Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φορολογία από το 2020: Έρχονται ελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ!

Ποιοι επωφελούνται;

20 Οκτωβρίου 2019 09:05
Φορολογία από το 2020: Έρχονται ελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ!

Νέο τοπίο δημιουργείται από το 2020 στη φορολογία με ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν το σύνολο των φορολογούμενων και θα σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια εποχή σταδιακής αποκλιμάκωσης των φορολογικών βαρών!

Δείτε επίσης: Επανυπολογισμός συντάξεων: Πώς και πότε θα υποβάλλονται οι ενστάσεις;

Το "πράσινο" φως από τους Θεσμούς για τον νέο προϋπολογισμό ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή θετικών μέτρων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που απεστάλη στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, αλλά και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, ενσωματώνονται ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία και θα συμβάλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική βάση της επεξεργασίας, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:

  • Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα από 1.1.2020: Ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και δημιουργείται νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα. Εξετάζεται η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα των φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται πάνω από τις 20.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του 2020 θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική ελάφρυνση που φθάνει τα 1.300 ευρώ θα φανεί στην εκκαθάριση των δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020.
  • Αφορολόγητο: Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου για κάθε παιδί και μέχρι τέσσερα παιδιά.
  • Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος από όλους τους φορολογούμενους θα «απαιτεί» η Εφορία από το 2020. Αυτό σημαίνει ότι στο κυνήγι των ηλεκτρικών αποδείξεων θα μπουν το επόμενο έτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στη περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα και δηλωθέντος θα επιβάλλεται φόρος. Οι αποφάσεις για το ύψος του φορολογικού συντελεστή, για τις e-αποδείξεις που θα λείπουν, δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά με βάση τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το 20%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019.
  • Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
  • Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέταση του κατά τον 4ο χρόνο.
  • Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Εξετάζεται το 40% της δαπάνης να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.
  • Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις
  • Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία.
  • Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

Τεράστιες φορολογικές αλλαγές! Οι μειώσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις!

Τεράστιες φορολογικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει πυρετωδώς ένα νομοσχέδιο - μαμούθ με μειώσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Χρήστος Σταϊκούρας: Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υπόσχεται το φορολογικό νομοσχέδιο! (Video)

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για τις βασικές διατάξεις του φορολογικού είναι πυρετώδεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα, οι οποίες θα κρίνουν το τελικό δημοσιονομικό κόστος.

Ειδικά όσον αφορά στο αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στις έως τώρα διαβουλεύσεις δεν έχει τεθεί ζήτημα για τη μείωσή του. Νέα ρύθμιση για την αποδοχή κληρονομιάς!

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δίμηνο του έτους θα προβλέπονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογική κλίμακα όσο και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, με ή χωρίς παιδιά.

Οι αλλαγές που έρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

Για τις επιχειρήσεις

  • Μείωση από τη φετινή χρήση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%.
  • Μείωση από τη φετινή χρήση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από το νέο έτος έρχεται νέα φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες και μισθωτούς. 120 δόσεις: Παράταση της ρύθμισης 5 έως 15 ημερών για χρέη στην εφορία!

Η νέα φορολογική κλίμακα θα έχει την εξής μορφή:

  • Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, συντελεστής 9%.
  • Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, συντελεστής 22%.
  • Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, συντελεστής 29%.
  • Για εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ, συντελεστής 37%.
  • Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και άνω, συντελεστής 45%.
  • Σημειώνεται ότι η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος προκαλεί άμεση μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 1.300 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν όφελος από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα το 2021, οπότε και θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό τους για τα εισοδήματα της χρήσης 2020.

Το μέγιστο όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος είναι 1.300 ευρώ.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους

Ωφελημένοι από τη νέα φορολογική κλίμακα θα είναι και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, μέσω της μείωσης της παρακράτησης φόρου εισοδήματος από το νέο έτος.

Σημειώνεται ότι το μέγιστο όφελος ανά μισθωτό πρόκειται να περιοριστεί, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, στα έως 250 ευρώ. Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα;

Η έκπτωση αυτή είναι σήμερα 1.900 ευρώ για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα, 1.950 ευρώ για μισθωτούς με ένα παιδί, 2.000 ευρώ για μισθωτούς με δύο παιδιά και 2.100 ευρώ για τρία ή περισσότερα παιδιά.

Η έκπτωση φόρου που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους σχεδιάζεται να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Για άγαμους στα 778 ευρώ.
  • Για ένα παιδί στα 867 ευρώ.
  • Για δύο παιδιά στα 1.040 ευρώ.
  • Για τρία ή περισσότερα παιδιά στα 1.260 ευρώ.

Στη συνέχεια, για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος πάνω από τα 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου περιορίζεται κατά 10 ή 20 ευρώ.

Μειώνεται η φορολογία στα αυτοκίνητα! Ποιοι και πόσα γλιτώνουν;

Σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τον κλάδο leasing των αυτοκινήτων αναμένεται να περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Τέλη κυκλοφορίας 2020: Δείτε πόσα θα πληρώσετε! Ποιους «καίνε» οι αυξήσεις;

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλοντας να ενισχύσει τον κλάδο, αλλά και τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί θα προβλέπεται μείωση του φόρου στο leasing αυτοκινήτων, ώστε οι χρήστες να μην επιλέγουν πολύ φθηνά εταιρικά αυτοκίνητα και το κράτος να χάνει χρήματα.

Σήμερα υπάρχουν πέντε συντελεστές φορολόγησης επί της Αξίας Λιανικής Προ Φόρων των εταιρικών αυτοκινήτων, από 4% έως 22%. Με το υπάρχον σύστημα, εάν η αξία του οχήματος, περνά το όριο του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης 4%, ακόμη και για ένα ευρώ, τότε αυτομάτως ολόκληρη η αξία φορολογείται με τον επόμενο συντελεστή, το 7%. Ριζικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας: Ποια η παγίδα για χιλιάδες ιδιοκτήτες; (Video)

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η θέσπιση της κλιμακωτής φορολόγησης, δηλαδή να επιβάλλονται οι υψηλότεροι συντελεστές μόνο για το υπερβάλλον ποσό.

Έτσι, εάν, παραδείγματος χάριν, ένα όχημα έχει Αξία Λιανικής 17.500 ευρώ τότε οι πρώτες 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 4% (480 ευρώ), τα επιπλέον 5.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 7% (350 ευρώ) και τα υπόλοιπα 500 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 14% (70 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα είναι 900, όταν με το προηγούμενο καθεστώς ήταν 2.450 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή όφελος για τον χρήστη 1.550 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν καθώς οι χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων θα επιλέξουν ακριβότερα αυτοκίνητα γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης και τον ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο στόλος των εταιρικών αυτοκινήτων αποτελεί σχεδόν το 50% του στόλου των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share