Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020

Επανυπολογισμός συντάξεων: Πώς και πότε θα υποβάλλονται οι ενστάσεις;

Σας αφορά!

2 Οκτωβρίου 2019 10:56
Επανυπολογισμός συντάξεων: Πώς και πότε θα υποβάλλονται οι ενστάσεις;

Πώς και πότε θα υποβάλλονται οι ενστάσεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων; Η παλιά σύνταξη ήταν με ένα ενιαίο ποσό, ενώ η νέα σύνταξη αποτελείται από την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη.

Αιτήσεις από τις 15 Οκτωβρίου στον ΕΦΚΑ θα μπορούν να κάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι που διαφωνούν με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς τα ποσά που αναρτήθηκαν από χθες δείχνουν κρυφές μειώσεις πάνω και από 350 ευρώ, που βαφτίστηκαν προσωπικές διαφορές. Δείτε ακόμα: Αυξήσεις 3% έως 7% στους συνταξιούχους! Ποιοι επωφελούνται από τις διορθώσεις στο νόμο Κατρούγκαλου;

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν από εκατοντάδες χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους που άρχισαν από χθες να βλέπουν τις επανυπολογισμένες συντάξεις τους στα νέα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, μετά το «εμπάργκο» που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει τις αντιδράσεις των συνταξιούχων σχετικά με τα μικρότερα ποσά συντάξεων που τους βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Συντάξεις

Τα ενημερωτικά των μηνιαίων συντάξεων για το 2019, που αναρτά από χθες ο ΕΦΚΑ, δείχνουν στην αριστερή στήλη την παλιά σύνταξη (ως το 2018) και στη δεξιά στήλη τη νέα σύνταξη που προέκυψε με τον επανυπολογισμό από 1ης/1/2019.

Η εθνική σύνταξη και η ανταποδοτική σύνταξη είναι μικρότερες για περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν μειώσεις με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι μειώσεις αυτές δεν εφαρμόζονται, πλην όμως έχουν αποτυπωθεί στα ενημερωτικά σημειώματα, ώστε να είναι πλήρως ενήμεροι οι συνταξιούχοι για το νέο μίγμα της σύνταξής τους καθώς η παλιά τους σύνταξη δεν υφίσταται από 1ης/1/2019.

Ο λόγος που οι μειώσεις δεν εφαρμόστηκαν είναι γιατί οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το ποσό που θα τους κοβόταν ως ποσό «προσωπικής διαφοράς».

Η προσωπική διαφορά προκύπτει με την αφαίρεση της νέας σύνταξης πριν το φόρο από την παλιά σύνταξη πριν το φόρο.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει να μειωθούν από το 2019 οι συντάξεις ως 18%, με ψαλίδισμα στην προσωπική διαφορά, αλλά εν όψει εκλογών πέρασε διάταξη για διατήρηση της προσωπικής διαφοράς ως το 2022.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που ως το 2018 είχε σύνταξη προ φόρου στα 1.100 ευρώ ενώ από 1ης/1/2019 με τον επανυπολογισμό παίρνει εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ανταποδοτική 466 ευρώ, έχει νέα σύνταξη 850 ευρώ (384+466=850) και η μείωση από την παλιά σύνταξη είναι 250 ευρώ (1.100-850-250). Τα 250 ευρώ της περικοπής που έφερε ο επανυπολογισμός του νόμου 4387/2016 παραμένουν στην πληρωμή όχι όμως ως σύνταξη, αλλά ως προσωπική διαφορά, η οποία θα μικραίνει από τη στιγμή που θα αρχίσουν να δίδονται αυξήσεις στις συντάξεις.

Χθες αναρτήθηκαν ενημερωτικά συνταξιούχων Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ και σήμερα για ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η ανάρτηση γινόταν χθες μετ’ εμποδίων λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας από ενδιαφερόμενους συνταξιούχους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Νέα ενημερωτικά Ιανουαρίου 2019 θα λάβουν 1.709.707 παλαιοί συνταξιούχοι ενώ άλλοι 337.309 θα τα πάρουν στο επόμενο διάστημα διότι ο επανυπολογισμός που έγινε είχε λάθη.

Από τους 337.309 συνταξιούχους οι 256.137 θα έχουν επανυπολογισμό από μηδενική βάση γιατί ο πρώτος έγινε με ελλιπή στοιχεία, ενώ για 81.154 συνταξιούχους επανελέγχονται τα ποσά ώστε να δοθεί το συμφερότερο εφόσον στο ίδιο πρόσωπο χορηγούνταν δυο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, με ή χωρίς αναπηρικά επιδόματα. Τα ενημερωτικά για τους 337.309 δικαιούχους, θα έχουν αναρτηθεί μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συντάξεις

Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία (9/10/2019) θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις καθώς και για τις 107.160 νέες οριστικές συντάξεις που εκδόθηκαν με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016, δηλαδή είναι συντάξεις (προσωρινές και οριστικές) με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι υλοποιείται μια δέσμευση της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς τους συνταξιούχους καθώς θα έχουν πλέον κάθε μήνα από 1ης/1/2019 το ενημερωτικό της σύνταξής τους. «Η απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε με συνταξιούχους να λαμβάνουν τη σύνταξή τους χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεών τους, παίρνει τέλος», δήλωσε ο υπουργός κατηγορώντας την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και συνολικά την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αδιαφορούσε προκλητικά στις χιλιάδες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων, στις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και στις ερωτήσεις της Ν.Δ. για τα ενημερωτικά των επανυπολογισμένων συντάξεων. Οπως είπε ο κ. Βρούτσης μέχρι 21 Νοεμβρίου σταδιακά θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου έως και Νοεμβρίου 2019.

