Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Χρήστος Σταϊκούρας: Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υπόσχεται το φορολογικό νομοσχέδιο! (Video)

Πότε θα κατατεθεί στην Βουλή;

28 Σεπτεμβρίου 2019 12:58
Χρήστος Σταϊκούρας: Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υπόσχεται το φορολογικό νομοσχέδιο! (Video)

Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπόσχεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μείωση φόρων! Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Επίσης, θα περιλαμβάνει ενίσχυση πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αύξηση του ελάχιστου ύψους διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, αναμόρφωση του πλαισίου των παροχών σε είδος και νέες διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας. Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μειώνεται η φορολογία στις επιχειρήσεις, στα μερίσματα και στον εισαγωγικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, ξεκινώντας από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ενώ μεσοπρόθεσμα ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει πως θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε επέκταση και αναμόρφωση του συστήματος εντός του 2020, κίνηση η οποία όπως λέει θα επηρεάσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να γίνει «πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη».

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Μειώνεται η φορολογία στα αυτοκίνητα! Ποιοι και πόσα γλιτώνουν;

Σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τον κλάδο leasing των αυτοκινήτων αναμένεται να περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Τέλη κυκλοφορίας 2020: Δείτε πόσα θα πληρώσετε! Ποιους «καίνε» οι αυξήσεις;

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλοντας να ενισχύσει τον κλάδο, αλλά και τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί θα προβλέπεται μείωση του φόρου στο leasing αυτοκινήτων, ώστε οι χρήστες να μην επιλέγουν πολύ φθηνά εταιρικά αυτοκίνητα και το κράτος να χάνει χρήματα.

Σήμερα υπάρχουν πέντε συντελεστές φορολόγησης επί της Αξίας Λιανικής Προ Φόρων των εταιρικών αυτοκινήτων, από 4% έως 22%. Με το υπάρχον σύστημα, εάν η αξία του οχήματος, περνά το όριο του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης 4%, ακόμη και για ένα ευρώ, τότε αυτομάτως ολόκληρη η αξία φορολογείται με τον επόμενο συντελεστή, το 7%. Ριζικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας: Ποια η παγίδα για χιλιάδες ιδιοκτήτες; (Video)

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η θέσπιση της κλιμακωτής φορολόγησης, δηλαδή να επιβάλλονται οι υψηλότεροι συντελεστές μόνο για το υπερβάλλον ποσό.

Έτσι, εάν, παραδείγματος χάριν, ένα όχημα έχει Αξία Λιανικής 17.500 ευρώ τότε οι πρώτες 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 4% (480 ευρώ), τα επιπλέον 5.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 7% (350 ευρώ) και τα υπόλοιπα 500 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 14% (70 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα είναι 900, όταν με το προηγούμενο καθεστώς ήταν 2.450 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή όφελος για τον χρήστη 1.550 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν καθώς οι χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων θα επιλέξουν ακριβότερα αυτοκίνητα γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης και τον ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο στόλος των εταιρικών αυτοκινήτων αποτελεί σχεδόν το 50% του στόλου των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share