Σάββατο, 11 Μαΐου 2024

Θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτό το Σαββατοκύριακο (15/1-16/1)

Τι θα δούμε;

14 Ιανουαρίου 2022 12:35
Θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτό το Σαββατοκύριακο (15/1-16/1)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η θεατρική ζωή της πόλης ενισχύεται με νέες "δυνάμεις" και μία ποικιλία έργων, από κλασικό μέχρι σύγχρονο ρεπερτόριο. Αυτό το Σαββατοκύριακο οι πρεμιέρες είναι αρκετές δίνοντας στο θεατρόφιλο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει ποικίλια έργων.

Οι θεατρικές πρεμιέρες για αυτό το σαββατοκύριακο (15/1-16/1)

1. "Τα Κόκκινα Φανάρια" σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη στον Τεχνοχώρο Cartel

κόκκινα-φανάρια

Τα «Κόκκινα φανάρια» ανάβουν τα queer φώτα τους στον Cartel Τεχνοχώρο.

Η Μαντάμ Παρί και τα κορίτσια της ανοίγουν με γενναιότητα την κουρτίνα του μπαρ τους, αφηγούνται τις ιστορίες τους, χορεύουν, τραγουδούν, ερωτεύονται, ονειρεύονται, ελπίζουν, διαψεύδονται, σκιαγραφώντας έναν κόσμο ζωντανό. Έναν κόσμο παλλόμενο, γεμάτο χρώματα, θραύσματα και σπαράγματα, γεμάτο φως και σκοτάδια, τραύματα και θαύματα. Έναν κόσμο υπαρκτό ανάμεσά μας, όσο κι αν επιλέγουμε ενδεχομένως να αποστρέφουμε το βλέμμα μας, όσο κι αν μας βολεύει ίσως να κάνουμε ότι είναι αόρατος.

Μέσα από τις ιστορίες τους, ιστορίες βιωμένες στα μονοπάτια της queer νύχτας και του αγοραίου έρωτα, η Μαντάμ Παρί κι ο Μιχαήλος, η Μαρίνα κι ο Ντορής, η Μυρσίνη, η Ελένη κι ο Πέτρος, η Άννα κι ο Νικόλας, ο Δημήτρης κι η Ρόζα, η Κατερίνα κι ο Φερζά, η Νάντια και ο Σάμι έρχονται στη σκηνή για δηλώσουν και να μας υπενθυμίσουν την παρουσία τους στη ζωή.

Σε μια εποχή μετάβασης, την ώρα που οι εξελίξεις, κοινωνικές και όχι μόνο, καθιστούν ατομικά και συλλογικά αναγκαία την αλλαγή και την πορεία προς μια καλύτερη εκδοχή της ανθρωπότητας, η Ομάδα Cartel ανάβει τα «Κόκκινα φανάρια» της με τρόπο ωμά ρεαλιστικό, σκληρό και την ίδια στιγμή τρυφερό κι ανθρώπινο, θέτοντας για μια ακόμα φορά στον πυρήνα του την αλήθεια. Αυτή που οι ήρωες ζούνε, διεκδικώντας το αυτονόητο: την ορατότητα και την ελεύθερη ανάσα της ύπαρξης. Τον ζωτικό χώρο που όλοι μας, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό και διαφορετικό τρόπο, έχουμε ανάγκη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Διασκευή-Δραματουργία: Βασίλης Μπισμπίκης, Χρήστος Νικολόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Κένι ΜακΛέλαν
Επιμέλεια κίνησης: Αγγέλα Πατσέλη
Σχεδιασμός ήχου: Μάνος Πατεράκης
Μουσικό θέμα έναρξης (διασκευή): Τάσος Σωτηράκης
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
Μακιγιάζ-Σχεδιασμός χτενισμάτων: Γιάννης Παμούκης
Ειδικά εφέ: Προκόπης Βλασσερός
Βοηθός σκηνοθέτη: Διονύσης Κοκκοτάκης
Ηχολήπτης: Βασίλης Καραγιάννης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Διεύθυνση παραγωγής: Φαίη Τζήμα
Υπεύθυνη επικοινωνίας Cartel Τεχνοχώρος: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Παίζουν (αλφαβητικά):

