Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Όλα έτοιμα για τα σχολεία, θα υπάρχουν και αντισηπτικά» - Καθησυχαστική η Νίκη Κεραμέως

Όλα όσα είπε

1 Μαΐου 2020 11:57
«Όλα έτοιμα για τα σχολεία, θα υπάρχουν και αντισηπτικά» - Καθησυχαστική η Νίκη Κεραμέως
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων, με την Υπουργό Παιδείας να τονίζει, ότι όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί και υπάρχει ετοιμότητα, αναφέροντας πως θα υπάρχουν και αντισηπτικά στα συγκροτήματα. Γνωστό έχει γίνει, επίσης, το πρόγραμμα με τις ημερομηνίες των εξετάσεων στις Πανελλαδικές.

Αναφορικά με την απολύμανση των σχολείων η κ. Κεραμέως τόνισε: «Οι σχολικές επιτροπές έχουν χρήματα και μιλάμε και με τους δήμους για να καλύψουν τις ανάγκες. Καθ' οδόν για όλα τα σχολεία είναι τα αντισηπτικά. Τροποποιείται το καθεστώς εργασίας των καθαριστριών και θα καθαρίζουν και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου κι όχι μετά το πέρας της διδασκαλίας όπως γινόταν μέχρι τώρα».

Επεσήμανε ότι λήφθηκε «ομόφωνα η απόφαση της επιτροπής» ενώ «υπήρχαν και προτάσεις ειδικών, που μας έλεγαν ανοίξτε τα όλα. Και δημοτικά και νηπιαγωγεία. Τηρήσαμε πιο μετριοπαθή στάση. Προχωράμε βήμα - βήμα και θα αξιολογούμε το κάθε βήμα βάσει των επιστημονικών δεδομένων κάθε μέρα».

Για τους καθηγητές είπε ότι ισχύει ακόμη η ειδική άδεια, ενώ έχει υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη των κενών. Πρόσθεσε ότι «η τηλεκπαίδευση ισχύει μόνο για όσες δομές δεν λειτουργούν. Μόνο για όπου παραμένουν κλειστά τα σχολεία και για παιδιά που έχουν ειδικό λόγο να μένουν σπίτι».

Η υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση, και η διαβούλευση γίνεται τη στιγμή που όλοι είναι σπίτι τους. «Εχουμε την απόδειξη ότι έχουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε νομοσχέδιο Παιδείας που έγινε ποτέ».

Για τη προαιρετική χρήση της μάσκας, παρέπεμψε στις κατευθύνσεις των ειδικών και είπε ότι η μαθητική κοινότητα είναι ελεγχόμενη.

Οι 5+1 λόγοι που ανoίγουν τα σχολεία - Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόρδας (Video)

Τους 5+1 λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αποφάσισε την επανέναρξη των σχολείων εξήγησε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, εξήγησε στο γιατί τώρα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, πλέον γνωρίζουμε ότι οι λοιμώξεις εμφανίζονται στα παιδιά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τους ενήλικους.

Επίσης, τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικους. Τρίτον, όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτω του 1% των συνολικών κρουσμάτων στην Κίνα ήταν παιδιά, ηλικίας έως 18 ετών.

Τέταρτον, σύμφωνα με τις μελέτες που υπάρχουν, τα παιδιά μολύνονται κυρίως στο οικογενειακό περιβάλλον και όχι στο σχολείο, και, πέμπτον, έχουν τρεις φορές μικρότερες πιθανότητες μόλυνσης σε σχέση με τους άνω των 20 ετών και τέσσερις φορές σε σχέση με τους άνω των 65 ετών.

Τέλος, όπως διευκρίνισε η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα είναι ασυνήθιστη, ενώ είναι απίθανο να αποτελούν πρωτογενείς πηγές μετάδοσης, σύμφωνα με σχετικές μελέτες.

Σε αυτή τη φάση είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαδικασίες θερμομέτρησης των μαθητών κατά την είσοδο των μαθητών στα σχολεία.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share