Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

120 δόσεις: Παράταση της ρύθμισης 5 έως 15 ημερών για χρέη στην εφορία!

Ποιο είναι το ακριβές σενάριο για την ρύθμιση;

27 Σεπτεμβρίου 2019 07:24
120 δόσεις: Παράταση της ρύθμισης 5 έως 15 ημερών για χρέη στην εφορία!

Παράταση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις 5 έως 15 ημερών για χρέη στην εφορία! Ποιο είναι το ακριβές σενάριο για την ρύθμιση; Το σενάριο για μικρή παράταση, διαφορετικοί για όσους κάνουν πρώτη φορά ρύθμιση κι όσους θέλουν να μπουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση. Η προθεσμία για ένταξη στις 120 δόσεις λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Την Κυριακή το βράδυ ίσως και την Δευτέρα το πρωί θα ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Οικονομικών για το αν θα δοθεί και πόσο παράταση για την ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλέον πιθανό σενάριο είναι να δοθεί τελικά παράταση αλλά αυτή να είναι εξαιρετικά μικρή και να μην υπερβαίνει τις 15 ημέρες.

Με βάση τον ισχύον πλαίσιο η ηλεκτρονική πύλη για την ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις θα κλείσει το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου. Τα αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικών πέφτουν βροχή για παράταση, αλλά η ηγεσία σταθμίζει τα πάντα και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να δοθεί παράταση 5 ημερών για τους οφειλέτες που είχαν υπαχθεί αρχικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων και θέλουν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν στην νέα βελτιωμένη ρύθμιση και 15 ημερών για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις.

Τις τελευταίες ημέρες η ρύθμιση των 120 δόσεων έχει ανεβάσει ταχύτητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 30.000 αιτήσεις με τον αριθμό των οφειλετών που εντάσσονται να υπερβαίνει τις 400.000 και τα χρέη που ρυθμίζονται σε έως 120 δόσεις να έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στην έκτακτη ρύθμιση θα δουν το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής τους να μειώνεται στο 3% από 5% περιορίζοντας την συνολική επιβάρυνση ενώ με την γνωστοποίηση της Βεβαίωσης Αποδέσμευσης στην τράπεζα θα παγώσουν μελλοντικές κατασχέσεις και θα ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί. Σημειώνεται ότι ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν μέχρι την ημερομηνία γνωστοποίησης της Βεβαίωσης στην τράπεζα αποδίδονται στο Δημόσιο.

120 δόσεις: Αλλάζουν όλα την «μόνιμη» έκτακτη ρύθμιση!

Αλλάζουν όλα την «μόνιμη» έκτακτη ρύθμιση για τις 120 δόσεις! Σήμερα όμως αναμένεται το τελικό (;) μπρα-ντε-φερ με τους ξένους απεσταλμένους για την τύχη των 120 δόσεων και της νέας πάγιας ρύθμισης χρεών προς την εφορία. Η αρνητική προδιάθεση –που αγγίζει τα όρια της «αλλεργίας»- εκ μέρους των επικεφαλής των θεσμών για τις ρυθμίσεις χρεών και τις παρατάσεις τους, ήταν και είναι πάντοτε δεδομένη.

Με ρυθμούς-εξπρές συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το κουαρτέτο των θεσμών καθώς, στην πρώτη μέρα μόλις των διαβουλεύσεων με το οικονομικό επιτελείο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως δικαιώνεται η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξει τελικά φέτος δημοσιονομικό κενό και ανάγκη λήψεως νέων μέτρων λιτότητος παρότι οι ξένοι τεχνοκράτες, στην τελευταία εκθεσή τους τον περασμένο Ιούνιο, διαπίστωναν πως είχε ανοίξει «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 1 δισ. ευρώ για το 2019.

Στην κυβέρνηση κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Παρόλα αυτά, πληροφορίες κοντά στις διαπραγματεύσεις, αποκάλυψαν τη Δευτέρα στο newmoney.gr ότι την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια ουσιαστικά αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, παρά τις αρχικές διαφωνίες και ενστάσεις τους.

Αν και μέχρι να νομοθετηθεί η οποιαδήποτε απόφαση όλα παραμένουν ρευστά, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης που θα τεθεί σημερα στην κρίση των επικεφαλής των θεσμών, κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Παράταση κατά 1 μήνα στις 120 δόσεις: Παρά τη «γκρίνια» των τεχνικών κλιμακίων πως η έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού, φέρονται τελικώς να υποχώρησαν από τις αρχικές προβλέψεις τους (διέβλεπαν «τρύπα» 200 εκατ. – 1 δισ. ευρώ) αποδεχόμενες έτσι να δώσει το υπουργείο Οικονομικών παράταση έως και το τέλος Οκτωβρίου, στην διορία υποβολής αιτήσεων που έληγε κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα.

2. Αλλαγές και στην «μόνιμη» ρύθμιση της εφορίας: Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους, τα τεχνικά κλιμάκια αποδέχθηκαν να αυξηθούν οι δόσεις στην πάγια ρύθμιση της εφορίας, όπως επιζητούσε το υπουργείο Οικονομικών -και αποφεύγοντας να τεθούν αυστηρότερα (περιουσιακά) κριτήρια ένταξης, όπως πίεζαν οι θεσμοί. Εφόσον επικυρωθεί σήμερα ή τις επόμενες μέρες το νέο σχήμα ρυθμίσεως χρεών, αυτό θα προσφέρει:

- διπλάσιες δόσεις, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές (πχ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).
- έως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (πχ από φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα μετά από ελέγχους κλπ)
- περισσότερες δόσεις «για τους πολλούς»: Η μεγαλύτερη ανατροπή, όμως, έγκειται στο ότι κατά την διαπραγμάτευση, τα τεχνικά κλιμάκια πείστηκαν να δικαιούνται περισσότερες δόσεις οι φορολογούμενοι που τις έχουν ανάγκη.

Με ελάχιστη μηνιαία δόση από 15 ευρώ ή ετήσια δόση μόλις 4%-10% για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ (περίπου 50-100 ευρώ το μήνα), διευκολύνονται όλοι, καθώς η προηγούμενη πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, σπανίως έδινε το δικαιώμα πρόβασης σε πάνω 4-6 δόσεις για τους περισσότερους!

Επιπλέον ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα, αλλά όχι και από την περιουσία του οφειλέτη. Όπως όλα δείχνουν, οι οφειλέτες θα γλιτώσουν τα περουσιακά κριτήρια που ζητούσαν να τεθούν οι θεσμοί, με σκοπό να μην πληρώνουν δόσεις μόνον με βάση το «πόσα βγάζουν», αλλά υπολογίζοντας και το «πόσα έχουν», να ρευστοποιούν, δηλαδή, από μόνοι τους μέρος της περιουσίας τους ή να τους γίνει κατάσχεση και πλειστηριασμός, αντί για ρύθμιση σε δόσεις.

Αυτό κερδίζεις αν κάνεις επαναρύθμιση με τις νέες 120 δόσεις

Χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οφειλές προς την εφορία μικρού και μεσαίου ύψους σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες έως και 50% και μικρότερες έως και 34% με τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το δικαίωμα αυτό απέκτησαν και όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί ήδη στην αρχική ρύθμιση των 120 δόσεων που τέθηκε σε ισχύ από τον Μάιο.

Διάβασε επίσης: Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Πόσα θα κερδίσει η τσέπη σας;

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share