Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα - "Κρίση των Ιμίων": Η σοκαριστική στιγμή που δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι κατεβάζουν την ελληνική σημαία (video)

Μέχρι σήμερα οι κόντρες μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν τέλος

27 Ιανουαρίου 2021 15:02
Σαν σήμερα -

Σαν σήμερα: Οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα όπου γίνονται όλο και χειρότερες ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποφευχθούν μεγάλα επεισόδια και από τις δύο μεριές. Επίσης σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν και οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη με την παρουσία του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη.

Συγκεκριμένα πριν από αρκετά χρόνια είχε πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο και αρκετά σοβαρό περιστατικό στα Ίμια μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας με αφορμή τις σημαίες των αντίστοιχων χωρών.

Πως ξεκίνησε η κρίση των Ιμίων.

Σαν σήμερα: Η κρίση στα Ίμια

Η κρίση των Ιμίων ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 1995 και κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 1996.
Όλα ξεκίνησαν τα Χριστούγεννα του 1995, όταν το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκεν Ακάτ», προσάραξε σε αβαθή ύδατα στην Ανατολική Ίμια και εξέπεμψε «SOS».

Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημέρωσε την επόμενη μέρα πως αν δεν επέμβει ρυμουλκό το πλοίο θα κινδυνεύσει. Οι Τούρκοι παρόλο που τα συγκεκριμένα νησιά είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα το 1947, βρήκαν ευκαιρία να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδας στις δυο ακατοίκητες βραχονησίδες. Δυο ημέρες αργότερα ήταν τα ελληνικά ρυμουλκά και όχι τα τουρκικά, τα οποία «ξεκόλλησαν» το πλοίο και το συνόδευσαν σε λιμάνι της Τουρκίας.

Την επόμενη μέρα, οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις προκλήσεις. Εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία διατείνονταν ότι οι βραχονησίδες είναι καταχωρημένες στο κτηματολόγιο του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και πως αποτελούσαν τουρκικό έδαφος. Με καθυστέρηση 10 ημερών, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό.

Έξι ημέρες αργότερα θα παραιτηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου και ξεκινά η νοσηλεία του στο Ωνάσειο. Στις 19 Ιανουαρίου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξουν τον Κώστα Σημίτη σαν νέο πρωθυπουργό. Από εκείνη την στιγμή η κρίση έφτασε στην κορύφωσή της.

Η κρίση των Ιμίων που ξεκίνησε.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο δήμαρχος Καλύμνου, μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή, ένα ιερέα και δυο κατοίκους του νησιού, υψώνει την ελληνική σημαία σε μια από τις δυο βραχονησίδες. Ο δήμαρχος που υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ, κατηγορήθηκε από το κόμμα του ότι έριξε λάδι στην φωτιά.

Στις 27 Ιανουαρίου η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε, όταν δυο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» πέταξαν για τα Ίμια με ελικόπτερο, και αφού κατέβασαν την ελληνική σημαία, ύψωσαν την τουρκική. Η πράξη τους αυτή βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε προκλητικά στα τουρκικά κανάλια.

Οι επόμενες πέντε ημέρες, μέχρι και την σταδιακή εκτόνωση της κρίσης ήταν αγωνιώδεις και δυστυχώς τραγικές, αφού οδήγησαν στον θάνατο τριών μελών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 28 Ιανουαρίου το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού κατεβάζει εκ νέου την τουρκική σημαία, ενώ το βράδυ Έλληνες βατραχάνθρωποι θα αποβιβαστούν στα Ίμια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Την επόμενη πέρα ο Κώστας Σημίτης από την Βουλή, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, πως η Ελλάδα θα απαντήσει αποφασιστικά σε κάθε πρόκληση.

Την ίδια μέρα τουρκικά πλοία παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και κατευθύνθηκαν προς τα Ίμια. Στην εξίσωση μπήκε από νωρίς και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, που συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η κατάσταση στην περιοχή κρεμόταν από τεντωμένη κλωστή, μέχρι που οι δυο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου.

Η κρίση στα Ίμια είναι το μεγαλύτερο επεισόδιο των διαφορών Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, με τις προκλήσεις από τότε, ειδικά τις εναέριες, να μην έχουν σταματήσει.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share