Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας στο ΠΑΣΟΚ: Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου 25 χρόνια πριν στην κούρσα της διαδοχής

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

25 Οκτωβρίου 2021 13:12
Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας στο ΠΑΣΟΚ: Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου 25 χρόνια πριν στην κούρσα της διαδοχής
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο από τον πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά, η οποία απεβίωσε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου λίγο πριν κλείσει τα 57 της χρόνια.

Η ιστορία του τραγικού θανάτου της, μας πηγαίνει 25 χρόνια πίσω, όταν στην αλλαγή ηγεσίας του τότε ΠΑΣΟΚ, είχε φύγει από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου.

πασοκ σημίτης παπανδρέου

Οι εκλογές του 96

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 ο Κώστας Σημίτης διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Ιουνίου 1996, μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Αυτή τη φορά οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ θα ταυτίζονται με τον τραγικό θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Οι 6 υποψήφιοι (Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης, Λοβέρδος, Παπανδρέου, Χρηστίδης) για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα μπουν στον αγώνα των προεκλογικών εκδηλώσεων, ούτως ώστε τον Δεκέμβρη μετά από ψηφοφορία να δούμε ποιος θα αναλάβει τελικά τα ηνία.

Γεννηματά Παπανδρέου

Το 1996 ένας Παπανδρέου «έφυγε», 25 χρόνια μετά ένας Παπανδρέου έρχεται ξανά και το μόνο που μένει είναι το αποτέλεσμα της κάλπης.

ΠΑΣΟΚ: Ένα Κίνημα που... γεννήθηκε για να γράψει ιστορία - 47 χρόνια από την ίδρυσή του

Πέρασαν ήδη 47 χρόνια από τότε, που ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωνε την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 στο ξενοδοχείο King Palace.

Ο ιδρυυτής και πρώτος πρόεδρος εθεάθη ανάμεσα σε 150 ανθρώπους διαβάζει αναλυτικά τη διακήρυξη του κόμματος του και τη μοιράζει σε ένα πράσινο βιβλιαράκι σε όλους. Κυρίως οι νεότεροι, πιστεύουν πολύ στο όραμα του Παπανδρέου και τον ακολουθούν. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1981, κερδίζει την εξουσία.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share