Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Μπικίνι: Αυτή είναι η ιστορία του πιο θρυλικού μαγιό!

13 Ιουλίου 2017 20:00
Μπικίνι: Αυτή είναι η ιστορία του πιο θρυλικού μαγιό!

Πολλά είναι αυτά που αγαπάμε στο καλοκαίρι. Οι διακοπές, ο ήλιος, η θάλασσα, το μαύρισμα και φυσικά για τις γυναίκες αγαπημένο κομμάτι είναι το μπικίνι. Σε άπειρα σχέδια, χρώματα, στυλ, είναι το μεγάλο «στοίχημα» για τις απανταχού γυναίκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέθανε γνωστός Έλληνας τραγουδιστής!

Πώς όμως δημιουργήθηκε η ιδέα για το μπικίνι, από ποιον και πως ξεκίνησε η ιστορία του μέσα στον χρόνο;

Το σέξι μπικίνι λοιπόν γεννήθηκε από τον Γάλλο μηχανικό Louis Reard στις 5 Ιουλίου 1946 και έγινε παγκόσμια τρέλα πριν από τα μέσα της δεκαετίας του '50, όταν άρχισε να φιγουράρει πάνω σε διασημότητες όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Σοφία Λόρεν, η Μέριλιν Μονρόε και η Τζέιν Μάνσφιλντ.

Το αυθεντικό μπικίνι της σύγχρονης εποχής σχεδιάστηκε λοιπόν από τον Louis Reard και αποτελούταν από ελάχιστο ύφασμα, με τον μηχανικό να ισχυρίζεται ότι ένα αληθινό μπικίνι πρέπει να χωράει να περάσει μέσα από βέρα! Ο ίδιος κατέληξε στην ιδέα βλέποντας τις γυναίκες στην παραλία να κάνουν τα πάντα για λίγο καλύτερο μαύρισμα και αποφάσισε να τις βοηθήσει...

Το μπικίνι πήρε το όνομά του από τα Νησιά του Μπικίνι στον Βόρειο Ειρηνικό, όπου συνέβη μια από τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές της Ιστορίας 4 μέρες νωρίτερα: ήταν πιθανότατα ένα κλείσιμο του ματιού στην εκρηκτική επίδραση που θα είχε στον κόσμο της μόδας!

Στις 5 Ιουλίου 1946 λοιπόν ο Louis Reard αποκάλυψε με κάθε επισημότητα τον σχεδιαστικό του νεωτερισμό στην Piscine Molitor, μια δημοφιλή παριζιάνικη πισίνα, κάνοντας τη Micheline Bernardini την πρώτη γυναίκα του νέου κόσμου που θα το φορούσε ποτέ. Ο Reard αντιμετώπισε μάλιστα δυσκολίες στο να βρει εθελόντρια, με την τολμηρή χορεύτρια καμπαρέ Bernardini να ορθώνει τελικά ανάστημα και να αποδέχεται την πρόκληση. Το μοντέλο θα λάμβανε κατόπιν περισσότερα από 50.000 ευχαριστήρια γράμματα από γοητευμένους νεαρούς, ευχαριστώντας τη για την εμφάνισή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπο: Η ημίγυμνη φωτογραφία στο Instagram και η αλλαγή στο σώμα του ενάμιση μήνα μετά το Survivor!

Το πρώτο μπικίνι περιγραφόταν ως το μαγιό που αποκάλυπτε «τα πάντα για μια γυναίκα, εκτός από το μεσαίο της όνομα», και βέβαια απαγορεύτηκε αρχικά στις χώρες που επικρατούσε ο καθολικισμός.