Ερατώ Αγγουράκη, Λευτέρης Αγουρίδας, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μπέττυ Βακαλίδου, Δημήτρης Γαλάνης, Γιανμάζ Ερντάλ, Μάρα Ζαλώνη, Μάνος Καζαμίας, Διονύσης Κοκκοτάκης, Δημήτρης Παπάζογλου, Αγγέλα Πατσέλη, Γιώργος Σιδέρης, Τάσος Σωτηράκης, Στέλιος Τυριακίδης, Πουριά Χοσσεϊνί

Από 15/1

Σάββατο και Κυριακή, 21.00

2. "Φλανδρώ" της Φένιας Παπαδόδημα στο Θέατρο Φούρνος

φλανδρώ

Το Αθηναϊκό Μουσικό Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση Φλανδρώ – Το Αγνάντεμα και το Άνθος του γιαλού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο θέατρο Φούρνος, σε μουσική σύνθεση και σύλληψη της Φένιας Παπαδόδημα.

Σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ ο κόσμος έχει ανάγκη από ‘‘αλαφροΐσκιωτους‘‘ σαν τον Παπαδιαμάντη και τους ήρωες των διηγημάτων του. Εκείνους που κυνηγούν αστέρια φλεγόμενα πάνω στα κύματα και που ακούν τους βράχους να τραγουδούν.

Η Φλανδρώ, η γυναίκα – βράχος, είναι ένας αρχαίος θρύλος. Μια γυναίκα που στοίχειωσε αγναντεύοντας το ανοιχτό πέλαγος, περιμένοντας τον άντρα της να γυρίσει. Τα πικρά της δάκρυα έγιναν θύελλα και χωρίς να το θέλει, έπνιξε τον αγαπημένο της.

Καταράστηκε την θάλασσα αλλά και τον εαυτό της. Παρακάλεσε τους αρχαίους θεούς να την κάνουν βράχο. Να μείνει για πάντα εκεί. Στυλωμένη στο βάσανο της. Ν’ αγναντεύει το πέλαγος.

Μόνο όταν μία ευσεβής Σκιαθώτισσα έχτισε στο απόκρημνο αυτό σημείο το εκκλησάκι της Παναγίας της Κατευοδώτρας, το μέρος ’’μέρωσε’’, η κατάρα καταλάγιασε.

Η Φλανδρώ είναι ο αντίποδας της Λουλούδως. Της τρυφερής κόρης που μαράζωσε περιμένοντας να γυρίσει από τον πόλεμο το πριγκιπόπουλο που της έταξε αρραβώνα αλλά δεν κατάφερε να την παντρευτεί γιατί οι βάρβαροι το αιχμαλώτισαν. Η Λουλούδω αγνοώντας την τύχη του, τον περιμένει και κλαίει πικρά. Μόνο που τα ταπεινά της δάκρυα εξατμίζονται αθόρυβα, αφήνοντας πίσω τους ένα όμορφο, μοσχομυριστό λουλουδάκι. Το άνθος του γιαλού.

Δύο όψεις της απώλειας. Η άρνηση και η μετουσίωση της.

Γέφυρα ανάμεσα στα δύο αυτά κείμενα, μια προσωπική επιστολή του Παπαδιαμάντη στον πατέρα του, που μας μεταφέρει στην σκληρή πραγματικότητα της δικής του καθημερινότητας, στην Αθήνα, στα τέλη του 1800.

