Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στη Βουλή: Μειωμένη εργασία και νέοι μισθοί

Δείτε αναλυτικά!

29 Μαΐου 2020 13:42
Κατατέθηκε η τροπολογία για τη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στη Βουλή: Μειωμένη εργασία και νέοι μισθοί
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» της Κυβέρνησης, με την εργασία να μειώνεται για ορισμένους εργαζόμενους, προβλέποντας και νέους μισθούς από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ο μηχανισμός εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, και ο εργοδότης μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων και για όσο χρονικό διάστημα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο από έναν έως και περισσότερους μήνες, με τις εκτιμήσεις του τελευταίου καιρού, όμως, να σοκάρουν για τους εργαζόμενους.

Στους εργαζομένους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται πλήρως από τον εργοδότη επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων, ενώ σε περίπτωση που ο μισθός του εργαζόμενου υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ τότε το κράτος αναπληρώνει την διαφορά.

Μέσω του μηχανισμού καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Χαμός στο Υπουργείο Εργασίας: Ένταση με εργαζόμενους και χρήση χημικών

Χαμός επικράτησε το μεσημέρι της Πέμπτης (28/5) στο Υπουργείο Εργασίας, όπου υπήρξε ένταση μεταξύ εργαζομένων του επισιτισμού και του τουρισμού και των αστυνομικών δυνάμεων που υπήρχαν στο σημείο, ενώ έγινε και χρήση χημικών.

Οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να ανοίξουν την πόρτα, συγκρούστηκαν με μικρή ομάδα αστυνομικών, που ήταν στην είσοδο και στη συνέχεια μέσα από τα κάγκελα της εισόδου τους έριξαν χημικά.

«Θέλουμε εργασία και όχι ανεργία» είναι το κεντρικό μήνυμα των συγκεντρωμένων, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε νέα εγκύκλιος για την προστασία των εργαζομένων.

«Είμαστε εδώ στο πλευρό όλων των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού και των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων, μικρών επιχειρηματιών, των οικογενειακών επιχειρήσεων για να διασφαλιστεί το εισόδημα σε όλους» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι πρέπει να επαναπροσληφθούν οι εποχικοί εργαζόμενοι, να δοθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να απαλλαγούν από τα χρέη και από τις πληρωμές σε φως, νερό, τηλέφωνο, στις τραπεζικές δόσεις, στην εφορία, αλλά και από τα δημοτικά τέλη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share