Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τo κρυμμένο οικογενειακό μυστικό του Ωνάση

Το ξέρατε;

14 Δεκεμβρίου 2021 15:15
Τo κρυμμένο οικογενειακό μυστικό του Ωνάση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ένας από τους διασημότερους "κροίσους" του 20ου αιώνα, είχε ένα κρυμμένο οικογενειακό μυστικό, το οποίο αφορούσε την ξαδέλφη του, η οποία δεν κατάφερε να ακολουθήσει την οικογένειά της από τη Σμύρνη στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία διάβασε εδώ για την συγκλονιστική «προφητεία» του Αριστοτέλη Ωνάση.

Η ιστορία αυτή αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο του βιβλίου, το οποίο συνέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου της οικογένειας Ρουσέλ κ. Αλέξης Μανθεάκης και το οποίο κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2000, από τις Εκδόσεις Φερενίκη, πρώτα στην Ελλάδα και ύστερα στο εξωτερικό.

Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Αθηνά - Στο μάτι τού Κυκλώνα».

Τo κρυμμένο οικογενειακό μυστικό του Ωνάση

Ποια ήταν η ξαδέρφη

Η «χαμένη» εξαδέλφη του Ωνάση ήταν αδελφή του Νίκου Κονιαλίδη, ο οποίος παντρεύτηκε τη Μερόπη Κονιαλίδη, μία εκ των τριών αδελφών του Αριστοτέλη.

Την κοπέλα αυτή την άρπαξαν οι Τούρκοι στην προκυμαία της φλεγόμενης Σμύρνης. Ήταν μια τραγωδία που βύθισε στο πένθος την οικογένεια Ωνάση. Η κοπέλα ήταν τότε 12 χρόνων. Ο Κονιαλίδης την έψαχνε απεγνωσμένα επί μισό αιώνα. Σύμφωνα με μία πληροφορία, τη βρήκε στην Πόλη να ζει με την καινούργια της οικογένεια.

Το σίγουρο όμως είναι ότι για αυτήν τη γυναίκα ουδείς είπε ή έγραψε ποτέ το παραμικρό.

« Η κηδεία του Αριστοτέλη Ωνάση στον Σκορπιό και οι εικόνες της Χριστίνας η οποία έκλαιγε περιστοιχισμένη από μια ομάδα συγγενών, γυναίκες όλες τους ντυμένες στα μαύρα, έχουν χαραχθεί στη μνήμη εκατομμυρίων Ελλήνων που παρακολουθούσαν τη μετάδοση από την ελληνική τηλεόραση. Εκείνη την ημέρα του Μαρτίου του 1975, εγώ και η γυναίκα μου η Δήμητρα είχαμε πάει επίσκεψη στη μητέρα μου, στο διαμέρισμά της στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι.

Ο ρεπόρτερ, ο οποίος κάλυπτε την επικήδεια τελετή του Ωνάση, έλεγε ένα ένα τα ονόματα των ανθρώπων που ήταν εκεί, καθώς η κάμερα της τηλεόρασης έπαιρνε ένα πανοραμικό πλάνο πάνω από το φέρετρο για να εστιάσει στη συνέχεια στα πρόσωπα των γυναικών που κάθονταν ακριβώς από πίσω.

Η κόρη του Αριστοτέλη, Χριστίνα, ήταν εκεί μαζί με τις τρεις αδελφές του. Την Καλλιρρόη Πατρονικόλα, την Άρτεμη Γαρουφαλίδου και τη Μερόπη Κονιαλίδου.

«Υπάρχει άλλη μια αδελφή», είπε η μητέρα μου. Ξαφνιασμένος από αυτήν τη δήλωση τη ρώτησα τι εννοούσε. «Ο πατέρας σου, που γλίτωσε από την καταστροφή της Σμύρνης, μου είχε πει μια φορά ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε μια νεώτερη αδελφή που ζούσε ακόμα στην Τουρκία. Έμεινε εκεί μετά την καταστροφή της Σμύρνης το '22 και παντρεύτηκε έναν Τούρκο», εξήγησε η μητέρα μου. Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω όμως τίποτα για αυτήν».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share