Ολομόναχος, χωρίς λεφτά να πληρώσει τα πλέον απαραίτητα, ακροβατεί κι αυτός όπως οι ήρωες των διηγημάτων του, ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Στην σκληρή και πεζή πραγματικότητα και σ’ έναν κόσμο μυστικό, κρυφό, τον οποίον μετουσιώνει τόσο μοναδικά σε εικόνες, ήχους και λέξεις τόσο μουσικά ορχηστρωμένες, κάνοντας τον ακροατή ν’ αναρωτιέται ποιος από τους δύο κόσμους είναι τελικά ο αληθινός.

Ένα σύγχρονο ντουέτο από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Γωγώ Ξαγαρά στην άρπα και Ήβη Παπαθανασίου στο τσέλο, συμπράττουν με τη Φένια Παπαδόδημα στην ερμηνεία των κειμένων και το τραγούδι και με τον Γιώργο Παλαμιώτη στο ηλεκτρικό μπάσο και τη δημιουργία ηχητικών τοπίων. Μέσα από πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις της Φένιας Παπαδόδημα μοιράζονται την μαγεία του Παπαδιαμάντη.

Οι ζωγραφιές του Γιώργου Κόρδη, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης. Είναι ο τόπος όπου η συνύπαρξη των δύο παράλληλων κόσμων γίνεται δυνατή. Καταγράφεται, αποτυπώνεται για πάντα.

Συντελεστές

Φένια Παπαδόδημα: Μουσική Σύνθεση – Σύλληψη
Νίκος Κόρδης: Ζωγραφιές
Γιώργος Παπαστυλιανός: ερμηνεία
Γωγώ Ξαγαρά: Άρπα – Ερμηνεία
Ήβη Παπαθανασίου: Τσέλο- Ερμηνεία
Γιώργος Παλαμιώτης: Ηλεκτρικό μπάσο, Ηχητικά τοπία- Ερμηνεία
Φένια Παπαδόδημα: Φωνή, Λούπες, Λαούτο – Ερμηνεία
Σοφήλια Τσορτέκη: Βοηθός Σκηνοθέτη
Απόστολος Τσατσάκος: Φωτισμοί
Παύλος Κοσμίδης: Φωτογραφίες
Χρύσα Ματσαγκάνη: Επικοινωνία

Διάρκεια: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Από 15/1

Σάββατο, 21:15 | Κυριακή, 20:30

3. "Ρέκβιεμ Αναμνήσεων" του Φοίβου Μαρκαντώνη στο θέατρο Παραμυθίας

ρεκβιεμ

Το θέατρο Παραμυθίας παρουσιάζει το έργο του συγγραφέα Φοίβου Μαρκαντώνη «Ρέκβιεμ Αναμνήσεων», σε σκηνοθεσία Βασιλείας Βλάχου.

Το έργο «Ρέκβιεμ Αναμνήσεων» αποτελείται από μικρά θεατρικά έργα ενορχηστρωμένα πάνω στο θεματολογικό άξονα της αέναης προσπάθειας του σύγχρονου ανθρώπου και στην διαλεκτική του σχέση με τον εσωτερικό και εξωτερικό του κόσμο. Μέσα από την αυτοβιογραφική και ψυχοδραματική διαδικασία οι χαρακτήρες πραγματοποιούν ένα αγωνιώδες κυνηγητό με το ίδιο τους το είναι. Προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τις ίδιες τους της σκιές οι οποίες αποτυπώνουν την νοσταλγία, την απόρριψη και την απώλεια.

Υπόθεση του έργου

Η δυσκολία της επικοινωνίας και η διαχείριση της απώλειας ή της απόρριψης, τα συναισθήματα που προκαλούν τη ζήλια, τον θυμό, το μίσος τον φόβο, τον φθόνο και το παράλογο αποτελούν καθημερινά κωλύματα που εμποδίζουν τον σημερινό άνθρωπο.