Συντάξεις: Αυτές είναι οι 3 αλλαγές που θα «ξεκλειδώσει» η απόφαση του ΣτΕ!

Αυτές είναι οι 3 αλλαγές στις συντάξεις που θα «ξεκλειδώσει» η απόφαση του ΣτΕ! Την επιστροφή των αναδρομικών, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών και την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών –παροχών.

Όπως έχει επισημανθεί εδώ και τρία χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος ,οι συντελεστές αναπλήρωσης στο ανταποδοτικό σκέλος της παροχής ευνοούν τους χαμηλόμισθους με λίγα χρόνια ασφάλισης ενώ ζημιώνουν όσους έχουν καταβάλλει εισφορές για περισσότερα χρόνια. Η τελική σύνταξη είναι μειωμένη έως και 40% σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε ο ασφαλισμένος με το προηγούμενο καθεστώς ακόμα κι αν έχει παραμείνει υποχρεωτικά στο σύστημα για 40 έτη. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 200.000 νέοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έλαβαν ‘κουτσουρεμένες’ συντάξεις έως και 465 ευρώ τον μήνα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει πολλές φορές επισημάνει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο. Γιατί αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος ως προς το σκέλος υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα, θα δοθεί ο έναυσμα για αλλαγές και ελαφρύνσεις. Αντίστοιχα η αντισυνταγματικότητα του νόμου θα δώσει το πράσινο φως για αλλαγές στους συντελεστές.

Συντάξεις

Τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο εργασίας προβλέπουν αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών. Έμφαση θα δοθεί στο πεδίο 25 έως 38 έτη ασφάλισης όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αδικίες. Ιδίως στην περιοχή των 33-35 ετών ή και μετά τα 37 έτη αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι συντελεστές. Οι αλλαγές στην κλίμακα θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των συντάξεων ανάλογα με το ύψος του μισθού και α χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο πονοκέφαλο για τη νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει το πεδίο εφαρμογής των αλλαγών. Αν εφαρμοστούν οι βελτιώσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου θα «ξεσηκωθούν» οι 200.000 ήδη συνταξιούχοι που αποχώρησαν με το νέο σύστημα και υπέστησαν τις αδικίες. Νομικοί που ειδικεύονται σε θέματα ασφάλισης επισημαίνουν ότι η νέα ανισότητα θα οδηγήσει σε νέες δικαστικές προσφυγές. Αν ισχύσει για τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας , το όφελος δε θα είναι ούτε μεσοπρόθεσμα μετρήσιμο.

- Εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται και τις εισφορές των μη μισθωτών με πιθανή και την αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα. Εχει διαπιστωθεί πλέον από την τριετή εφαρμογή του ,ότι το ισχύον σύστημα ανοίγει διπλή «τρύπα» στα έσοδα, τόσο στα φορολογικά όσο και στα ασφαλιστικά, καθώς παρέχει «κίνητρα» για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένα δικαιότερο πλαίσιο, πιθανότατα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων. Πάντως πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για την ελάφρυνση των επαγγελματιών είναι να καταργηθεί η ρύθμιση με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα της επόμενης χρονιάς.

- Η επιστροφή των αναδρομικών από τις μνημονιακές περικοπές σε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους εξαρτάται άμεσα από την απόφαση του ΣτΕ . Αν το ΣτΕ ,μετά από αξιοσημείωτη καθυστέρηση δύο ετών , δώσει το πράσινο φως , η διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση θα κριθεί από το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να επιστρέψει.

- «Εξαρτάται από την απόφαση και από το από το ύψος των αναδρομικών , αν είναι αστρονομικό η λελογισμένο που μπορεί να δοθεί σε βάθος χρόνου» επισημαίνουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.

- Κομβικό σημείο της απόφασης σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι αν θα κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου στα άρθρα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων. Αν κριθεί συνταγματικός τότε το κόστος περιορίζεται σημαντικά καθώς θα επιστραφούν αναδρομικά μόνο δέκα μηνών, από την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Στελέχη της ασφάλισης ισχυρίζονται ότι μετά το Μάιο δεν υφίσταται θέμα επιστροφών καθώς οι αντισυνταγματικές μειώσεις « νομιμοποιήθηκαν» μέσω του επαναυπολογισμού των συντάξεων. Μερίδα νομικών πάντως διαφωνεί. Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος υποστηρίζει ότι οι διεκδικήσεις παραμένουν «ζωντανές» μέχρι και τις 31/12/ 2018 αφού στην πράξη οι επαναυπολογισμένες συντάξεις έκαναν την εμφάνισή τους στο σύστημα την 1/1/2019.

- Για το δεκάμηνο λοιπόν, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ. Πότε όμως θα τα εισπράξουν;

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου 6 ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Το κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών των 10 μηνών ανέρχεται σε 2,5 με 3 δις ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share