Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επίγειος παράδεισος: Πως ήταν το Ιράκ πριν τους διαρκείς πολέμους! (video)

8 Νοεμβρίου 2017 08:21
Επίγειος παράδεισος: Πως ήταν το Ιράκ πριν τους διαρκείς πολέμους! (video)

Σε πολεμικό καθεστώς το Ιράκ, είτε μέσω συγκρούσεων είτε μέσω διεθνών κυρώσεων, βρίσκεται ουσιαστικά από το 1980.

Από το 1930, γίνεται ανεξάρτητο βασίλειο, μέχρι την επανάσταση του 1958, που εγκαθίδρυσε την δημοκρατία στην χώρα.

Αυτή όμως η δημοκρατία κράτησε μόλις για 21 χρόνια. Το 1979 ήταν η χρονιά που ο Σαντάμ Χουσεΐν επέβαλλε μια βίαια και βάναυση δικτατορία, που την επόμενη χρονιά έγινε και επιθετική. Το 1980 ο Σαντάμ εισβάλλει στο γειτονικό Ιράν και ο πόλεμος ξεκινά, χωρίς να έχει σταματήσει μέχρι σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Voice: Ο Μουζουράκης «ερωτοτρόπησε» με παίκτρια κι εκείνη του έκανε δημόσια ερωτική εξομολόγηση! (video)

Το 1998 με παρέμβσαη των Ηνωμένων Εθνών που συνέταξε ειρηνευτικό σ΄χεδιο, η σύγκρουση Ιράν-Ιράκ τερματίζεται. Σε λιγότερο από 2 χρόνια όμως το Ιράκ θα επιτεθεί και στο Κουβέιτ. Ο Σαντάμ δεν έλεγε να το βάλει κάτω και αφού παρέμενε αμετανόητος, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο και την κρίση του Περσικού Κόλπου.

Ο πρόεδρος Μπους παίρνει την άδεια του Κογκρέσου να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας. Στις 17 Ιανουαρίου το 1991, οι σύμμαχοι θα βομβαρδίσουν ανελέητα την Βαγδάτη.

10 χρόνια αργότερα, ο γιος του Τζορτζ Μπους, ο Τζόρτζ Μπους Τζούνιορ, ύστερα από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου, κατηγόρησε το Ιράκ ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Ο αμερικανικός στρατός κατέλαβε το Ιράκ την 1η Μαΐου του 2002, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση. Ο Σαντάμ Χουσεΐν αρχικά διέφυγε αλλά συνελήφθη και εκτελέστηκε λίγο αργότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads: Τι είδαμε χτες; H απαράδεκτη συμπεριφορά Αλεξάνδρου σε Αναδιώτη και το άγνωστο ατύχημα του Οροκλού! Ποιος κέρδισε ασυλία; (videos)

Η εταιρεία British Pathe έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο που δείχνει πόσο όμορφο και ειρηνικό ήταν το Ιράκ την δεκαετία του ’50.

Δείτε το βίντεο ατο Athensmagazine.gr:

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share