Στην πρώτη μάλιστα διοργάνωση των καλλιστείων Μις Κόσμος το 1951, η Σουηδή νικήτρια Kiki Hakansson έγινε η πρώτη κοπέλα που θα φορούσε μπικίνι στην τελετή βράβευσης καλλιστείων. Και η τελευταία βεβαίως, όταν το περιστατικό ξεσήκωσε τη μήνη του πάπα! Στη δοκιμασία των κοριτσιών μάλιστα με μπικίνι δεν ήταν λίγες οι χώρες που απείλησαν ότι θα εγκατέλειπαν τον διαγωνισμό λόγω του ανάρμοστου του μέρους...

Την ίδια μάλιστα χρονιά στην Αυστραλία, περισσότερες από 50 γυναίκες εκδιώχθηκαν από τις αστυνομικές αρχές από την πλαζ γιατί εμφανίστηκαν με μπικίνι (και σκανδάλισαν τα χρηστά ήθη της πουριτανικής εποχής).

Το Bond girl Ούρσουλα Άντρες στη μνημειώδη εμφάνισή της με το κατάλευκο μπικίνι στο «Dr No» του 1962 βοήθησε καθοριστικά στο να γίνει μόδα.

Αυτή που ωστόσο το καθιέρωσε στη γυναικεία συνείδηση της Γαλλίας δεν ήταν άλλη από την «Μπεμπέ». Η Μπριζίτ Μπαρντό το φόρεσε στην πρώτη της επίσκεψη το 1953 στο περίφημο Φεστιβάλ των Κανών, κόβοντας τα αίματα των αντρών της Κρουαζέτ.

Η εκρηκτική Diana Dors θα το φορούσε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1955 αφήνοντας άφωνους τους επισκέπτες της βενετσιάνικης Μόστρας.

Και βέβαια το 1960 το μπικίνι θα εισβάλει και στη μουσική βιομηχανία. Ο Brian Hyland τραγουδά το «Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini» και οι πωλήσεις του μαγιό αγγίζουν ταβάνι! Το περιοδικό Playboy παρουσιάζει το πρώτο του εξώφυλλο με μπικίνι το 1962.

Επιστρέφοντας στα χρόνια πριν από την έλευση του μπικίνι, οι γυναίκες παρέμεναν καλυμμένες σε όλη τη δεκαετία του '30, όπως αποδεικνύει φωτογραφία από το 1939.

Τα μπικίνι άρχισαν μάλιστα να εμφανίζονται στις παραλίες των ΗΠΑ στη δεκαετία του '40, όταν οι πολεμικές ανάγκες επέβαλαν μια νέα πραγματικότητα. Η αμερικανική κυβέρνηση παρήγγειλε μείωση κατά 10% στο ύφασμα που χρησιμοποιούταν για τα γυναικεία μαγιό εξαιτίας των επιτακτικών αναγκών του Β' Παγκοσμίου!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα κλάψετε από τα γέλια! Τα πειράγματα του Πέτρου Φιλιππίδη στα backstage της παράστασης του (video)

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε η Μέριλιν Μονρόε στο μεγάλο πανί ήταν μέσα σε μπικίνι στην ταινία του 1962 «Something's Got To Give».

Το μπικίνι βρήκε τον δρόμο του και για το εξώφυλλο του περιοδικού Sports Illustrated το 1964.

Η Ράκελ Γουέλς είχε μόλις τρεις ατάκες στην ταινία του 1966 «One Million Years BC», το γούνινο μπικίνι της όμως έκλεψε την παράσταση και την έκανε αστέρι!

Παρά τη σύντομη αναβίωση του ολόσωμου στις αρχές της δεκαετίας του '90, το μπικίνι παραμένει η Νο 1 επιλογή των γυναικών παγκοσμίως.

Το ακριβότερο μπικίνι του κόσμου αποτιμάται γύρω στα 23 εκατ. ευρώ, κι αυτό γιατί φέρει περισσότερα από 150 καράτια διαμαντιού, ενώ η μεγαλύτερη παρέλαση με μπικίνι σημειώθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής το 2009, με 287 κορίτσια να παλεύουν για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού στον καρκίνο του μαστού.

πηγή:newmoney.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share