθηκαν τα Χριστούγεννα στο πέρασμα των αιώνων;

Το εμβληματικό βλέμμα του Άγιου Βασίλη διαδόθηκε από τον εικονογράφο Thomas Nast, ο οποίος βασίστηκε σε ευρωπαϊκές λαϊκές ιστορίες για να δημιουργήσει έναν Άγιο Βασίλη του οποίου η δημοτικότητα σύντομα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Το 1890, ο έμπορος Τζέιμς Έντγκαρ ξεκίνησε ένα ανεξίτηλο έθιμο όταν ντυνόταν σαν Άγιος Βασίλης και χαιρετούσε τα παιδιά στους διαδρόμους του πολυκαταστήματός του στο Μπρόκτον της Μασαχουσέτης. Η ιδέα απογειώθηκε και οι Άγιοι Βασίληδες συχνάζουν από τότε σε πολυκαταστήματα (και πιο πρόσφατα σε εμπορικά κέντρα).

Η προέλευση άλλων χριστουγεννιάτικων εθίμων

Το φως ήταν πάντα μέρος των χειμερινών φεστιβάλ, με την υπογραφή τους στις μακριές, σκοτεινές νύχτες. Τα ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα φώτα είναι ένα μοντέρνο spin-off των παλιομοδίτικων κεριών που τοποθετούσαν οι Γερμανοί στα δέντρα τους. Ο Τόμας Έντισον, εφευρέτης του λαμπτήρα, πιστώνεται ως ο εφευρέτης του πρώτου σκέλους των φώτων. Το 1882 ο συνεργάτης του, Edward H. Johnson, δημιούργησε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο φωτισμένο με χρωματιστά φώτα.

Η αμερικανική καινοτομία διαμόρφωσε επίσης την πάντα δημοφιλή παράδοση της ανταλλαγής δώρων τα Χριστούγεννα. Τον 20ο αιώνα, η εμπορική συσκευασία δώρου αντικατέστησε τη συσκευασία με καφέ χαρτί όταν ο Rollie B. Hall, του οποίου ο αδερφός είχε ιδρύσει τη Hallmark Cards, χρησιμοποίησε στυλιζαρισμένες γαλλικές επενδύσεις φακέλων αφού τελείωσε το χαρτομάντηλο στο κατάστημά του. Ο Hallmark συνέβαλε επίσης στη σύγχρονη χριστουγεννιάτικη κάρτα, δημιουργώντας μια μεγαλύτερη τυπωμένη κάρτα από χαρτόνι στο τέλους του 19ου αιώνα, με μορφή βιβλίου, ιδανική για εξατομικευμένα συναισθήματα.

Τα δώρα, οι κάρτες και τα διακοσμητικά είναι όλα καλά, αλλά για πολλούς, τα Χριστούγεννα δεν ολοκληρώνονται χωρίς τα αγαπημένα τους φαγητά. Τα σπίτια με μελόψωμο κέρδισαν τη δημοτικότητα των Χριστουγέννων στις αρχές του 19ου αιώνα μετά τη δημοσίευση των αδερφών Γκριμ Χάνσελ και Γκρέτελ, όπου δύο παιδιά απήχθησαν από μια μάγισσα που ζει σε ένα σπίτι με τοίχους από μελόψωμο και άλλα γλυκά.

Μια ολοένα και πιο κοσμική γιορτή

Αν και τα Χριστούγεννα έχουν θρησκευτική προέλευση, έχουν γίνει μια κοσμική -και όλο και πιο εμπορευματοποιημένη- γιορτή. Αυτό πυροδότησε ανησυχία για αιώνες, λέει η ιστορικός Lisa Jacobson. «Οι άνθρωποι έχουν παραπονεθεί για την υπερβολική εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων από την [σύγχρονη] ενσάρκωσή τους στα μέσα του 19ου αιώνα», λέει στο The Current του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Santa Barbara. «Δεν νομίζω ότι αυτή η αμφιθυμία έχει εξαφανιστεί ποτέ εντελώς».

Όσοι φοβούνται ότι η γιορτή έχει απομακρυνθεί από τις θρησκευτικές της ρίζες. Το 2019, περισσότεροι από εννέα στους δέκα Αμερικανούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση από την Gallup δήλωσαν ότι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα — αλλά μόνο το 35 % είπε ότι θεωρούσε τη γιορτή ως «έντονα θρησκευτική». Αλλά με το συνονθύλευμα παγανιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων, η γιορτή προσφέρει κάτι —είτε ιερό είτε όχι— για όλους όσους τις γιορτάζουν.

Πηγή: nationalgeographic.com

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share