Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Από που πήρε το όνομα του το Έβερεστ;

Η υψηλότερη κορυφή του κόσμου!

4 Ιουλίου 2019 13:58
Από που πήρε το όνομα του το Έβερεστ;

Πολλά χρόνια προτού ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Τένσινγκ Νοργκέι κάρφωσαν την σημαία της Νέας Ζηλανδίας στο υψηλότερο σημείο της Γης, το βουνό Chomolungma (=Μητέρα της Γης) της οροσειράς των Ιμαλαίων στο σημερινό Νεπάλ είχε ήδη αλλάξει το όνομά του.

Ένα απόγευμα του 1852 στο Ντέχρα Ντουν της αυτοκρατορικής Ινδίας, ο υπάλληλος-υπολογιστής (αυτή ήταν τότε η επίσημη ονομασία των υπαλλήλων που έκαναν υπολογισμούς) Χένεσι μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του ανακράζοντας: «Κύριε, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου». Ο προϊστάμενός του, Άντριου Γουό, ενθουσιασμένος ενθυμούμενος τον διευθυντή-προκάτοχό του, Σερ Τζορτζ Έβερεστ, έδωσε το όνομά του στο ψηλότερο βουνό της Γης.

Έτσι λοιπόν, η κορυφή των 8.850 μέτρων πήρε το όνομα της από τον διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας!

Ο Σερ Έβερεστ γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, 4 Ιουλίου του 1790 και πέθανε το 1866.


Σερ Τζόρτζ Έβερεστ.

Έβερεστ: Oικολογικές τουαλέτες σε υψόμετρο 7.028 μέτρων!

Σε οικολογικές τουαλέτες που θα βρίσκονται σε υψόμετρο 7.028 μέτρων θα μπορούν να «ξαλαφρώνουν» οι ορειβάτες στο Έβερεστ, στην κινεζική πλευρά της οροσειράς των Ιμαλαΐων, ένα μέτρο που έχει στόχο να περιορίσει τη μόλυνση στην περιοχή.

Η αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών έχει προκαλέσει τη συσσώρευση απορριμμάτων στην πιο ψηλή κορυφή του κόσμου, τα οποία αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες: σκηνές, υλικά, γκαζάκια ακόμη και περιττώματα. Τα περιττώματα και τα ούρα θα συγκεντρώνονται και θα απομακρύνονται αργότερα.

Να σας θυμίσουμε για το Έβερεστ: Θα ξαναγίνει μέτρηση ύψους γιατί υπάρχουν αμφιβολίες ότι μειώθηκε!

Στη διάρκεια της περιόδου της αναρρίχησης στο Έβερεστ, η οποία ξεκινά την άνοιξη, μια κινεζικήεταιρεία θα εγκαταστήσει στην πιο ψηλή βάση στο Θιβέτ «οικολογικές», όπως τις χαρακτηρίζουν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τουαλέτες. Η εγκατάσταση θα είναι προσωρινή, καθώς οι τουαλέτες αυτές θα απομακρυνθούν στο τέλος της σεζόν.

Παρόμοιες εγκαταστάσεις έχουν ήδη τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια στο Έβερεστ, κυρίως κοντά σε έναν καταυλισμό βάσης που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.200 μέτρων, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share