Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024

Σας αφορά: Πρώτη επιστροφή φόρου τον Απρίλιο!

Τι ισχύει;

5 Απριλίου 2019 09:58
Σας αφορά: Πρώτη επιστροφή φόρου τον Απρίλιο!

Στην ολοκλήρωση της πρώτης εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος για το τρέχον έτος προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με αποτέλεσμα από τον επόμενο κιόλας μήνα περισσότεροι από 9.000 φορολογούμενοι να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να πιστώνονται τα ποσά επιστροφής φόρου. 2009-2019: Μετά από 10 χρόνια οι φόροι στα ακίνητα εκτοξεύτηκαν!

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η ΑΑΔΕ προχωρά στις επιστροφές και έτσι τον Απρίλιο 9.305 φορολογούμενοι που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό θα δουν στους λογαριασμούς τους κατά μέσο όρο 298 ευρώ έκαστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην επεξεργασία 75.678 φορολογικών δηλώσεων, από την εκκαθάριση των οποίων έχουν προκύψει τα εξής αποτελέσματα:

* 15.074 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά (19,92%), με τον πρόσθετο φόρο να ανέρχεται στο ποσό των 6,4 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 422 ευρώ.

* 9.305 εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά (12,30%), με το συνολικό ποσό επιστροφής να ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ.

* 51.299 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά (67,79%).

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν επίσης υποβληθεί 14.722 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων), αλλά και 2.542 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεοι οι οποίοι θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το συμπληρωματικό φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η Τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Εκτός όμως από την ανωτέρω δυνατότητα εξόφλησης του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, όλα τα φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά έχουν τη δυνατότητα να «σπάσουν» τον φόρο ακόμη και σε 12 δόσεις, πριν η οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη.Σοκ τα στοιχεία για τα εισοδήματα των Ελλήνων!

Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο τους σε περισσότερες δόσεις κάνοντας χρήση είτε της πιστωτικής τους κάρτας είτε της πάγιας ρύθμισης στην οποία πλέον μπορούν να ενταχθούν ακόμα και οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ενώ συνολικά έχουν τις εξής επιλογές:

1. Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση μπορεί να εξοφληθεί: - στο ταμείο της τράπεζας ή - μέσω e-banking ή - με κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική) απευθείας μέσω του προσωπικού λογαριασμού του φορολογούμενου στο Taxis (χωρίς διευκόλυνση δόσεων).

2. Σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα.

3. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Σεισμός: Σου δεσμεύουν έως και το 66% αν έχεις καταθέσεις που δεν έχεις δηλώσει!

Φορολογούμενη εντοπίστηκε να έχει καταθέσεις 89.662 ευρώ, τις οποίες δεν δικαιολόγησε και της επέβαλαν φόρους και πρόστιμα ύψους 61.920,73 ευρώ!

Ο τελικός λογαριασμός της Εφορίας είναι ιδιαίτερα βαρύς καθώς ανέρχεται στο 69,1% του ποσού των καταθέσεων, που βρέθηκε να προέρχεται από άδηλες πηγές. Δηλαδή δεσμεύτηκε σχεδόν το 70% του συνόλου των "μαύρων καταθέσεων".

Το νέο αυτό περιστατικό αποδεικνύει ότι το νέο λογισμικό της ΑΑΔΕ έχει πάρει κυριολεκτικά «φωτιά» και σαρώνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, αναζητώντας ποσά που είναι αδήλωτα και φυσικά αδικαιολόγητα.

Πρόκειται για το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο αντλεί στοιχεία από τις εγχώριες τράπεζες, τα οποία αφορούν στο σύνολο των χρηματοοικονομικών προϊόντων (καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κ.λπ.), καθώς και των διενεργηθέντων σε αυτά αναλυτικών κινήσεων.

Στη συνέχεια, από το taxisnet αντλούνται τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου και συγκρίνονται με τις κινήσεις των λογαριασμών των χρηματοοικονομικών προϊόντων για κάθε φορολογικό έτος χωριστά.

Όλη η διαδικασία αυτή και η επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) γίνεται αυτόματα, με την εκτίμηση πρωτογενών καταθέσεων, μέσω της χρήσης μηχανογραφικών ελεγκτικών εντολών, για κάθε φορολογικό έτος και προκύπτει το άθροισμα του συνόλου των δηλωθέντων πραγματικών εισοδημάτων/εσόδων (φορολογητέων, αυτοτελώς φορολογημένων και αφορολόγητων) στα υπό έρευνα έτη.

Σημειώνεται πως η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και μόλις διαπιστώνεται δυσαρμονία εισοδημάτων και καταθέσεων, χτυπάει συναγερμός και ο καταθέτης/φορολογούμενος καλείται για εξηγήσεις.

Αν δηλαδή, δεν καταφέρει να αποδείξει πειστικά την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, αυτά θεωρούνται ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα. Επίσης δείτε πότε θα γίνει η καταβολή αναπηρικών και διατροφικών επιδομάτων!

Στο πλαίσιο αυτό φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% μέχρι τις 50.000 ευρώ και με 33% για το επιπλέον ποσό.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr στην προκειμένη περίπτωση, το 2018, το Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας εντόπισε σε μία φορολογούμενη να έχει στον τραπεζικό της λογαριασμό, πιστώσεις συνολικού ποσού 89.662,00 ευρώ το έτος 2012.

Το συνολικό ποσό προέκυψε από 7 καταθέσεις διαφόρων ποσών που κυμάνθηκαν από 1.868,43 ευρώ, μέχρι και 18.868,86 ευρώ, όλες εντός του 2012.

Για την υπόθεση επιλήφθηκε το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), το οποίο στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, εξέδωσε οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 (χρήση 2012) και καταλογίσθηκε σε βάρος της φορολογούμενης φόρος εισοδήματος ποσού 29.626,15 ευρώ, πρόσθετος φόρος ύψους 16.158,01 ευρώ, τόκοι ύψους 13.446,89 ευρώ, καθώς και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ποσού 2.689,87 ευρώ. Δηλαδή το συνολικό καταλογιζόμενο ποσό ανήλθε σε 61.920,73 ευρώ.

Η παραπάνω διαφορά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης καταλογίσθηκε κατόπιν των διαπιστώσεων ελέγχου, της από 21/09/2018 έκθεσης μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος των ελεγκτών του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. Κατόπιν του διενεργηθέντος ελέγχου επί των τραπεζικών πιστώσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς της προσφεύγουσας διαπιστώθηκε προσαύξηση περιουσίας (του άρθρου 48 παρ.3 του ν.2238/1994) καθώς για τραπεζικές πιστώσεις συνολικού ποσού 89.662,00 ευρώ δεν αιτιολογήθηκε η προέλευσή τους.

Η φορολογούμενη υποστήριξες ότι τα ποσά προέρχονται από δωρεά του πατέρα της που ζει στο εξωτερικό, αλλά δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα η προσφυγή που κατέθεσε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία με την υπ. αρ. 775 απόφασή της να την απορρίψει και να οριστικοποιήσει το ποσό που πρέπει να πληρώσει, το οποίο πρέπει να σημειωθεί πως ανέρχεται στο 69,1% του ποσού των αδήλωτων καταθέσεων.

Παράλληλα, δείτε που πρέπει να δώσουν βάση οι έγγαμοι φορολογούμενοι!

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share