Τα σκαλοπάτια της Ζωής

Το συγκεκριμένο μονόπρακτο πραγματεύεται την δυσκολία επικοινωνίας καθώς και την διαχείριση απόρριψης και απώλειας. Κεντρικοί ήρωες του έργου είναι ένα ζευγάρι, ο Γιάννης και η Χαρά. Λόγω της ιδιαιτερότητας του πρώτου, εξαιτίας του αυτιστικού φάσματος που ανήκει, δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα τις ανθρώπινες σχέσεις με αποτέλεσμα να διώχνει από δίπλα του ανθρώπους που τον αγαπούν και τον νοιάζονται, όπως η Χαρά.

Γραμμή Υποστήριξης

Μια κωμωδία με φόντο την Αθήνα της σημερινής εποχής. Σε ένα γραφείο ψυχολογικής υποστήριξης, ο Θάνος, ένα συνεσταλμένο παιδί που δουλεύει πολύ σκληρά καθημερινά, είναι τρελά ερωτευμένος με την συνάδελφό του Δέσποινα στην οποία φοβάται να εκφράσει τα αισθήματα που τρέφει για το πρόσωπο της. Ο Ιγνάτιος ο οποίος έρχεται στο γραφείο για να ζητήσει βοήθεια καταλήγει να βοηθήσει τον Θάνο να κατακτήσει την Δέσποινα.

Μέχρι να ξημερώσει

Τρείς ιστορίες απώλειας ενσωματωμένες σε τρείς μονολόγους. Οι τρείς ήρωες του συγκεκριμένου μονόπρακτου, η Άννα, ο Γιώργος και ο Νεκτάριος, μέσα από τους αφηγηματικούς τους μονολόγους αφηγούνται την νοσταλγία που νιώθουν για τα πιο σημαντικά τους πρόσωπα που έχουν φύγει. Σχεδόν πάντα όταν κάποιος φεύγει από την ζωή μας, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, τότε καταλαβαίνουμε την πραγματική του αξία, που μέχρι στιγμής θεωρείται δεδομένη.

Οι Ερινύες του σήμερα

Πρόκειται για μια διασκευή του μύθου των Ευμενίδων σε μορφή χοροθεάτρου. Τα αρνητικά συναισθήματα Μίσος, Φόβος, Αλαζονεία προσωποποιούνται και υπακούν το ανώτατο αρνητικό συναίσθημα που είναι ο Φθόνος. Ο Φθόνος είναι η αρνητική πλευρά της Δικαιοσύνης. Μέσα από αυτόν τον διπλό εαυτό, παρατηρείται η μάχη που κάνει ο άνθρωπος με τον ίδιο του τον εαυτό, με τους φόβους, τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες που έχει και που βασανίζουν τον σημερινό άνθρωπο. Ο καλύτερος βοηθός του ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός, ο οποίος μπορεί να τον λυτρώσει ή να τον διαλύσει.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία-Φωτισμοί: Βασιλεία Βλάχου
Χορογραφίες: Γιούργκεν Κυριάκις
Μουσική: Μάρω Λεσιώτη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μενέλαος Τούκας
Φωτογραφίες: Αθηνά Λαϊβαρά

Ερμηνεύουν:

Μάρω Λεσιώτη
Φοίβος Μαρκαντώνης
Ζωγραφία Μεντεσίδου
Μάρκος Παλαιός
Δέσποινα Ρεκούδη
Ποπέτα Σούκου

Διάρκεια Παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Από 15/1

Σάββατο, 21:00 | Κυριακή, 20:30

4. "Το Τέρας κι Εγώ" του Σταμάτη Μαλέλη στο Θέατρο Πρόβα

θέατρο

Για έκτη χρονιά το μπεστ-σέλερ του Σταμάτη Μαλέλη «Το Τέρας κι Εγώ» ανεβαίνει στο Θέατρο «Πρόβα», όπου παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία πέντε θεατρικές σεζόν.

