ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κόρη υψηλόβαθμου στελέχους δήλωσε το χωράφι μου ως βοσκότοπο»

Νέες αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κόρη υψηλόβαθμου στελέχους δήλωσε το χωράφι μου ως βοσκότοπο»
Ο Δημήτρης Μπίκας, μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ΟΠΕΚΕΠΕ, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα»
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς οι έρευνες διευρύνονται για να διαπιστωθεί ποιοι έλαβαν επιδοτήσεις, πότε και με ποιο τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος σχεδιάζει εκτεταμένους ελέγχους, εστιάζοντας όχι μόνο στους αγρότες που εισέπραξαν τα χρήματα, αλλά και σε όσους διαδραμάτισαν καθοριστικό ή διαμεσολαβητικό ρόλο στη διανομή των ενισχύσεων.

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με το in.gr, το πλαίσιο της έρευνας θα ελεγχθούν οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων (πρώην υπουργών ή βουλευτών) εφόσον το διερευνώμενο αδίκημα είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος που δεν εμπίπτει στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητά βαλβίδα αποσυμπίεσης, με το Μέγαρο Μαξίμου να παίζει κατενάτσιο. Σήμερα, ο πρωθυπουργός ανέλαβε εκ νέου την πολιτική ευθύνη, κάνοντας λόγο για λάθη και αστοχίες.

«Πρώτος εγώ έχω αναγνωρίσει πολλές φορές λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες σε χειρισμούς, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη γιατί δεν διορθώσαμε εγκαίρως τα κακώς κείμενα, όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Χρειάζεται πιο έντονη προσπάθεια να εμπεδωθεί μια νέα κουλτούρα ευθύνης και τήρησης της νομιμότητας, μακριά από πελατειακές νοοτροπίες και πολιτικές που ανήκουν οριστικά στο παρελθόν».

Ωστόσο, έχουν περάσει ελάχιστα 24ωρα από τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου ο οποίος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ήταν η μόνη που δεν έχασε… το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Η μόνη που δεν έχασε αυτό το θέμα είναι η κυβέρνηση. Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και το θέμα των αγροτικών ενισχύσεων το έχασε η αντιπολίτευση, το έχασαν τα ΜΜΕ, το έχασε δυστυχώς και η Ευρώπη για κάποιο διάστημα. Η Ελλάδα από το 2024 εφαρμόζει σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ένα ”μνημόνιο”. Είναι σε επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ελληνική κυβέρνηση, από το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Υπήρχε υψηλόβαθμο στέλεχος που έδινε εντολές για το ποιοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα»

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του γαλάζιου κυκλώματος του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωναν για βοσκοτόπους αεροδρόμια, δημόσια περιουσία, εκτάσεις στη Βόρεια Μακεδονία, ακόμα και θαλάσσιες εκτάσεις προκειμένου να λαμβάνουν τα χρήματα των εικονικών επιδοτήσεων.

Στις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησε ο Δημήτρης Μπίκας, ο οποίος είναι μάρτυρας κατηγορίας στην πρώτη δίκη του ΟΠΕΚΕΠΕ και περιέγραψε πώς ξεκίνησε το σκάνδαλο.

«Αυτά έγινε το 2020 και απ’ ότι φαίνεται υπήρξε κεντρική καθοδήγηση για το πώς θα γίνει η δουλειά. Υπήρχε υψηλόβαθμο στέλεχος που έδινε εντολές για το ποιοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Πώς βρέθηκε η κόρη υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης, όχι υπουργού αλλά πιο πάνω, να δηλώνει βοσκότοποι στο χωριό μου; Το βρήκα όταν έψαξα μετά από μία ανώνυμη καταγγελία. Βρήκα να δηλώνουν στον τόπο μου, άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση. Πήγα στη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό είμαι μάρτυρας.

Αύριο γίνεται το δικαστήριο, όπου θα καταθέσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης. Έχουν γίνει σημεία και τέρατα. Κάποιοι από αυτούς έχουν προαχθεί, έχουν φύγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν πάει στο υπουργείο Οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και επίσης έχουν δηλωθεί δημόσιες εκτάσεις για βοσκότοποι».

«Η παραγραφή είναι 20ετής»

«Η εγκληματική οργάνωση σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με το άρθρο 86. Το άρθρο αφορά εγκλήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων. Η παραγραφή είναι 20ετής. Για την απιστία, την ηθική αυτουργία σε απιστία και τη συνέργεια σε απιστία που αποδίδουν οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς, εάν βρεθεί υπουργός να ελέγχεται παύει η αρμοδιότητα της Βουλής αν ασκήσει ποινική δίωξη μετά το πέρας της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβρη. Εάν προκύψει πως συμμετείχαν υπουργοί, ή στελέχη της κυβέρνησης δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Βουλή και πάμε στις κοινές διατάξει παραγραφής των εγκλημάτων».

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου