Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ξεκινά η προανάρτηση από το κτηματολόγιο στον Βόλο!

2 Δεκεμβρίου 2019 12:23
Ξεκινά η προανάρτηση από το κτηματολόγιο στον Βόλο!

Σήμερα ξεκινά η προανάρτηση από το κτηματολόγιο στον Βόλο! Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) για δύο μήνες, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών του taxisnet, έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους. Κτηματολόγιο: 6μηνη παράταση για την υποβολή δηλώσεων!

Πρόκειται για την προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων, μετά την επεξεργασία από το Κτηματολόγιο, των δηλώσεων και στόχος της είναι η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων και η υπόδειξη τυχόν σφαλμάτων από τους δικαιούχους.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της Προανάρτησης στη Δημοτική Ενότητα Βόλου του Δήμου Βόλου, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα που δήλωσαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον. Μετά την ολοκλήρωση της Προανάρτησης, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των αιτήσεων και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου για τη διαδικασία της Ανάρτησης.

Κτηματολόγιο: Τελειώνει η παράταση της ανάρτησης - Ποιες περιοχές αφορά:

Μέχρι σήμερα, Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 θα παραμείνουν αναρτημένα στα Γραφεία Κτηματογράφησης τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες των Καλλικρατικών Δήμων Ηράκλειας, Σερρών και Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κτηματολόγιο: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα! Δείτε πότε έρχονται και πώς θα υπολογίζονται! (Video)

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Κτηματολόγιο: Νέες παρατάσεις δόθηκαν! Ποιες περιοχές αφορούν;

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας και το χρόνο της καθυστέρησης. Η αξία των ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες και όχι τις εμπορικές, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν, αφού θα προσδιοριστεί κάποιο διάστημα στο οποίο θα προλάβουν να κάνουν δηλώσεις «Κάνουμε μια έγκαιρη προειδοποίηση. Θα υπάρχει χρόνος για ανταποκριθούν οι πολίτες» είπε ο κ. Χατζηδάκης και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να χάσει το σπίτι του.

Κτηματολόγιο: Η αποστολή email ξεκίνησε σε 2 εκατομμύρια πολίτες!

Πάντως, ο υφιστάμενος νόμος δεν προβλέπει κλιμακωτά προστιμά για όσους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο πλαίσιο που ισχύει σήμερα.

Το τελευταίο δίμηνο, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν πολύ μεγάλη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δηλώσεις να ξεπεράσουν το προβλεπόμενο όριο του 55%. Τον Σεπτέμβριο έγιναν πάνω από 700.000 και τον Οκτώβριο 950.000 δηλώσεις.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως:

• Θα επανέλθουν στο Κτηματολόγιο οι 41 νομικοί, που είχαν απολυθεί με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του οργάνου από Α.Ε. σε ΝΠΔΔ.

• Μέσω ΑΣΕΠ θα προσληφθούν υπάλληλοι για τη στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων.

• Θα δημιουργεί ομάδα 50 ατόμων, που θα αναλάβει την υποστήριξη της διαδικασίας μετάπτωσης από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία.

Στις παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ συμπεριλαμβάνεται η εισαγωγή σειράς ψηφιακών διαδικασιών, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, και η λήψη ηλεκτρονικά δικαιολογητικών για τον πολίτη, η μακρόθεν υποβολή δικαιολογητικών από αντιπρόσωπο (συμβολαιογράφο ή νομικό, κ.ά.) του πολίτη, ακόμη και ο προδικαστικός έλεγχος μιας διαδικασίας.

Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο!

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες πρόκειται να εκδοθούν άμεσα Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ανακοίνωσε, τέλος, και μία ακόμη δέσμη μέτρων, που αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του Ελληνικού Κτηματολογίου με επαγγελματίες που είναι απαραίτητοι για την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Να σας θυμίσουμε επίσης: Παράταση στις δηλώσεις σε όλη την Ελλάδα! Δείτε ημερομηνίες ανά περιοχή!

Σε συνεργασία με το ΤΕΕ, δημιουργείται Μητρώο διαπιστευμένων μηχανικών για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου, προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη με την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η υλοποίηση του δρομολογείται για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Παράλληλα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων. Σήμερα, στα Γραφεία παρατηρούνται καθυστερήσεις λόγω υποστελέχωσης από δικηγόρους και δεν υπάρχει μηχανισμός υποστήριξης από την κεντρική υπηρεσία. Η υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων δρομολογείται για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share