αληθινή ιστορία ενός λαμπρού επαγγελματία που ενώ έχει κατακτήσει την κορυφή της επιτυχίας, ζει για δεκαετίες αγκαλιά με το θάνατο. Ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, που καταγράφει με συνταρακτικές λεπτομέρειες, την μάχη που δίνει ο ήρωας με την κατάθλιψη και τον πανικό, και τον τρόπο που τελικά λυτρώνεται.

“Να βάλεις βόμβες στα θεμέλια του πρέπει, να γίνεις ο πρωταγωνιστής της ζωής σου!”

Το έργο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Τεχνών με το πρώτο βραβείο ΝΙΚΟΣ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ως το καλύτερο έργο 2016-2017. Δόθηκαν πάνω από 400 παραστάσεις στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ» και σε: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα, Τρίπολη, Άργος, Μυτιλήνη, Λουτράκι, δημοτικά θέατρα της Αττικής. Το παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 48.000 θεατές. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ημερίδες σε συνεργασία με το «Όλοι μαζί μπορούμε» και παραστάσεις/συζητήσεις με κορυφαίους ψυχίατρους υπό την προεδρία της κ. Μαλλιώρη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Σωτήρης Τσόγκας
Εικαστική Επιμέλεια: Μαίρη Ραζή
Κοστούμια: Χαρά Μποτσιβάλη
Μουσική: Νίκος Χαριζάνος
Video art: Παναγιώτης Τσάγκας
Εισηγητής Δραματολογίας: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Υάκινθος Μάινας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Ασημακοπούλου

Διανομή:

Νίκος: Σωτήρης Τσόγκας
Αριάδνη: Μαίρη Ραζή
Σωτήρης: Κυριάκος Ντούμος
Ελένη: Κοραλία Τσόγκα

Στα βίντεο της παράστασης εμφανίζονται οι: Σταμάτης Μαλέλης, Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Γιούλη Πεζοπούλου, Κοραλία Τσόγκα, Ειρήνη Αντωνίου, Βανέσσα Αραπάκη.

Ακούγονται: ο Μέμος Μπεγνής και οι απόφοιτοι της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Η ΠΡΟΒΑ» Πάνος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Παντελιάς.

Διάρκεια: 80’

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

«Η μελαγχολία τον χαρακτήριζε από τα παιδικά του χρόνια. Σε συνδυασμό με το αυταρχικό και καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον γέννησαν την κατάθλιψη, που εκδηλώθηκε έντονα με πανικούς, υπό συνθήκες άγχους και πίεσης στην εργασία του στην τηλεόραση. Φέρονταν ενοχικά! Απ’ τη μία γιατί δεν άντεχε να απογοητεύσει τους γονείς του, που τον ήθελαν επιτυχημένο επαγγελματία και οικογενειάρχη κι απ’ την άλλη γιατί είχε απομακρυνθεί απ’ τους φίλους του, τα όνειρά του, τον πραγματικό του στόχο: ν’ αλλάξει τον κόσμο.

Δεν του άρεσε να είναι αστός και βολεμένος, αλλά ήταν. Ήθελε να αγωνιστεί για ένα καλύτερο αύριο, αλλά δεν το έκανε και οι πανικοί ήταν η αυτοτιμωρία του!

Με την βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής και της ψυχανάλυσης, άρχισε σταδιακά να αλλάζει τη ζωή του. Έμαθε να κοιτάζει κατάματα τον εαυτό του, χωρίς να φοβάται για το θέαμα, που θα αντίκριζε. Έκανε βουτιά στα «σκουπίδια» που είχε μέσα του και αναθεώρησε τη ζωή του. Αντιμετώπισε με θάρρος τις αιτίες, όσο επώδυνες και αν ήταν. Έβαλε βόμβες στα θεμέλια του πρέπει. Έγινε ο πρωταγωνιστής της ζωής του. Βγήκε νικητής από έναν αγώνα ζωής και θανάτου.»

Το μήνυμα είναι αισιόδοξο: η αρρώστια αυτή περνάει, γιατρεύεται!

