Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Φοιτητικό Επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα

Σας αφορά

4 Ιουνίου 2020 13:36
Φοιτητικό Επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Από σήμερα, Πέμπτη, ξεκινάει η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, το οποίο αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Παράλληλα, τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων μπορούν από τον Ιούνιο να εντάσσονται στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας και να λαμβάνουν 534 ευρώ τον μήνα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την αίτησή τους έως τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση stegastiko.minedu.gov.gr.

Για την είσοδό τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που διαθέτουν για το TAXISnet. Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής.

Στην περίπτωση συζύγων, οι οποίοι έχουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση μόνο ο ένας γονέας - δικαιούχος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη).

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας, τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

  • είναι ορφανός από τους δύο γονείς
  • οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού
  • είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1993)
  • είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος

Επίδομα 534 ευρώ στους εργαζομένους στον τουρισμό - Τι ισχύει για τους εποχικούς

Τα επιδόματα και οι ρυθμίζεις για τους εργαζόμενους που διατηρούν δικαίωμα επαναπρόσληψης στη φετινή τουριστική περίοδο καθώς και για τους εποχικούς εργαζόμενους, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν σε τροπολογία που θα κατατεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία».

Επίδομα 534 ευρώ σε όσους μπουν σε αναστολή

Όπως ανέφερε ο υπουργός, κατά την τουριστική περίοδο οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους που έχουν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης για την φετινή τουριστική περίοδο, θα έχουν την δυνατότητα να θέσουν αυτούς τους υπαλλήλους σε αναστολή της σύμβασης εργασίας, για το διάστημα 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, εφόσον τους προσλάβουν ξανά.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, θα δικαιούνται αποζημίωση ύψους 534 ευρώ εφόσον τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) θα καλυφθούν στο 100% από την πολιτεία.

Μπλόκο στις απολύσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους και οποιαδήποτε καταγγελία σύμβασης εργασίας θα είναι άκαιρη. Στις επιχειρήσεις αυτές θα επιτραπεί σταδιακά να κάνουν την αναστολή σύμβασης εργασίας, και η άρση των αναστολών θα γίνεται με κριτήριο το ποσοστό πληρότητας στις ξενοδοχειακές μονάδες και το ποσοστό λειτουργικής επάρκειας για τα τουριστικά λεωφορεία.

Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο με 20% πληρότητα θα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων που είναι σε αναστολή. Ξενοδοχεία με 50% πληρότητα πρέπει να ανακαλέσουν τα 2/3 των συμβάσεων που είναι σε αναστολή και όποιο ξενοδοχείο έχει 80% πληρότητα θα πρέπει να ανακαλέσει το σύνολο των συμβάσεων που είναι σε αναστολή.

Επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους για το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου

Το καλοκαίρι, στους εποχικά εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και λάμβαναν το εποχικό επίδομα ανεργίας από τον περσινό Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, θα δοθεί μηνιαία έκτακτη αποζημίωση ίση με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας.

Την αποζημίωση αυτό θα λάβουν όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Όπως ανακοινώθηκε, η πολιτεία θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχικές επιχειρήσεις, για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share