Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

19 χρόνια από την μέρα που άλλαξε τον πλανήτη: Το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους!

Η μαύρη επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου!

11 Σεπτεμβρίου 2020 07:13
19 χρόνια από την μέρα που άλλαξε τον πλανήτη: Το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Νέα Υόρκη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκε, ένα τέταρτο πριν τις 9 το πρωί, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Ένα αεροσκάφος της American Airlines με 92 συνολικά επιβάτες, προσέκρουσε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους άμεσα. Τα σωστικά συνεργεία μαζί με τα τηλεοπτικά έτρεξαν προς το σημείο.

18 λεπτά αργότερα, ένα αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας με 64 επιβάτες, προσκρούει στον άλλο πύργο. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν εμπράκτως τον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη. Μια ατρόμητη χώρα έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα και μάλιστα μέσα στο έδαφός της. Ο Τζόρτζ Μπους κάνει λόγο για εθνική τραγωδία.

10+1 πράγματα που δεν λέει ποτέ κανείς για την 11η Σεπτεμβρίου!

Στις 9:43, ένα τρίτο αεροπλάνο έπεσε πάνω στο Πεντάγωνο, το σύμβολο της Άμυνας της χώρας, με μεγάλο μέρος του να καταστρέφεται. Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν όλα τα σημαντικά κτίρια όπως ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο. Οι Δίδυμοι Πύργοι, δυο από τα χαρακτηριστικά κτίρια της «Μητρόπολης του κόσμου», αρχίζουν να καταρρέουν. Το σύννεφο σκέπασε σχεδόν ολόκληρο το Μανχάταν, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους, όταν καταπλακώθηκαν από τα τσιμέντα.

Από τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου, έχασαν την ζωή τους 2.996 άνθρωποι. Οι επιβάτες των αεροπλάνων, οι βομβιστές αυτοκτονίας, άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στα δυο κτίρια αλλά και 125 άτομα στο Πεντάγωνο. Οι ΗΠΑ θεώρησαν υπεύθυνο τον αρχηγό του δικτύου της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο δισεκατομμυριούχος Μπιν Λάντεν κατάφερε από καταζητούμενος να γίνει ο υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος για τις ΗΠΑ.

Ο Μπους υποσχέθηκε αντίποινα. Ένα μήνα αργότερα, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας το καθεστώς των Ταλιμπάν, που είχαν δώσει άσυλο στονb Τον Μάρτιο του 2003, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, όπου κατάφεραν να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Αλ Κάιντα, απάντησε με τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ, με χαρακτηριστικότερες τις επιθέσεις στο μετρό της Μαδρίτης και του Λονδίνου το 2004 και το 2005 αντίστοιχα. Η 11η Σεπτεμβρίου έμεινε στην ιστορία ως η «Ημέρα που άλλαξε τον κόσμο». Ήταν αδιαμφησβήτητα, το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share