Από 15/1

Σάββατο 21:00 & Κυριακή 20:00

5. "Η φωνή της Λουντμίλα" με την Ηρώ Μουκίου στο θέατρο Αυλαία

θέατρο

Η παράσταση ντοκουμέντο για το χρονικό του Τσερνόμπιλ, «Η φωνή της Λουντμίλα», που συγκλόνισε τις συνειδήσεις όλων των θεατών, έρχεται ξανά στο θέατρο Αυλαία, για δύο μοναδικές παραστάσεις.

Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Greenpeace και της WWF το έργο «Η φωνή της Λουντμίλα»με την Ηρώ Μουκίου, από το ομώνυμο βιβλίο του σουηδού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Gunnar Bergdahl, παρουσιάστηκε για 2 συνεχείς χρονιές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας και περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το ξημέρωμα της 26ης Απριλίου 1986 στο Τσερνόμπιλ, ο πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη αλλάζοντας την ιστορία του πλανήτη. Οι επιπτώσεις αυτής της έκρηξης κατά πολύ χειρότερες από τη βόμβα στη Χιροσίμα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και σήμερα 34 χρόνια μετά και η παράσταση γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ αν αναλογιστούμε το τραγικό συμβάν στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, καθώς και πυρηνικά εργοστάσια που ξεφυτρώνουν ολοένα γύρω μας και ανά τον κόσμο!

Το έργο αφορά στην εκ βαθέων συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας που στα 22 της χρόνια έζησε τη φρίκη της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ. Ο άντρας της ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στα 25 του, επιχειρώντας στον πυρηνικό αντιδραστήρα.

Ο Gunnar Bergdahl εδώ και 30 χρόνια ασχολείται εντατικά με τα θέματα αυτά και ειδικά με το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, -βρέθηκε με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή -στο τόπο της έκρηξης συλλέγοντας στοιχεία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Η Σουηδία είναι μαζί με άλλες όμορες χώρες από τις πρώτες που μετέδωσαν την είδηση και ένοιωσαν άμεσα να απειλούνται από τη ραδιενέργεια.

«Το Τσερνόμπιλ παραμένει ένα μυστήριο που περιμένει από μας τη λύση του. Ίσως ήταν ένα άγημα στον 21ο αιώνα… Μια πρόκληση για τον νέο αιώνα…» γράφει ο σουηδός δημοσιογράφος στο βιβλίο του.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ηρώ Μουκίου
Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας
Σκηνικά-κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Φωτογραφίες: Μέμη Γιολδάση

Τη Λουντμίλα ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου

Από 15/1 στις 21.00

6. "Ο Φονιάς του Μήτσου Ευθυμιάδη" έρχεται στο ανακαινισμένο Έαρ Βικτώρια

θέατρο

Δεκαετία του ΄70. Μια βροχερή μέρα μέσα σε ένα μικροαστικό σπίτι τέσσερα πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με το ένοχο παρελθόν τους. Ο Σάββας, ο Ταρζάν, η Μαρία και ο Γιάννης, θύτες και θύματα των προσωπικών τους τραγωδιών αγωνίζονται να υπάρξουν μέσα σε μια ηθικά διεφθαρμένη κοινωνία.

Η αλήθεια του καθένα ξεχωριστά ορθώνεται σαν φάντασμα να τον κατασπαράξει.

Θα έρθει η κάθαρση τελικά;

«Έχω γράψει ένα έργο», μου λέει ένα βράδυ μισοκλείνοντας το μάτι του και μου απαγγέλλει τέσσερις με πέντε ατάκες από το διάλογο του έργου.

«Τι θέλουμε να πούμε με το έργο ρε Μήτσο;».

