Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τεράστιες αυξήσεις στις συντάξεις: Ποιοι θα δουν έως και 200€ επιπλέον στους λογαριασμούς τους;

Σας αφορά!

18 Φεβρουαρίου 2020 08:16
Τεράστιες αυξήσεις στις συντάξεις: Ποιοι θα δουν έως και 200€ επιπλέον στους λογαριασμούς τους;

Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορά τους συνταξιούχους και κάνει λόγο για αυξήσεις στις συντάξεις αλλά και τα αναδρομικά για τα οποία σας είχαμε αναφέρει παλαιότερα τις πέντε κατηγορίες που τα διεκδικούν.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Κερδισμένοι θα είναι όσοι εργάστηκαν πάνω από 30 χρόνια.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος που συνταξιοδοτήθηκε το 2018 με μισθό 1600 ευρώ. Με 36 χρόνια ασφάλισης σήμερα λαμβάνει 950 ευρώ, ενώ η νέα σύνταξη του αυξάνεται κατά 71 ευρώ στα 1021 ευρώ.

Αν έχει εργαστεί 40 χρόνια από 1069 ευρώ η σύνταξη του θα πάει στα 1184 (115 ευρώ αύξηση).

Στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων θα υπάρχει αύξηση από 5 έως 200 ευρώ, δηλαδή μέση αύξηση περίπου 99,5 ευρώ.

Συγκεκριμένα οι επικουρικές που αυξάνονται είναι:

IKA έως 160 ευρώ

ΝΑΤ έως 180 ευρώ

Τράπεζες έως 200 ευρώ


Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

- Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 246 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω της μείωσης των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης. Για το τρέχον οικονομικό έτος η απώλεια αυτή εκτιμάται στο ποσά των 123 εκατ. ευρώ περίπου.

- Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 3,6 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως, από την κατάργηση της παρακράτησης εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας. Η εν λόγω απώλεια Θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων τον προϋπολογισμού τον ΕΟΠΥΥ.

- Δαπάνη ύψους 1,7 εκατ. ευρώ περίπου, από την επαναχορήγηση μερίσματος σε χήρους και χήρες, οι οποίοι είναι κάτω των 52 ετών.

- Ετήσια δαπάνη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, από την κατάργηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης, για την θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής.

-Ετήσια δαπάνη ύψους 625 χιλ. ευρώ, η οποία αναλύεται σε 233,5 χιλ. ευρώ περίπου από την καταβολή επιδομάτων ευθύνης στους προϊστάμενους των νέων οργανικών μονάδων του e-Ε.Φ.Κ.Α. και 391,5 χιλ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των προαναφερόμενων οργανικών μονάδων.

- Εφάπαξ δαπάνη ύψους 253 χιλ. ευρώ περίπου, για την κάλυψη των δαπανών προμήθειας του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τις νέες οργανικές μονάδες τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

- Δαπάνη από την κάλυψη του κόστους επέκτασης και ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακών υποδομών, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-Ε.Φ.Κ.Α.

- Δαπάνη λόγω αναπροσαρμογής της μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων στους συνταξιούχους που απασχολούνται, από 60% σε 30% για όσες περιπτώσεις συνταξιούχων ανέλαβαν απασχόληση μετά την δημοσίευση του ν.4387/2016. Η συγκεκριμένη δαπάνη δεν δύναται να εκτιμηθεί διότι εξαρτάται από το πλήθος, την ηλικία και τους φορείς απασχόλησης των συνταξιούχων.

-Ενδεχόμενη δαπάνη από τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης σύνταξης σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, η οποία δεν μπορεί να εκτιμηθεί λόγω έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων που με το προγενέστερο καθεστώς δεν ήταν δυνατή

- Ενδεχόμενη δαπάνη λόγω χορήγησης επικουρικής σύνταξης στους ασφαλισμένους εκείνους που είχαν αδυναμία εξόφλησης των οφειλών καθώς ρυθμίζεται ο τρόπος καταβολής τον οφειλόμενου ποσού σε περίπτωση θεμελίωσης δικαιώματος.

- Ετήσια απώλεια εσόδων (κατά το μέρος της εισφοράς των εργαζόμενων υπέρ ΟΑΕΔ), από την μεταβολή τον καθεστώτος ασφάλισης εξωκοινοβουλευτικών και μετακλητών υπαλλήλων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share