Κι εκείνος μ’ ένα χαμόγελο που σε ηρεμούσε μου απάντησε:

«Πολλές φορές, Αντώνη, σημασία δεν έχει το τι λες, αλλά ο τρόπος που το λες».(Αντώνης Αντωνίου)

Και εμείς, τιμώντας την μνήμη του πιστεύουμε να βρούμε τον τρόπο…

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Σκηνικά -Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Μουσική Σύνθεση: Διονύσης Τσακνής
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σπύρος Κάρδαρης
Copyright Φωτογραφιών: Τζωρτζίνα Πιτιανούδη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ουρανία Μαργαρώνη
Επικοινωνία-Προβολή Παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Τζώνη Θεοδωρίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Αντώνης Αλεξίου, Λουκία Παπαδάκη.

Από 14/1

Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00

7. "Μεταμόρφωση" του Φραντς Κάφκα για τρίτη χρονιά στο θέατρο Πόρτα

μεταμόρφωση

Ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, η Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή, φιλοξενείται για τρίτη χρονιά φέτος στο θέατρο Πόρτα.

Ένα πρωινό, ένας υπάλληλος μετά από δέκα χρόνια συνεχούς επανάληψης του ίδιου, σταθερού, καθημερινού προγράμματος, ξαφνικά αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι του και να επαναλάβει τις ίδιες παγιωμένες κινήσεις. Ο κόσμος γύρω του γίνεται εχθρικός και ο ίδιος γίνεται εχθρός του κόσμου, ένα παράσιτο. Ο Πατέρας και η Μάνα, η Αδελφή, ο Προϊστάμενος, όλοι όσοι μέχρι εκείνη τη στιγμή τον είχαν ως πρότυπο, ξαφνικά γίνονται εχθροί· και αυτός, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στη ρουτίνα και τους ρόλους που όλοι του έχουν επιβάλλει, γίνεται εχθρός τους. Η εναντίωση όμως αυτή δεν εκδηλώνεται με επαναστατικά μανιφέστα και φανταχτερές δηλώσεις, όπως αντίστοιχα οι διαταγές μένουν πάντα κρυφές, αδιόρατες και εσωτερικευμένες.

Συνεχίζοντας με το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών την έρευνα στο θέατρο «in yer face» της Σάρα Κέιν (4.48 Psychosis) και της Ρεμπέκα Πρίτσαρντ (Yard Gal), τη μελέτη πάνω στο ιερό Μπαλινέζικο θέατρο, τα κείμενα του Αντονέν Αρτώ, του Ζαν Ζενέ, του Δημήτρη Δημητριάδη, ο Τάσος Σαγρής φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του 20ού αιώνα, τη Μεταμόρφωση, επιθυμώντας να φέρει το κοινό αντιμέτωπο με το «ριζικό κακό», την επαναληπτική και αδιαμφισβήτητη υπακοή στις καταστροφικές νόρμες και τον τρόπο που αυτές αναπαράγουν έναν κόσμο φρικτό, μια μηχανή καταστροφής.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Τάσος Σαγρής
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Video art: Άλκηστις Καφετζή, Kipseli Film Coop, Void Optical Art Laboratory, Μίλτος Αρβανιτάκης
Κατασκευή Μάσκας: Κοραλία Κρικελλή
Φωτογραφίες: Γιώργος Νικολαΐδης, Κώστας Τσιρώνης, Τάκης Βεκόπουλος
Παραγωγή: +ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ [Πειραματικών Τεχνών]

Παίζουν: Σίσσυ Δουτσίου, Στέβη Φόρτωμα, Συμεών Τσακίρης, Λουκία Ανάγνου, Θωμάς Χαβιανίδης

Ακούγονται μουσικά αποσπάσματα από: Whodoes + Radiohead, Arvo Part, Einsturzende Neubauten, Jani Christou, Godspeed You Black Emperor, Max Richter

Η παράσταση Μεταμόρφωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του ιδρύματος Franz Kafka Society (Πράγα) και το πολιτιστικό “Τσέχικο Κέντρο Αθήνας”.

Διάρκεια: 65 λεπτά

Από 15/1

Κάθε Σάββατο στις 21:00

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share